Cum vrea să rescrie Tudorel Toader Codul Penal

Share
Tweet

După ce săptămâna trecută noul ministru al Justiției a devenit un personaj principal al scenei publice odată cu prezentarea concluziilor evaluării Laurei Codruța Kovesi, Tudorel Toader continuă să stea în lumina reflectoarelor. El va schimba Codul Penal, proiectul urmând a fi pus astăzi în dezbatere publică.

Cu siguranță că nici Puterea, nici Opoziția nu știu încă dacă Tudorel Toader, ministrul Justiției, îi seduce sau îi respinge prin inițiativele sale. Coaliția PSD-ALDE a fost sedusă deja timp de două săptămâni cu ideea evaluării Laurei Codruța Kovesi, prin care Toader putea cere înlocuirea sa. Însă, la final, liderii celor două partide s-au simțit abandonați când ministrul a anunțat că nu se impune schimbarea șefei DNA. Mai mult, nici Opoziția nu a fost mulțumită, pentru că fostul judecător constituțional a avertizat că va monitoriza atent activitatea parchetului anticorupție.

Senzația de seducere și respingere continuă. Asta după Tudorel Toader a făcut o nouă mișcare cu dublu sens. Ministrul a anunțat aseara cum va modifica Codul Penal.

PROIECTUL LUI TUDOREL TOADER

Mai întâi, respinge limita de prejudiciu la abuzul în serviciu

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, luni seară la postul de televiziune Antena 3, că astăzi va pune în dezbatere publică proiectul de lege prin care va schimba Codul Penal, pentru a corecta legislația penală conform indicațiilor din ultimul timp ale Curții Constituționale.

Tudorel Toader

Fostul judecător constituțional a anunțat că nu va impune un cuantum al prejudiciului. "Nu voi stabili niciun prag. Nici maxim, nici minim. Legea fundamentală spune că constituie abuz fapta funcţionarului şi acolo nu se referă la un prag. Îi laşi judecătorului libertatea de a aprecia că o faptă de abuz, cu o anumită consecinţă păgubitoare, este infracţiune sau nu. De aceea, judecătorul are libertatea de apreciere, ţine seama de personalitatea, persoana făptuitorului, de gravitatea faptei, de împrejurarea că este recidivist sau nu, de scopul, de mobilul faptei. Judecătorul poate să dea suspendare în executarea pedepsei, poate să amâne aplicarea pedepsei, după cum procurorul poate să renunţe la urmărirea penală”, a declarat luni, la Antena 3, Tudorel Toader.

Reamintim că OUG 13 a stârnit nemulțumirea unei părți a societății tocmai pentru că impunea un prag de 200.000 de lei. Sub această limită, abuzul în serviciu nu era faptă penală. Asta pentru că liderul PSD, Liviu Dragnea, este trimis în judecată în dosarul denumit “Bombonică”, iar prejudiciul abuzului în serviciu de care este acuzat președintele Camerei Deputaților este de 108.000 de lei.

Dragnea, la ICCJ

Alte modificări

Proiectul care va fi prezentat astăzi întregii opinii publice va mai cuprinde:

Astfel, Toader a anunțat că vor fi pedepsite faptele de abuz în serviciu doar cele care încălcă legi sau ordonanțe de guvern.

Despre implementarea directive europene privind confiscarea extinsă, el a dat asigurări ca nu va fi adaptată pentru legislația autohtonă. Astfel zis, politicienii - și nu numai - condamnați vor putea în continuare să-și ascundă averile pe numele rudelor pentru a nu plăti eventualul prejudiciu.

Mai mult, ministrul Justiției a anunțat că nu se va atinge de articolul privind prezumarea dobândirii averii în mod licit.

Topic-uri

tudorel toader Liviu Dragnea tariceanu Calin Popescu-Tariceanu Codul Penal psd alde
Arată comentariile

NOIZZ URBAN BY FANTA

Vezi și

Extinde