Cel mai mare divorț european începe azi

Share
Tweet
Un divorț din care vor pierde ambele părți

Cel mai mare divorț european începe astăzi la orele 12.00 ale României, numai că aici nu a fost niciodată vorba de dragoste, ci de unitate, după 60 de ani de „căsnicie” cu bune și cu rele.

Brexitul este probabil ultimul lucru de care avea nevoie Europa, un continent ce a devenit, în ultimii ani, o țară arabă dar fără război.

În momentul de față, Marea Britanie o are la masa negocierilor pe Theresa May, omul politic care nu prea mai are relevanță nici măcar pe propriul teritoriu, și poate nici măcar în propriul partid, dacă ne luăm după rezultatele ultimelor alegeri, din 8 iunie.

Rusia vede un potențial de profit

De partea cealaltă a mesei, avem o armată de politicieni care se simt trădați dar și speriați de ce va urma. Iar pentru acest lucru vor ca Marea Britanie să și plătească și asta pentru că divorțul va fi unul din care spectatorii puternici vor avea cel mai mult de câștigat.

Teama unei Europe destabilizate economic, dar și social, este cu atât mai mare cu cât, în unele state ale UE încep să se înfiripe „simțiri ultra-naționaliste”.

Și deși nu au nici o mână forte în aceste negocierii, politicienii britanici încă mai consideră că pot impune anumite condiții UE. Pe de o parte, Mare Britanie este și unul dintre cei mai puternici parteneri economici ai Europei unite, dar pe de altă parte, odată cu Brexitul ar putea deveni cel mai puternic prieten-dușman.

Ministrul delegat pentru Brexit din parea Marii Britanii, David Davis, este conștient că de abia de acum începe munca grea, mai ales că deși Europa a lăsat portița deschisă pentru anularea Brexitului, acesta a spus că nu există cale de întoarcere.

Politicienii britanici cred că „mor” cu mândrie

Dar cu toate acestea vrea să sucească mâna UE pentru a obține un acord cât mai bun. Ceea ce nu este decât de admirat, dar la cum se vede din partea aceasta a Europei este că Marea Britanie se cam scufundă și o știe.

Ieșirea din acordul cu EU va fi cu mare tam-tam

Scoțienii nu sunt nici ei mulțumiți de demersurile acestea și este foarte posibil ca pe viitor, acest „copil” să plece de lângă mama Britania și să se alăture Europei.

Britanicii au la dispoziție aproape 2 ani pentru a discuta cu blocul comunitar condițiile de separare, având în vedere că aceasta ar trebui să se întâmple în luna martie a lui 2019.

Deși Marea Britanie este o forță economică mondială, UE, cu cele 27 de state este de cinci ori mai puternică. Miza este și mai mare pentru blocul comunitar cu cât, un acord extrem de benefic pentru Marea Britanie ar putea da idei și altor state pentru ieșirea din UE. Deci pe această parte, UE riscă să piardă tot mai mult.

Teama de imigranți a fost una dintre cele mai mari marote cu care politicienii au convins britanicii să voteze Brexitul. Iar atentatele din ultima perioadă nu fac decât să întărească ideea că imigranții sunt sub-persoane, care dacă nu omoară britanici, vin acolo pentru a suge de la sânul sistemului de asistență socială fără să plătească prea multe taxe.

Înainte de alegerile din 8 iunie, Theresa May propune o desprindere completă de blocul comunitar, propunere care cuprindea în linii mari ieşirea din Piaţa Unică, pentru că aceasta este condiţionată de libertatea de circulaţie a oamenilor, bunurilor, serviciilor şi capitalului, precum şi propunerea de limite pentru imigraţie şi un acord vamal cu UE.

Cu toate acestea, Brexitul propus de britanici, deși este văzut ca fiind unul foarte dur, la fel de bine are și imaginea unuia foarte nociv pentru ei.

Lipsa unei viziuni coerente, care să dea încredere economiștilor, a făcut ca mai multe companii mari din Marea Britanie să începe să își relocheze sediile din Londra în Frankfurt sau în alte mari orașe europene.

Această autoizolare economică, socială și politică, nu va garanta Marii Britanii un viitor mai bun, nici măcar pe termen lung, deși politicienilor de acolo așa le place să creadă. Este doar un vis frumos cu care pedepsesc generațiile viitoare de britanici.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile