Artă și viață la înălțime - proiectul mega cool "Uriași de Pantelimon"

Ana Tepșanu

Nonprincess
Share
98
Tweet
Uriași de Pantelimon

Ce bucurie când lucruri fantastice se întâmplă în Capitala noastră! Spre exemplu, hai să-ți povestesc despre un proiect mega tare despre artă și viață la înălțime - se numește "Uriași de Pantelimon" și siguur îți va atrage atenția.

La trei ani de la deschiderea Turnului de apă și artă din Pantelimon, Make a Point derulează un nou proiect de artă la înălțime.

Uriași de Pantelimon

Locuitorii cartierului își spun poveștile, artiștii le urcă pe acoperișuri, publicul le admiră din turn.

Viața cartierului, nescrisă în vreun manual de istorie, rămâne acolo, între cer și pământ, ca s-o descopere oricine, oricând are chef de o plimbare prin istoria trecută și contemporană a Bucureștilor.

Uriași de Pantelimon

Primul tramvai electric din București, demolările din anii 80, termoizolările de acum, viața clasei muncitoare care a construit socialismul și s-a mutat înapoi la țară, și viața tineretului care acum află cum era înainte.

Toate sunt poveștile cartierului Pantelimon, pe care o seamă de artiști le vor urca în acest an pe blocurile gri și pe fostele hale industriale încă rămase în picioare în estul Capitalei. Va fi un fel de Facebook cu postări reale, într-un spațiu beton și cu vizualizări.

Cât de bine sună, nu?

Uite ce se întâmplă mai exact:

Proiectul Uriași de Pantelimon, inițiat și dezvoltat de Mădălina Roșca și Paul Arne Wagner, documentary artists, și Ana Alexandra Blidaru, art consultant, a avut episodul pilot la sfârșitul anului trecut cu sprijinul ARCUB.

Cu ajutorul unui antropolog, Andreea Drăgan, Make a Point colecționează acum poveștile Pantelimonului.

Uriași de Pantelimon

În luna iulie, artiști din România și din lume vor fi invitați să transforme poveștile în imagini de neuitat. Schițele rezultate din această întâlnire, a poveștilor cu imaginația artiștilor, vor fi jurizate în luna august, iar lucrările câștigătoare vor fi urcate apoi pe clădirile din jurul Turnului de Artă.

Deschiderea expoziției în aer liber va avea loc în 13-15 octombrie 2017, în cadrul Zilelor Urban Art "Uriași de Pantelimon", o manifestare ce va cuprinde evenimente de artă urbană, conferințe, workshopuri, proiecții tematice de film documentar și întâlniri cu artiștii la lucru.

Uriași de Pantelimon

Unde:

Spațiile avute în vedere într-o primă etapă sunt: fosta Filatură de Bumbac, fosta Centrală a Lânii, fosta Postăvărie Română.

Faptul că aceste spații încă există - spre deosebire de alte foste uzine bucureștene detonate pentru a face loc unor imobile sau mall-uri - a făcut firească folosirea lor ca șevalete naturale pentru a scoate cartierul din anonimat și a duce arta și dincolo de inelul central al orașului.

Cu cine:

Artiștii – peste 50 de pictori, arhitecți, urbaniști și designeri – vor cunoaște cu această ocazie comunitatea și vor contribui la un mod inedit pentru România de a-și face cunoscute poveștile.

Conceptul de artă urbană care revitalizează suburbiile industrializate ale orașelor este unul intens folosit în lume la ora actuală.

PS: Dacă ați trăit în cartier sau încă mai sunteți locuitor de Pantelimon și cunoști fapte de viață ale comunității, Make a Point vă așteaptă poveștile la adresa de mail: point@makeapoint.ro sau pe pagina lor de Facebook până la 15 iulie 2017.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile