Realitatea Brexit: Ce vor Scoția și 35 de lideri-academicieni de la Oxford

Iris Pintiuță

Urban Culture
Share
80
Tweet

Hard-Brexit sau un Brexit care respectă dorințele tuturor? Regatul Unit, cu Scoția sau fără?

Săptămâna care începe azi este definitorie în mișcarea Brexit, începută în urma votului de vara trecută. Atât cetățenii europeni cât și cei britanici se așteaptă ca articolul 50 să fie declanșat oricând începând din seara aceasta. Englezii sunt pregătiți pentru orice - după cum a declarat prim-ministrul Theresa May, „a no-deal is better than a bad deal”, ceea ce înseamnă că siguranța a peste 3 milioane de cetățeni europeni în Regatul Unit și a peste 1.8 milioane de cetățeni britanici aflați pe continentul european se află în mâna unui grup restrâns de politicieni care par a fi conduși mai mult de mândrie decât de bună-starea poporului pe care îl reprezintă.

În urmă cu puțin timp, Casa Lorzilor (care, btw, nu este aleasă în parlamentul englez) a cerut două amendamente, printre care unul prin care sunt protejate drepturile cetațeniilor UE în Marea Britanie. Astăzi, urmează ca the House of Commons să voteze trecerea în parlament a amendamentelor cerute.

Prim-ministrul Theresa May își dorește ca procesul de începere formală a Brexit să nu fie încetinit de parlament, spunând că acestea sunt lucruri pe care oricum le va negocia cu Parlamentul European.

Update: Cele două amendamente nu au trecut de the House of Commons, procedura Brexit rămânând neschimbată - pe scurt, în mâinile conservatorilor conduși de Theresa May.

Guvernul Scoției adaugă presiune pe May, declarând în urmă cu câteva ore că poporului Scoțian i se va oferi din nou alegerea de a rămâne sau nu parte din Regatul Unit. Conform Nicolei Sturgeon, Scoția are de ales între a respecta „hard-Brexit-ul” Theresei May sau a deveni stat independent între 2018-2019. Să nu uităm că în referendumului din 23 iunie, Scoția s-a dovedit majoritar pro-EU.

Update: May o blamează pe Sturgeon, spunând că nu și-ar fi putut ales un moment mai prost în care să pună referendumul pentru independență, acesta picând fix în mijlocul celor 2 ani de despărțire dintre EU și UK. În același timp, reprezentanții lui May au declarat că articolul 50 nu va fi triggered până la sfârșitul lui Martie, posibil din cauza instabilității interne.

Scoția nu este singura care o atenționează pe prim-ministru. 35 de lideri-acedemicieni de la Oxford, cea mai veche universitate din Marea Britanie, au semnat o scrisoare prin care cer respectarea drepturilor cetățenilor EU. Sistemul academic reprezintă unul dintre cele mai de preț bunuri ale Marii Britanii, iar o mare parte din profesorii care îi asigură calitatea provin din Europa continentală. Profesorii britanici au declarat că există un grad ridicat de anxietate printre colegii lor europeni, fară de care sistemul universitar ar avea foarte mult de suferit:

“Our EU colleagues are not reassured by a government which tells them that deportation is not going to happen but declines to convert that assurance into law; some are worried, some are desperate, some are already making plans to leave.”

Cât despre studenții europeni și implicit și români, statutul lor în Anglia rămâne același. Pentru anul școlar 2017-2018, universitățile au anunțat că nu se va schimba nimic: taxele rămân aceleași, împrumutul de rigoare rămânând valabil. Din 2018 încolo însă, viitorul este momentan incert.

Topic-uri

EU Brexit Oxford
Arată comentariile

NOIZZ URBAN

Vezi și

Extinde