Fațada unui bloc din centrul Bucureștiului a fost pictată de un artist spaniol renumit

Gruia Dragomir

Story Finder
Share
31
Tweet

Începând cu luna iunie, Bucureștiul are o nouă pictură murală ce înfrumusețează fațada unui bloc din centrul orașului. Și nu este orice pictură murală, ci este semnată de artistul spaniol Okuda San Miguel, fiind realizată în onoarea a doi diplomați spanioli: José Rojas y Moreno și Manuel Gómez-Barzanallana y García, care au ajutat evrei din România să scape de ororile Holocaustului.

Ziduri pentru Libertate

Lucrarea poate fi admirată pe bulevardul Dimitrie Cantemir nr. 8, în apropierea Pieței Unirii, și a fost posibilă datorită Ambasadei Spaniei.

Pictura murală din București face parte dintr-un proiect mai amplu "Murales para la Libertad" (Ziduri pentru Libertate) al ambasadelor Spaniei din Budapesta, Sofia și București. În toate aceste orașe au fost create picturi murale care să păstreze vie memoria diplomaților spanioli care au încercat să împuțineze numărul victimelor Holocaustului.

Sursa foto: facebook.com/embespana.bucarest

În România, cei doi diplomați spanioli au reușit să scoată din țară mai multe familii de evrei care altfel ar fi fost exterminate.

Artistul Okuda San Miguel are o lungă carieră în ceea ce privește picturile murale, iar stilul său este descris ca „suprarealism pop cu accente de geometrie urbană”, iar nu de puține ori, lucrările sale au un mesaj critic la adresa falsei libertăți pe care o oferă capitalismul.

De asemenea, lucrările sale se regăsesc în multe părți ale lumii, în țări precum: India, Mali, Statele Unite, Japonia, Chile, Brazilia, Peru, Africa de Sud, Mexic și în majoritatea țărilor din Europa.

Topic-uri

grafitti street art bucuresti
Arată comentariile

NOIZZ URBAN

Vezi și

Extinde