"Pe tine cine te minte?"

Ana Tepșanu

Nonprincess
Share
44
Tweet
Pe tine cine te minte?

Ideo Ideis este un festival de teatru care a luat naștere în Alexandria, în 2006, la inițiativa unor puști de liceu care voiau să aducă teatrul în orașul lor, oraș în care nu exista nici măcar un cinematograf.

Evenimentul a devenit mult mai mult decât un festival de teatru și, în prezent, propune un program concentrat pe 7 zile de educație alternativă, prin ateliere care dezvoltă abilitățile tinerilor și prin interacțiunea directă cu personalități din cultură și din societatea civilă care le pot fi îndrumători.

La cea de-a 12-a ediție, organizatorii propun campania "Pe tine cine te minte?" - aceasta își propune să reviziteze mituri, stereotipuri socio-culturale și minciuni, voite sau nu, care ne pot marca când suntem copii sau adolescenți, pentru a ajuta liceenii să conștientizeze importanța autonomiei, și pentru a le încuraja spiritul critic.

De Alexandru Nimurad

Background

96% dintre adolescenții români se uită zilnic la televizor și 88% utilizează în fiecare zi internetul, dintre care doar 16% spun că nu au niciun cont de social media, conform unui studiu al UNICEF din 2013 despre situația adolescenților din România.

Cum reușesc liceenii să facă slalom printre toate informațiile pe care le primesc de pe aceste canale? Cum putem să-i încurajăm să nu le mai considere din start ca fiind adevărate? Și mai ales, cum îi putem ajuta să verifice informațiile pe care le au înainte de a-și forma o opinie?

Pentru că strânge 200 de adolescenți într-o tabără de educație alternativă în Alexandria, festivalul IDEO IDEIS alege an de an o temă pe care o consideră constructivă pentru educația lor și care poate, prin campania de comunicare, depăși granițele festivalului în termeni de impact.

După ce anul trecut a vorbit despre empatie, tema celei de-a 12-a ediții este autonomia.

De Maria Zurbagiu

Video

În spoturile video ale campaniei, Alina Gavrilă Borțun (Creative Director), Adi Bulboacă (fotograf, Scena9), Elena Calistru (Funky Citizens), Svetlana Cârstean (poetă), Dorina Chiriac (actriță, mentor IDEO IDEIS), Oana Giurgiu (producătoare, TIFF), Cristian Lupșa (editor, Decât o Revistă), Marius Manole (actor, mentor IDEO IDEIS), Cristian Neagoe (manager cultural, Street Delivery), Psihotrop (rapper), Vlad Tăușance (trainer de comunicare), Alex Tocilescu (scriitor), Roman Tolici (artist) și Vlad Levente Viski (activist, MozaiQ) au răspuns la întrebarea "Pe tine cine te-a mințit în adolescență?".

Ei au identificat mituri încă actuale în societatea românească și au încercat să găsească ponturi pentru a evita dezinformarea.

De: Sorina Vazelina

Artiștii Alexandru Nimurad, Sorina Vazelina și Maria Zurbagiu au venit cu propriile interpretări asupra campaniei, declinate în cele trei vizualuri ale ediției de anul acesta a IDEO IDEIS.

Vezi teaserul campaniei "Pe tine cine te minte?" mai jos. Testimonialele video vor putea fi găsite pe canalul YouTube IDEO IDEIS și pe pagina de Facebook a festivalului.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile