Probele sinistre ale Jocului Morții sunt încercate și în România

Share
80
Tweet
Balena Albastra Joc

Cinci elevi ai Şcolii gimnaziale "Veronica Micle" din Iaşi au ajuns, vineri la prânz, la spital, după ce în timpul pauzei au decis să încerce o provocare: să fie loviți puternic când își țin respirația. Tot în această săptămână, o sinucidere înregistrată în județul Dâmbovița a părut inițial a avea legături cu sinistrul joc rusesc.

Deși în țara noastră jocul denumit Balena Albastră are șanse mici să fie adoptat de foarte mulți tineri, asta pentru că game-ul online este în limba rusă, iar Facebook a oprit răspândirea sa, variante ale provocărilor sinistre destinate tinerilor și adolescenților sunt încercate local și în România.

De la bun început trebuie precizat că niciunul dintre cei cinci elevi din Iași care au ajuns, vineri, la Urgențe și tânăra din Târgoviște care s-a sinucis la începutul săptămânii, nu au legături cu jocul Balena Albastră care este la modă în spațiul ex-societic și cel slav, în general. În sensul că victimele nu urmau provocările jocului și nu aveau conturi pentru a accesa Balena Albastră (Blue Whale), însă o parte dintre aceste probe-provocări au ajuns cunoscute și tinerilor români. Apsta pentru că elevii ieșeni încercau să imite starea de leșin, o probă care seamnă cu una a jocului. În schimb, tânără din Dâmbovița s-a aruncat de la etaj fără prea multe legături cu provocările rusești.

Dar până se prezentăm întâmplările nefericite din această săptămână, puse pe seama Balenei Albastre, o simplă enumerare a câtorva dintre cele 50 de probe, câte una pe zi, ale jocului relevă cât de periculos poate fi. Mai întâi este nevoie de un cont pe vk.com, un fel de facebook pentru popoarele slave. Apoi, trebuie accesată pagina dedicată. De fapt, acest joc este mai mult o comunicare cu o călăuză care îți propune să îndeplinești zilnic o sarcină pentru a demonstra că ai curaj.

Probele sinistre

Desenarea pe mână a unui simbol al jocului: o balenă

Trimiterea unei fotografii nud

Trezirea la ora 04.00 pentru a viziona filme de groază

Realizarea unor tăieturi pe mână cu un cuțit, lamă etc

Plimbarea pe marginea unei clădiri

Ținerea respirației

Primirea unei lovituri puternice

Ultima sarcină este sinuciderea, prin metode diverse.

În Rusia şi în alte ţări foste sovietice peste 130 de copii s-au sinucis în timpul jocului.

CAZURILE DIN ROMÂNIA

Iași

Patru fete și un băiat în vârstă de 12-13 ani, elevi în clasa a șasea la Şcoala „Veronica Micle”, au ajuns vineri la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iaşi. Copiii au povestit că li s-a făcut rău după ce au jucat „Leşinul” la recomandarea unei colege. „Ne-am pus în genunchi şi am început să suflăm, în momentul ăla ne-a luat în braţe şi ne-a scuturat şi apoi am leşinat. Ne-am ţinut respiraţia până am rămas fără aer”, a explicat unul dintre copii când a coborât din ambulanţă. Toți cinci elevi sunt în afara oricărui pericol.

Profesorii i-au găsit inconştienţi, pe unii în baie, pe alţii în sala de clasă. Acum, elevii sunt în afara oricărui pericol.

Dâmbovița

O tânără din municipiul Târgovişte a ales, la începutul săptămânii, să îşi încheie socotelile cu viaţa, la doar 26 de ani. Pe timpul nopţii, aceasta s-a aruncat de la etajul 10 al blocului în care locuia, relatează MDI. Autorităţile au deschis o anchetă pentru a se stabili motivele pentru care fata a decis să moară. Anchetatorii urmau să verifice dacă Balena Albastră are vreo legătură cu sinuciderea din Târgoviște. Din primele date ale anchetei, această ipoteză nu a fost confirmată.

Jocul

Este vorba despre un joc online morbid și șocant, apărut pe o rețea de socializare (vkontakte – vk.com, rețea de socializare populară în spațiul slavic), care în acest moment se bucură de o mare popularitate în Rusia și țările slavice.

Se numește „Blue Whale” (balena albastră) și se joacă timp de 50 de zile, timp în care participanții trebuie să îndeplinească 50 de sarcini sau „provocări”, uneori grave, cum ar fi să-și facă tăieturi pe brațe, sau mai anodine, cum ar fi să se trezească la o anumită oră din noapte sau să asculte o melodie tristă... În cea de-a 5o-a zi, participantul la joc trebuie să-și pună capăt zilelor.

Creatorul

Jocul a fost inventat de un tânăr din Rusia în urmă cu aproape patru ani. Filip Budeikin a pus la punct o reţea socială, un fel de Facebook rusesc, unde a atras tineri vulnerabili şi hărţuiţi, dispuşi să joace „Balena Albastră”. Doar în Rusia, în cazul sinuciderii a circa 130 de adolescenţi, anul trecut se bănuiește o legătură cu acest joc. Decese s-au înregistrat şi în alte ţări, majoritatea fost republici sovietice. Inventatorul jocului, Filip Budeikin, a fost arestat în noiembrie 2016 şi inculpat pentru incitare la sinucidere.

Philipp Budeikin, creatorul jocului Balena Albastra (Blue Whale)

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile