Cum vrea să o ajute Traian Băsescu pe Elena Udrea să “evadeze” mai repede

Share
68
Tweet

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a depus două amendamente prin care vrea să modifice actuala formă a legii grațierii. Cele două intenții de schimbare a proiectului legislativ depuse de actualul senator PMP ar ajuta-o, întâmplător sau nu, pe Elena Udrea.

Traian Băsescu, actual senator, a depus două amendamente la proiectul legii grațierii care se află acum în dezbatere în Parlament. În primul rând, fostul președinte vrea că femeile condamnate pentru corupție să scape de jumătate de pedeapsă. Apoi, limita grațierii este ridicată pentru toți condamnații care au pedepse de până la zece ani, față de cinci ani cât este în acest moment.

Pentru consolidarea familiilor

"Nu înţelegem de ce o femeie – funcţionar public însărcinată, condamnată pentru săvârşirea unei infracţiuni de corupţie, ar trebui să fie exceptată de la această clemenţă. Este în interesul copilului ca mama să se întoarcă cât mai repede alături de copil. Pedeapsa este un mijloc de reeducare şi nu de distrugere a unor relaţii de familie de o asemenea sensibilitate. Iniţiativa vine astfel în sprijinul consolidării unor familii care, datorită unor condamnări se pot destrăma şi distruge", scrie Traian Băsescu, în motivarea amendamentului, conform agenției News.ro.

Inclusiv propriul partid, PMP, s-a dezis astăzi de inițiativele lui Traian Băsescu. Liderul de grup al deputaţilor PMP, Eugen Tomac, a precizat că amendamentele la Legea graţierii depuse de către Traian Băsescu, amendamente prin care vor fi graţiate pedepsele cu închisoarea de sub 10 ani şi prin care se reduc la jumătate pedepsele femeilor condamnate pentru fapte de corupţie, nu sunt asumate de către partid.

Condamnarea lui Udrea

Dacă vor fi adoptate, amendamentele lui Traian Băsescu se pliază perfect la situația juridică a fostei sale protejate politice. Elena Udrea a fost condamnată de curând, la procesul de la faza de fond, la 6 ani de închisoare cu executare în Dosarul „Gala Bute”. Înalta Curte de Casație și Justiție a mai decis și confiscarea sumei de un milion de lei. De asemenea, fostul ministru are de restituit suma de 900.000 de euro. Sentința nu este încă executorie și a fost deja contestată de Elena Udrea. Dacă pedeapsa va fi menținută și la apel, Elena Udrea va sta după gratii.

Însă, cele două amendamente depuse de Traian Băsescu îi îmbunătățesc situația chiar și în varianta defavorbilă în care condamnarea va fi menținută. Mai întâi, fostul președinte vrea să ridice limita grețierilor și pentru condamnații care au sentințe peste de cinci ani (Udrea are șase ani), iar de grațiere vor beneficia și condamnatele pentru corupție (Udrea este condamnată pentru corupți). În acest moment, grațierea nu ar urma să se aplice condamnaților pentru corupție.

Mai mult, fostul președinte vrea ca și recidiviștii să beneficieze de grațieri. Întâmplător sau nu, Elena Udrea mai are alte dosare în care ar putea fi condamnată și prin urmare ar fi recidivistă.

Traian Băsescu și Elena Udrea

Câți condamnați ar fi liberi

Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) a transmis Comisiei juridice a Senatului o simulare privind potenţialii beneficiari ai proiectului de Lege al graţierii, potrivit căreia ar urma să iasă din închisori între 888 şi 2.765 de deţinuţi, în funcţie de diferitele propuneri aduse actului normativ, în varianta propusă de Şerban Nicolae urmănd să fie graţiaţi şi 246 de condamnaţi pentru fapte de corupţie.

Potrivit simulării transmise de ANP, dacă proiectul de lege al graţierii ar fi adoptat în forma Guvernului, ar ieşi din penitenciare 1.190 de deţinuţi. Dintre aceştia, 1.145 ar fi persoane condamnate la pedeapsa închisorii şi/sau sancţionaţi cu o măsură educativă privativă de libertate, iar 45 ar intra sub incidenţa prevederii potrivit căreia femeilor însărcinate şi unicilor întreţinători de familie care au în grijă minori de până în 14 ani le-ar fi graţiată jumătate din pedeapsă.

PRINTRE BENEFICIARI

Borcea și Voiculescu pot fi liberi anul acesta

Deși proiectul de ordonanță de urgență al guvernului condus de Sorin Grindeanu prevede că grațierea totală nu se aplică condamnaților pentru fapte de corupție sau terorism, în schimb tuturor deținuților, aflați în anumite situații, li se reduce jumătate din pedeapsă.

Dan Voiculescu și Cristian Borcea sunt cele mai cunoscute nume care ar fi puse în libertate în acest an dacă proiectul grațierii gândit de guvernul condus de Sorin Grindeanu ar fi adoptat în această variantă. Chiar dacă de prevederile articolului unu (grațiere totală) nu beneficiază condamnații pentru fapte de corupție, terorism, violență, în schimb persoanele aflate după gratii pentru astfel de fapte ar putea beneficia de înjumătățirea pedepsei. Este vorba de deținuții pentru terorism, corupție, viol, etc care sunt în următorele situații: au împlinit 60 de ani; sunt femei însărcinate; au minori în întreținere, copii care au sub cinci ani; bolnavi cu maladii incurabile în faza terminală.

Spre exemplu, Dan Voiculescu ar urma să fie eliberat imediat ce ordonanța ar fi aprobată și apoi publicată în Monitorul Oficial, undeva la maximum 30 de zile de la adoptare. Asta pentru că afaceristul are peste 60 de ani. Născut în 1946, fondatorul Partidului Conservator are 70 de ani. Cum judecătorii au stabilit că el poate cere eliberarea condiționată în toamnă, Voiculescu executând o pedeapsă de zece ani de închisoare, fostul politician ar urma să fie eliberat imediat după publicarea ordonanței.

Cristi Borcea

Și cei Cristi Borcea va fi pus în libertate. El execută o sentință de șapte ani și zece luni. Fostul acționar de la Dinamo ar urma să fie grațiat pe jumătate pentru că are copil sub cinci ani în întreținere. Intrat în închisoare în 2014, acesta ar putea cere eliberarea condiționată în acest an. Mai mult, cei care primesc grațiere pe jumătate beneficiază de această iertare și nici nu sunt nevoiți să plătească despăgubirile stabilite de judecători.

Topic-uri

Traian Basescu elena udrea gratiere legea gratierii
Arată comentariile

NOIZZ URBAN BY FANTA

Vezi și

Extinde