Victor Ponta își poate juca ultimul rol principal

Share
19
Tweet

Implicarea lui Victor Ponta, fostul Liviu Dragnea din PSD, dacă se poate spune așa, în scandalul dintre actualul președinte al partidului de guvernământ și premierul Sorin Grindeanu îi poate aduce sfârșitul politic în cazul în care moțiunea de cenzură va fi aprobată miercuri.

Fostul premier și aproape sigur președinte al României la alegerile din 2014 pentru Cotroceni, Victor Ponta, a ales să-și riște viitorul politic pe prima scenă într-o singură săptămână. Având o imagine mult mai populară în rândul electoratului PSD față de cea a lui Liviu Dragnea, fostul premier și-a permis inclusiv să-și dea demisia în alb, iar președintele PSD nu a avut curaj s-o semneze pentru că pierdea din susținerea publică.

Victor Ponta a renăscut mereu după înfrângeri sau scandaluri, dar acum îi va fi aproape imposibil în cazul în care PSD, aripa Liviu Dragnea, va trece moțiunea împotriva lui Sorin Grindeanu.

PSD este un partid puternic, însă nu are un candidat de imagine, singurul care poate ocupa această poziție este Victor Ponta. Așa că alegerea sa de a se opune valului majoritar din propriul partid condus de Liviu Dragnea și intrarea sa în guvernului lui Sorin Grindeanu, ca secretar general al Executivului, poate fi sfârșitul fostului premier pe prima scenă. Poate trece în eșalonul secund al marilor nume, acolo unde se mai află acum Mircea Geoană sau, poate chiar, Traian Băsescu.

Ponta, alături de Grindeanu

Mari șanse să-și rupă gâtul

Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu a fost semnată de 222 parlamentari PSD şi ALDE şi a fost intitulată ”România nu poate fi confiscată! Apărăm democraţia şi votul românilor”.

Treecând peste hilarul titlul, dacă ținem cont că este o luptă internă în PSD, rezultă că Liviu Dragnea mai are nevoie de 11 voturi pentru a duce la căderea lui Sorin Grindeanu și implicit la cea a lui Victor Ponta.

Puterea are nevoie de 233 de voturi pentru a-şi da jos propriul guvern, dezbaterea şi votul moţiunii în plen fiind programate pentru miercuri, de la ora 11.00. Nicolae Bădășău, președintele executiv al PSD, a anunțat deja că a strâns 20 de parlamentari de la alte partide pentru a vota moțiunea.

Ponta si Dragnea

Cel mai tânăr premier român a fost Ponta

Victor Ponta s-a născut în 1972, în București. La sfârșitul anilor ’90 era un energic procuror în lupta cu corupția și, apoi, a fost numit șeful Biroului de Combatere a Spălării Banilor.

S-a prezinta drept "cel mai tânăr premier din istoria României". A fost poreclit "micul Titulescu" de prieteni și "Kim Jong Un al României" de adversari.

Intrarea în PSD și protecția lui Nastase l-au ajutat. Înainte să împlinească 30 de ani a intrat în guvern ca șef al Corpului de Control. Apoi, s-a aliat noului lider al social-democraților, Mircea Geoana, fiind răsplătit cu un post de vicepreședinte al partidului și cu funcția de ministru pentru relația cu Parlamentul.

Președinte al PSD, perioada de glorie

La începutul lui 2010, cu nicio săptămâna înainte de Congresul PSD, Ponta a anunțat că va candida la președinția partidului. A reușit să adune voturi atât de la vechea, cât și de la noua gardă a social-democraților și l-a invins pe Mircea Geoană, devenind în februarie noul președinte al PSD.

Decis să iasă din opoziție, Ponta a încheiat în februarie 2011 o alianță cu noul președinte al liberalilor, Crin Antonescu: Uniunea Social-Liberală, al cărei principal obiectiv era îndepărtarea lui Traian Băsescu de la Cotroceni.

Pe 7 mai 2012, Victor Ponta a devenit cel mai tânăr prim-ministru din istoria României. A promis “cel mai competent și cel mai cinstit guvern pe care l-a avut România”.

Topic-uri

psd Liviu Dragnea Sorin Grindeanu Victor Ponta
Arată comentariile

Noizz urban

Vezi și

Extinde