Antrenamentul și accidentările - Tiberiu Florescu, antrenor de MMA

Gruia Dragomir

Story Finder
Share
49
Tweet

Accidentările fac parte din viața oricui practică un sport. Dacă se întâmplă ca sportul practicat să fie unul de contact, riscurile unei accidentări sunt ceva mai mari.

L-am rugat pe Tiberiu Florescu, antrenor principal la Combatant MMA Club, să ne povestească despre care este atitudinea potrivită atunci când o accidentare te scoate din „joc” pentru o perioadă mai mică sau mai mare de timp.

sursă foto: facebook.com

Invariabil, în viața oricărui sportiv (de performanță sau nu) apare situația neplăcută a accidentării. Unele ne incapacitează mai sever în ceea ce privește gama de mișcări și/sau timpul de recuperare, altele mai puțin. În ambele cazuri apare sentimentul de frustrare cauzat de regretul pentru „timpul pierdut”, în care sportivul nu se poate antrena.

Vestea bună este că se poate!

În cazul accidentărilor, cred că trebuie să discutăm despre două aspecte:

1. Atitudinea față de accidentarea propriu-zisă și față de timpul necesar recuperării

2. Componenta fizică a accidentării

În primul caz este vorba de abordarea psihică a situației. De mult nu mai este un secret influența stării psihice și a atitudinii asupra funcționării organismului. De cele mai multe ori apar resentimente față de situația creată de accidentare. Apare o stare de enervare, însoțită de un sentiment de păgubire din cauza incapacitării în urma accidentării.

Mai mult chiar, unele persoane se învinovățesc pentru situația creată, cu discursuri lăuntrice de genul: „Ce prost sunt, ce impiedicat sunt etc.” Acestea sunt gânduri nocive care afectează negativ procesul de vindecare.

Din această perspectivă, ceea ce se poate face este ca în primul rând, să se accepte situația cu împăcare. Adică, o „îmbrățișare” a situației cu o atitudine pozitivă.

În plus, pe lângă tratamentul medical, pentru că este miraculoasă, se folosește tehnica vizualizării vindecării. Adică îți găsești un loc retras, în care te poți liniști folosind procedeul calmării respirației, după care, cu mintea prezentă, îți imaginezi procesul de vindecare a afecțiunii pe care o ai, exact ca un film pe care-l vizionezi în minte.

sursă foto: unsplash.com

Din punct de vedere al antrenamentului, tot prin tehnica vizualizării, te imaginezi pe tine însuți executând tehnici din sportul practicat, pe care pentru moment nu le poți efectua din cauza accidentării.

Acest fel de antrenament este executat și de sportivii neaccidentați, având o valoare extraordinară în însușirea execuțiilor corecte ale tehnicilor sportive datorită neuroplasticității, care are loc atât în timpul exersării propriu-zise a elementelor tehnice, cât și în timpul vizualizării acestora.

Când mă refer la abordarea fizică în cazul accidentărilor, am în vedere antrenamentul care poate fi executat în ciuda accidentării. De exemplu, dacă ești accidentat la o mână, nu te împiedica nimic să alergi. Sau, dacă ești accidentat la un picior, poți antrena în continuare trenul superior sau membrele superioare etc.

Din fericire, sportul este atât de complex încât, chiar și în cazul imobilizării la pat, se pot executa cel puțin contracții izometrice, în limita disconfortului, desigur.

Și, nu în ultimul rând, este dovedit că activitatea fizică potențează procesul de vindecare prin activarea sistemelor funcționale ale organismului. Prin contracții musculare se mărește, în zona afectată, aportul de sânge care are rol nutritiv, sângele fiind cel care până la urmă, vindecă traumatismul prin elementele pe care le transportă.

Cât despre limfă, ea este mișcată prin corp doar prin contracții musculare, preluând astfel deșeurile proceselor celulare de la nivelul țesuturilor, în tot organismul. Unul dintre rolurile ei fiind menținerea „curățeniei” în organism, celălalt rol fiind cel imunitar, prin transportarea celulelor imunitare prin organism, acolo unde sunt necesare.

Sursa: Noizz.ro

Topic-uri

tiberiu florescu mma antrenor mma combatant accidentările
Arată comentariile

NOIZZ URBAN BY FANTA

Vezi și

Extinde