În timp ce în Bulgaria apar statui care încurajează vizibilitatea femeii, Firea vrea statuie cu Ronald...Reagan

Iris Pintiuță

Urban Culture
Share
100
Tweet
Bătălia statuilor

Mai bine comisiona una cu Ronald McDonald...Era mai aproape de români.

În Sofia, capitala Bulgariei, există, ca și la noi - multe statui. Însă niciuna nu întruchipează o femeie. Niciuna. Zero. Încă un motiv care ar trebui să le închidă gura ălora care spun că trăim într-o societate egală.

Ca să schimbe acest lucru, Erka, o artistă bulgară, a încheiat un parteneriat cu BHC (Bulgarian Helsinki Committee) și s-a apucat să creeze MONUMENT #1, o serie de sculpturi-protest menite să sublinieze lipsa femeilor din landscape-ul capitalei.

Foto: Mihail Novakov

Statuile, colorate puternic în diferite nuanțe, au fost răspândite prin capitală pe 22 Martie. Toate sculpturile au fost realizate după chipul artistei, ca un mesaj direct și personal către conducere. Dar, având în vedere că aceasta nu este o figură recunoscută la nivel național, statuile pot fi intrepretate ca celebrând femeia de rând și toate realizările persoanelor de gen feminin de-a lungul timpului.

Foto: Mihail Novakov

Un proiect artistic foarte tare, de impact și care cu siguranță a pus câteva persoane pe gânduri. E un mod de a revendica atât istoria cât și spațiul public. Femeia este o parte indispensabilă din amândouă și a venit vremea să o tratăm ca atare.

Foto: Mihail Novakov

În același timp însă, peste Dunăre, o altă poveste cu statui se desfășura. De data asta vorbim de București, capitala României, condusă pentru prima dată în istorie de o femeie. Deși această reușită ar trebui să ne bucure și să ne facă să credem că ce se întâmplă "forțat" în Bulgaria s-ar putea întâmpla la noi chiar din inițiativa primăriei, doamna Firea a decis că Bucureștiului îi trebuie statuie cu Ronald Reagan, ca în rest are de toate.

Care-i treaba cu Firea și Reagan?

Acum, eu am stat și m-am gândit și am încercat să înțeleg de ce Ronald Reagan. Declarația doamnei Firea în legătură cu această minunată idee este următoarea:

'Doresc sa avem in Bucuresti statuia presedintelui american Ronald Reagan, pentru ca acesta reprezinta un simbol al democratiei, al luptei impotriva comunismului, al respectarii drepturilor omului, al libertatii presei, dar si al economiei de piata. Acest monument va fi amplasat in centrul orasului si ii reasigur pe toti cetatenii Bucurestiului ca investitiile culturale nu se realizeaza in detrimentul proiectelor sociale, de infrastructura sau din domeniul sanatatii. Capitala Romaniei trebuie sa se dezvolte unitar, atat din punct de vedere cultural, cat si social si economic'

Sunt multe lucruri care trebuie sesizate în urma acestei declarații. Firea îl vede pe Reagan ca un fel de zeu al democrației, căruia îi pasă de oamenii mici, de oamenii de toate felurile, rasele, etniile și orientăriile sexuale. Riight. Orice scurtă intoducere despre Reagan va sesiza faptul că majoritatea politicilor sale au favorizat marile corporații, nu oamenii de rând; va menționa the War on Drugs care a încarcerat pe termen lung un număr extrem de mare de oameni de culoare, pentru ofense de multe ori minore; va observa faptul că în plină AIDS crisis, când comunitatea gay murea pe capete, Reagan a refuzat să pronunțe cuvântul SIDA ani întregi. Un simbol mai bun al democrației și a repectării drepturilor omului nu cred că se putea.

Apoi, treaba cu comunismul - da, pe vremea când era la Hollywood, Raegan chiar a luptat să îndepărteze "comuniștii," însă ca Președinte n-a făcut mare lucru. Uniunea Sovietică deja era în declin. Aaa, a avut discursul ăla super mișto cu „Mr. Gorbachev, tear down this wall!” Pentru asta chiar merită statuie. Not.

Doamnea Firea încheie prin a ne asigura că niciun ban din sănătate sau educație nu se duce spre moaca lui Reagan și că Bucureștiul trebuie să se dezvolte și cultural. Reagan reprezinta cultura ta? Reagan? Pe bune?? Ce treabă are el cu România?? De ce să-i văd lui fața în centrul orașului când sunt atâtea persoane, femei în special, care merită de 1000 de ori mai mult o statuie? Fă-i Hertei Muller, fă-i Nadiei, fă-i Sofiei Ionescu, fă-i Anei Aslan, fă-i lui Ronald McDonald, numai lui Reagan nu.

De ce vrea Firea cu adevărat această statuie?

Răspuns corect: nu știu. Chiar habar n-am. Pot doar să speculez. Ce nu menționează doamna primar în declarație este că Reagan este cel care a readus valorile tradiționale, conservatoare, creștine în America. Poate Firea, care e nelipsită cu cruciulița la gât, se identifică cu fostul președinte american pe planul ăsta.

Trăiască Crucea! Foto: Facebook

Dacă nu, ar mai fi o posibilitate. Știm clar că PSD-ul cochetează cu Trump de când a dat Liviu Dragnea o sumă exorbitantă de bani ca să mânânce în același loc cu el. Mai știm și că Trump e fanul lui Reagan nr. 1, pentru că au viziuni similare, sau pentru că Trump copiază și el ce ii se pare mai interesant. Irelevant. Ce ne interesează pe noi acum este dacă Firea face asta ca să impresioneze actuala conducere americană sau nu?

Până aflăm mai multe despre ideile din spatele construirii acestei statui, să ne oprim o secundă să apreciem faptul că momentan bulgarii sunt mai deschisi la minte decât noi. Yep, it happened.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile