Muncești la privat? 10 motive pentru care îți meriți soarta!

Share
Tweet

Zilele astea se tot discută aprins pe legea salarizării, care din punctul de vedere al cărui om cu un nivel minim de inteligență se vede că este o mega-pomană electorală pentru alegerile ce vor urma. Dar problema mare nu este aici, ci în faptul că tot ce primesc cei de la stat afectează și pe cei din privat, prin taxe ce vor urma și prin faptul că se va crea o diferență destul de mare salarială. Mai mult, aceasta da șansa unor manipulări politice la nivel local pentru că va muta puterea de decizie spre descentralizare.

În fine, această lege a salarizării s-a făcut pe genunchi, și deși voi fi contrazis de mulți de la stat, voi expune și câteva motive pentru care cred că legea a fost făcută doar ca instrument de influență nu din dorința de a face bine.

1.Legea nu are în spate o evaluare preliminară a impactului financiar al proiectului asupra bugetului general consolidat, atât pe termen scurt, pentru anul curent, cât şi pe termen lung (pe 5 ani). Tot aici nu s-au precizat o estimare a cheltuielilor și veniturilor bugetare, plus/minus, inclusiv cu calcule privind fundamentarea majorărilor salariale.

2. Nu s-a spus nici dacă se va recurge la creșterea fiscalităţii asupra mediului de afaceri și fără instituirea de noi poveri fiscale pentru întreprinzători. Acest ultim lucru se va întâmpla și veți devea totul foarte bine din 2018.

3. Aceaste creșteri salariale nu au fost corelate cu evoluția economiei sau cu veniturile bugetare disponibile.

4. Nivelul investițiilor va fi depășit de aceste creșteri salariale și mai mult, vor fi și afectate pentru că de acolo se vor tăia bani pentru a se da celor de la stat care vor deveni și mai ineficienți. Pentru 2017, cheltuielile salariale sunt prevăzute să crească cu circa 12%, până la 63,8 miliarde lei, comparativ cu 39,4 miliarde lei, suma prevăzută în bugetul pe 2017 pentru investiții.

5. Dăm majorpri salariale, dar nu avem investiții publice, iar când se fac se fac „cincinal” din patru în patru ani doar înainte de alegeri, indiferent de culoare politică.

Munca în mediul privat nu aduce numai satisfacții

6. Nu avem proiecte ample de investiții, care să rezolve problema infrastructurii insuficiente sau de calitate scăzută, ce reprezintă unul dintre factorii cei mai problematici pentru dezvoltarea unei afaceri în România, constituind o barieră în calea schimburilor comerciale şi a dezvoltării economice, România fiind în continuare pe ultimul loc între ţările cu caracteristici similare din regiune în ceea ce priveşte calitatea percepută a infrastructurii de transport şi comunicaţii.

7. Creșterile salariale ale bugetarilor nu trebuie să accentueze și mai mult diferenţele și așa mari între salariul mediu al bugetarilor şi cel din mediul privat, care generează mari presiuni asupra angajatorilor privați și o concurență neloială a statului cu mediul privat, cu impact negativ major asupra economiei și competitivității la export. La bugetari, în 2017, salariul mediu este de 3.600 de lei, la privat este doar 3.000 de lei, potrivit Comisiei Naționale de Prognoză.

8. Creșterile salariale pentru bugetari trebuie să se acorde în funcție de performanță: raportat la activitatea desfăşurată, la cantitatea şi calitatea acesteia, la contribuţia efectivă a bugetarului la realizarea scopului şi obiectivelor instituţiei publice, la rezultatele efectiv înregistrate și nu în ultimul rând raportat la evaluarea făcută de beneficiarii serviciilor publice respective (contribuabili, întreprinzători, cetățeni, pacienți, elevi și părinți, rezultate de la examene, etc);

9. Este necesară asigurarea creșterii calității serviciilor publice, testarea periodică/perfecționarea periodică a bugetarilor, asigurarea cadrului necesar angajării răspunderii directe a bugetarilor pentru greșelile/abuzurile/neregularitățile acestora;

10. Se impune evaluarea și monitorizarea permanentă a activității bugetarilor, cu rezultate directe asupra nivelului salariului lor, pentru a diferenția salarizarea în funcție de performanța.

Sursa: Noizz.ro

Topic-uri

salariu bani
Arată comentariile

NOIZZ URBAN BY FANTA

Vezi și

Extinde