Cod ROȘU de caniculă. Ce înseamnă, ce măsuri de prevenire luăm

Share
Tweet
La un metru de asfalt în orașele mari se vor simți 60 de grade

Codul ROȘU de caniculă a fost emis pentru jumătate de țară, condiții în care ar trebui să evitați sub orice formă să ieșiți din casă până la orele 16, mai ales dacă aveți și probleme cu inima.

„În cursul dimineţii de vineri, este posibil, pe baza materialelor de la acest moment, să luăm în considerare emiterea unui Cod roşu de caniculă, pentru areale extinse din Oltenia şi Muntenia, pentru că în aceste zone se anticipează, conform modelelor de prognoză, valori de peste 40 - 42, posibil izolat 43 de grade, în special în Lunca Dunării, dar nu numai a anunţat Elena Mateescu, director executiv la Administraţia Naţională de Meteorologie.

Semnificațiile codurilor de caniculă

În mod obişnuit, în data de 1 iulie, la nivelul României, maximele absolute sunt situate între 35 - 37 de grade. Aşa cum am spus, modelele indică la acest moment valori de 40 - 42, posibil 43, pentru aceste zone şi de aceea ANM a luat în considerare, cel puţin la acest moment, posibilitatea emiterii unui cod roşu pentru caniculă, dar mai ales pentru persistenţa valului de căldură şi a depăşirii indicelui de disconfort termic accentuat, luând în considerare că sâmbătă va fi a patra zi de caniculă consecutivă pentru o bună parte din ţară.

Ce simptome au cei care nu suportă bine căldura

Valul de căldură se va menţine pe parcursul zilelor de vineri şi sâmbătă, în acest interval fiind anticipat un cod portocaliu pentru cinci judeţe aflate în partea de sud-est a ţării.

Începând de sâmbătă după amiaza, în condiţiile în care în partea de vest a ţării temperaturile nu vor depăşi 22 - 27 de grade, este posibil să apară ploi cu caracter torenţial, vijelii şi căderi de grindină.

„Acest lucru se va întâmpla şi pe parcursul zilei de duminică, astfel încât să vorbim în bună parte din ţară de fenomene violente şi doar în extremitatea de sud şi sud-est a României să mai avem valori de temperatură de peste 32 de grade”, a afirmat ea.

Câteva sfaturi care vă vor face viața mai ușoară dacă va trebui să ieșiți neapărat din casă
Arată comentariile