Ancheta care poate stabili că Mircea Geoană chiar l-a învins pe Traian Băsescu în alegerile din 2009

Share
Tweet

Parlamentarii, dar și procurorii au început una dintre cele mai serioase anchete, cel puțin din punct de vedere al subiectului cercetat, de după Revoluție. Dosarul prin care se verifică rezultatul alegerilor din 2009 va putea stabili dacă Traian Băsescu a câștigat pe bune scrutinul din urmă cu opt ani.

Ancheta din Parlament și cea Parchetului General a plecat de la declarațiile lui Dan Andronic prin care sugera că reprezentanți ai instituțiilor statului au aranjat victoria lui Traian Băsescu în 2009, fără ca acesta să aducă alte probe. Însă, cum subietul este important, atât parlamentarii, cât și procurorii au considerat că este necesar să deschidă o anchetă.

"Mi-e foarte greu să vă spun acum dacă poate face lumină sau nu, obiectivul este destul de ambiţios, să vorbeşti de fraudarea alegerilor la opt ani de la producerea lor e uşor cam complicat să dovedeşti. Din punctul meu de vedere, eu nu am vorbit niciun moment de fraudarea alegerilor, eu am vorbit de prezenţa doamnei Kovesi, procuror general la acea vreme, a domnului George Maior, directorul SRI şi a domnului Florian Coldea, prim-adjunct al SRI, în casa lui Gabriel Oprea", a declarat Andronic înainte de a fi audiat de comisia din Parlament.

Astfel, comisia parlamentară de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009 îşi începe chiar astăzi activitatea, luni -22 mai, urmând să îl audieze în primă fază pe Dan Andronic, dar vor urma și alte persoane la interogatoriu. „Pentru săptămâna viitoare ne-am propus să lucrăm luni, marţi şi miercuri în şedinţa comisiei. Începem deja să invităm pentru audieri o serie de persoane la propunerea colegilor, persoanele implicate în ceea ce s-a întâmplat în 2009”, a anunţat, joi, preşedintele Comisiei, Mihai Fifor (PSD).

Dosar în rem și Parchetul General

Și procurorii au început de acum o lună să adune probe și să cheme la audieri diverse persoane. "În cursul zilei de astăzi, 24 aprilie 2017, la Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie a fost înregistrat un dosar penal care s-a constituit ca urmare a informaţiilor făcute publice de către jurnalistul Dan Andronic şi conform cărora există suspiciuni că în procesul electoral din decembrie 2009 s-au implicat unele autorităţi publice şi/sau persoane, altele decât cele prevăzute de lege”, a anunţat Ministerul Public.

Parchetul de pe lângă Inalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a cerut documente de la Curtea Constituţională, Autoritatea Electorală Permanentă şi Serviciul de Transmisiuni Speciale.

În prezent se fac cercetări in rem, pentru fapte de abuz în serviciu şi falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale legate de alegerile prezidenţiale din 2009. Anchetatorii au audiat mai multe persoane în acest dosar, surse judiciare spunând că printre acestea ar fi şi fostul ministru al Afacerilor Interne Gabriel Oprea. Parchetul General a deschis dosar penal privind alegerile prezidenţiale din 2009 şi face cercetări pentru abuz în serviciu şi falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale.

Ce s-a întâmplat în 2009

Alegerile prezidențiale din România din anul 2009 au avut loc la expirarea mandatului actualului președinte al țării, Traian Băsescu. Acesta a depus jurământul la data de 20 decembrie 2004 și deținea, potrivit Constituției, un mandat de 5 ani. Acestea au fost primele alegeri prezidențiale din România care au avut loc separat de alegerile legislative, primele alegeri prezidențiale care s-au desfășurat odată cu un referendum și primele alegeri prezidențiale din România după aderarea la Uniunea Europeană.

Conform rezultatelor de luni, 7 decembrie 2009, publicate de Biroul Electoral Central, Traian Băsescu a câștigat alegerile cu 50,33% din numărul total de voturi valabil exprimate. Aceste date au rămas provizorii până la validarea lor de către Curtea Constituțională. Curtea Constituțională a validat rezultatele după ce a cerut o renumărare a voturilor anulate; această renumărare nu a dus la o schimbare semnificativă a rezultatelor.

Rezultatul alegerilor din 2009

În străinătate au votat 147.754 de cetățeni români, cei mai multi cu domiciliul in Italia - peste 40.000. Acesta a fost cel mai mare număr de votanți în străinătate de până atunci.

Declarațiile care au pornit anchetele

Dan Andronic a scris recent că Laura Codruţa Kovesi şi Florian Coldea sunt două dintre personajele care au ajutat la victoria lui Traian Băsescu în alegerile prezidenţiale din 2009. Andronic a arătat că l-a sunat atunci pe Gabriel Oprea, care i-a spus să vină la locuinţa acestuia, pentru că are nevoie de el, iar acolo i-a găsit pe George maior, Florian Coldea şi Laura Codruţa Kovesi.

“Am înţepenit. Acolo era Statul! În acel birou se găseau George Maior, directorul SRI, Florian Coldea, prim-adjunctul SRI, Laura Codruţa Kovesi, procurorul general al României, Gabriel Oprea, fost ministru de Interne şi încă o persoană înaltă pe care nu o cunoşteam. Voturile din diaspora. Aici, Florian Coldea avea multe date şi cifre, dar şi George Maior primea informaţii. Cred că, atât cât am stat eu acolo, Kovesi a primit cel puţin două telefoane la care a răspuns: „Da, domnule Preşedinte”. După care ieşea din încăpere şi continua discuţia. În mod evident, Kovesi era o parte importantă a grupului, înţelegeam din modul în care punea întrebările referitoare la acţiunile ce se pot întreprinde. Au rămas în acea încăpere Laura Codruţa Kovesi, George Maior, Florian Coldea, Gabriel Oprea…Oamenii care au făcut posibilă victoria lui Traian Băsescu în 2009”, a scris Andronic.

Traian Băsescu

Reamintim că Dan Andronic este cercetat în două dosare de DNA, în cel privind retrocedarea Fermei Băneasa și pentru mărturie mincinoasă într-un dosar în care este implicată Ioana Băsescu, fiica cea mare a fostului președinte.

Procurorii DNA l-au pus recent sub acuzare pe Dan Andronic pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului, pentru că în septembrie 2016, când a fost audiat în dosarul privind campania prezidenţială din 2009, a făcut declaraţii mincinoase despre banii încasaţi de firma sa pentru consultanţa politică acordată de el în campania electorale, acreditând ideea că persoanele inculpate în cauză nu au participat la săvârşirea faptelor de care sunt acuzate.

Topic-uri

Traian Basescu mircea geoana Laura Codruta Kovesi
Arată comentariile

Noizz urban

Vezi și

Extinde