Am stat la povești cu Interesting Times Bureau, oamenii care fac cele mai mișto tururi ale Bucureștiului

Gruia Dragomir

Story Finder
Share
85
Tweet
Sursa foto: facebook.com/slowtravelbucharest

Bucureștiul este un oraș pe care cei mai mulți turiști ajung să-l iubească, spre mirarea bucureștenilor. Însă tot turiștii ajung uneori să cunoască orașul mai bine chiar decât cineva care locuiește aici de ani de zile. Acest lucru se întâmplă și datorită celor de la Interesting Times Bureau, oamenii care fac cele mai mișto tururi ale Bucureștiului.

Tururile lor îi duc pe turiști la vânătoare de artă urbană, le arată moștenirea comunistă, dar și părțile mai întunecate ale orașului, unde au avut loc crime celebre sau unde au fost prinși criminali celebri. De asemenea, mai au tururi care le arată străinilor Bucureștiul oamenilor fără adăpost, dar și bijuteriile ascunse ale orașului. Puteți descoperi tot ce fac ei aici.

În același timp, o parte din banii primiți pe turul alternativ sunt investiți în noi opere de artă stradală. Așa că se poate spune că Interesting Times Bureau nu doar că promovează într-un mod inedit Bucureștiul, dar și contribuie la îmbogățirea, dezvoltarea și înfrumusețarea sa.

E timpul să-ți facem și ție cunoștință cu acești oameni minunați.

Sursa foto: facebook.com/slowtravelbucharest

Cine sunt oamenii din spatele Interesting Times Bureau și cum ați ajuns să faceți cele mai mișto tururi ale Bucureștiului?

Suntem onorați să fim recunoscuți ca având cele mai mișto tururi din București și ce ne face cu adevărat fericiți, e că sunt și alte tururi la fel de mișto ca ale noastre. Ne dorim realmente să existe competiție pe acest segment, astfel încât Bucureștiul să fie recunoscut pentru potențialul său turistic real, apreciat și descoperit ca fiind un oraș ofertant și fascinant.

Interesting Times Bureau, proiect dezvoltat de Asociația Coolturala «Nouă Ne Pasă», a fost creat cu scopul de a pune în prim plan cultura urbană. Ce ne-am propus a fost în primul rând să promovăm cultura urbană și arta stradală și să educam în sensul renunțării la etichete de genul sub-cultură sau vandalism.

În momentul în care am înțeles că ne luptăm cu «morile de vânt» aka mentalitatea autohtonă, ne-am îndreptat atenția, ne-am canalizat energia și resursele, și am ales ca public țintă pentru proiectul conceput de noi un public deja format și care apreciază, fără doar și poate, fenomenul de street art. Trebuie să recunoaștem că ideea din spate a fost întotdeauna să influențăm modul de gândire și de reacție al localnicilor, având drept exemplu deschiderea străinilor prezenți în număr tot mai mare la tururile noastre.

În mod evident, primul tur conceput a fost cel de street-art, tur ce s-a bucurat de un success enorm. Succesul înregistrat nu a fost doar poziționarea noastra pe piață ca un proiect îndrăzneț, dar și un success pentru orasul în care trăim, reușind să finanțăm pictura murală aflată încă la început de drum în București. Ce ne-a surprins a fost implicarea turiștilor străini încă de la început. Tururile pe care le vedeți acum pe site-ul nostru sunt în mare parte construite în jurul ideilor primite de la oaspeții noștri.

Cine suntem noi, cei din spatele Interesting Times Bureau? Un grup de voluntari pasionați de istorie, cultură, artă, teatru și turism cultural. Toate acțiunile și activitățile sunt meticulos coordonate de noi, Anita Sterea si Doru Răduță, pionerii, pilonii și promotorii proiectului.

Sursa foto: facebook.com/slowtravelbucharest

Care sunt cele mai populare tururi pe care le organizați?

E greu de spus. Practic, există public specific pentru fiecare din tururile dezvoltate de noi.

Turul Alternativ este adresat iubitorilor de artă stradală și cultură urbană alternativă. Turul Comunist este, de exemplu, extrem de popular în rândul turiștilor vestici dornici să descopere poveștile din spatele regimului comunist și să vadă cu ochii lor transformările asupra orașului.

Bohemian Bucharest Tour este un alt tur deosebit de apreciat prin prisma experiențelor dobândite - invitații noștri au șansa de a descoperi zonele mai puțin cunoscute ale orașului și de a încerca mâncarea tradițională în locuri recomandate de localnici. Totul culminează cu vizita în cea mai populară piață locală, urmată de nelipsitul și mult apreciatul festin cu mici și bere.

Ce vă place cel mai mult la București?

Noi ne considerăm orașul ca fiind unul dintre cele mai mișto orașe din Europa. Pentru noi, București înseamnă un oraș plin de viață, vibrant, în permanentă dezvoltare și evoluție. Este minunat să poți trăi într-un oraș în care lucrurile se întâmplă acum, unde sunt atât de multe oportunități încă, unde oamenii sunt tineri și entuziaști.

Nu putem decide ce ne place cel mai mult. Ar trebui să fie un mix de stiluri arhitecturale diferite, povești din micul Paris, dar si din epoca comunistă, palate frumos restaurate, dar și clădiri care stau să cadă. Ce știm sigur e că Bucureștiul este un oraș seducător, iar noi ne bucurăm să-l descoperim și redescoperim în fiecare clipă.

Ce vă place mai puțin sau deloc la București?

Ne-ar plăcea să avem un grad mai mic de poluare. O soluție excelentă pentru a reduce poluarea ar fi ca bucureștenii să renunțe la confortul oferit de mașina personală și să-și îndrepte atenția spre mersul pe bicicletă. Cu atât mai mult cu cât avem vreme excelenta pentru pedalat cel puțin 8 luni pe an.

Un alt aspect care ne displace este situația patrimoniului imobiliar și, în special, clădirile cu bulină (clădiri cu risc seismic). Practic, simțim că trăim într-o viitoare zonă de calamitate.

Cum percep turiștii Bucureștiul?

Pentru cei mai mulți dintre turiști, Bucureștiul este o surpriză plăcută. Este un oraș de la care nu au așteptări atât de mari, dar care îi surprinde și captivează. Poate sună ca un truism, dar eclectismul orașului este remarcat instant de turiști. Majoritatea vin din vest, din societăți ordonate și puțin haotice, iar melanjul nostru autohton li se pare fascinant și proaspăt.

Au existat și turiști cărora nu le-a plăcut Bucureștiul?

Desigur, și e absolut normal. De cele mai multe ori nu e vorba de oraș în sine, ci de interacțiuni mai puțin reușite cu localnicii (exemplul taximetriștilor credem că este cel mai des întâlnit).

Mi se pare foarte interesant că aveți și un tur al Bucureștiului cu oameni fără adăpost. De ce ați ales să prezentați și acest aspect mai nefericit al Bucureștiului? Care au fost reacțiile turiștilor care au fost în acest tur?

Oarecum de la turiști a veni cererea, și ceea ce am făcut noi a fost să ne adaptăm experiențelor dorite. Am conceput astfel turul Outcast Bucharest în colaborare cu fundația Parada, un lider în reintegrarea profesională și socială a oamenilor străzii. De ce am ales să prezentăm și aspectul acesta al orașului? Simplu. Pentru că este parte a orașului și nu avem de ce să o ignorăm. Pentru noi, ca localnici, este realitatea care ne înconjoară, iar pentru turiști o experiență absolut inedită să descopere orașul prin ochii unui om fără adapost.

Reacțiile turiștilor au fost uluitoare. În sensul pozitiv. Toată lumea e fascinată de poveștile spuse de Sergiu (ghidul turului, care și-a petrecut viața trăind pe străzile Bucureștiului) și de experiența în sine a turului. Primim adesea review-uri ca fiind cel mai tare tur pe care turiștii noștri l-au făcut vreodată. Ce ne putem dori mai mult?

Mai aveți și un tur al Bucureștiului pe biciclete. Cum decurge acest tur, având în vedere că Bucureștiul nu este deloc un oraș bike friendly?

Exact din acest motiv turul Bucureștiului pe bicicletă este organizat de prietenii nostri de la Slow Tour Romania. De fapt, este cel mai vechi și mai popular tur de acest gen din București. Ei au know-how-ul și experiența necesară pentru ca un astfel de tur în București să fie foarte fun și foarte safe.

De la an la an sunt din ce în ce mai mulți turiști în București. Ce îi atrage aici și ce le place cel mai mult la București?

Bucureștiul este văzut acum ca un oraș interesant și accesibil. Raportul dintre calitatea serviciilor primite și prețul plătit este imbatabil și incomparabil cu orice altă capitală europeană. Odată cu apariția canalelor de Social Media și a celor specifice din industria turismului, este mult mai facil acum să afli informații, poze reale și impresii despre orașul pe care îți dorești să îl vizitezi.

Ce le place cel mai mult? Credem că depinde de scopul și durata vizitei. Mulți se arată încântați de prețul scăzut al berii, alții de varietatea mâncărurilor, de frumusețea clădirilor sau de viața de noapte deosebit de antrenantă.

Am văzut că aveți un tur și în Brașov. Vă tentează ca pe viitor să vă extindeți spre cât mai multe orașe din București?

Brașovul nu este doar un oraș deosebit de frumos, dar și următoarea destinație pentru turiștii care vizitează Bucureștiul. Ni s-a părut un pas firesc să ne extindem tururile și în Brașov pentru ca turiștii să aibă parte de o experiență unitară. Desigur, odată cu liberalizarea pieței aeriene și alte orașe, precum Cluj, Oradea, se pot adăuga listei. Nu este însă o prioritate pentru noi. Bucureștiul este și rămâne atât de mare și de fascinant…

În ce oraș ați avut parte de cel mai mișto tur ghidat (de ce)?

În Praga. Ghidul a reușit să imprime o tușă extrem de personală turului, făcând o paralelă extaordinară între istoria orașului și istoria lui personală. Absolut minunat. Evident, i-am furat metoda, i-am scris după și e nerăbdător să vină în București și să vadă rezultatul.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile