O poezie de la Gabriela Firea pentru fiecare problemă a Bucureștiului

Gruia Dragomir

Story Finder
Share
44
Tweet

Se împlinește un an de când Gabriela Firea este Primarul Bucureștiului. Nu a realizat mai nimic din ce a promis bucureștenilor, dar a demonstrat că știe cum să cheltuiască banul public aiurea: logo pentru București (oribil), luminițe de Paști, concert de Ziua Europei - 400.000 de euro, banda unică pentru RATB în nordul Bucureștiului - s-a renunțat la ea după doar 3 zile, pentru că a creat și mai multă aglomerație, concursuri pentru cel mai frumos balcon / fațadă/ curte - cu premii de peste 200.000 de lei etc.

Iată ce scria în programul cu care Gabriela Firea a candidat în 2016 la Primăria Bucureștiului:

„Pe de altă parte, București este un oraș neprietenos cu locuitorii săi şi cu cei care-l vizitează. De dimineaţa, când stau blocaţi în trafic, până seara, când se întorc acasă şi nu găsesc un loc de parcare, bucureştenii se simt ca într-o cursă cu obstacole. Aglomeraţie, poluare, gropi, transport în comun cu probleme sau lipsa curăţeniei - multe dintre aceste probleme au soluţii concrete şi rapide. Există într-adevăr soluţii la problemele tuturor generaţiilor care trăiesc astăzi în oraş: de la tineri la familiile care au copii mici, de la femeile care trebuie să împace carierea cu familia, la bunicii noştri. Îmi propun să fiu un primar ale cărui obiective sunt simple şi clare: mai multe locuri de joacă şi spaţii verzi, curăţenie, şcoli mai bune, un transport public modern, spitale mai curate şi mai pregătite să ofere asistenţă bucureştenilor. Adică acele lucruri pe care familiile din Bucureşti şi le doresc şi pe care le merită.”

Așadar, vorbe. La asta e bună Gabriela Firea, la vorbe. Doar nu degeaba este și membră USR. Da, USR! Nu partidul, ci Uniunea Scriitorilor din România.

Doamna Gabriela Firea şi-a început cariera literară în 2001, cu publicarea unui volum de versuri „O altă lume”, care a câștigat premiul de debut al Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti. Apoi, în 2002, mai publică un volum de poezie „Treizeci (Picnic pe câmpul de luptă)”. Și, pentru că pentru a intra în USR trebuie să ai cel puțin 3 cărți publicate, Firea mai publică în 2003 un roman „Trei motive”.

Deci, dacă tot avem o poetă ca primar al Bucureștiului, care a promis „soluții concrete și rapide”, dar într-un an de mandat ne-a oferit doar vorbe și praf în ochi, m-am gândit că s-ar potrivi să dedic fiecărei probleme cu care se confruntă bucureștenii câteva versuri scrise chiar de Gabriela Firea. Versuri care să funcționeze ca un fel de balsam care să se prelingă peste aceste probleme și să le dizolve. Sau versuri pe care să le repeți de fiecare dată când de confrunți cu una dintre aceste probleme ale Bucureștiului. Iată:

RATB - transportul în comun (Gabriela Firea a promis sute de noi autobuze pentru RATB și transport în comun gratis - în 2017 vor putea fi cumpărate doar 2 tramvaie și 10 autobuze, iar gratuitatea nu mai este deloc pomenită.)

Sursa foto: facebook.com/gabifirea

„Condamnarea ta e mai liberă decât

temniţa mea

A mea, cea care înghite zilnic tone

de cuvinte aruncate

O gheenă intelectuală.”

Trafic (Gabriela Firea a promis că va face „revoluție în materie de trafic”, cuvintele ei. Ce-i drept, șoferii aproape că au făcut revoluție când banda unică pentru RATB a blocat nordul Bucureștiului.)

Sursa foto: facebook.com/gabifirea

„Pielea ta catifelată ca un botic de ied

Şi-a mea, într-o aşteptare eternă

Până la epuizare”

Parcări (S-au promis tot felul de proiecte Park&Ride, parcări noi ce vor fi finalizate în vara lui 2017, sisteme de taxare automată etc. Nu s-a mișcat nimic. Tot parcagii sunt cei care se ocupă de îngrămădirea inteligenta a mașinilor pe trotuare. Pentru ei par scrise și aceste versuri ale poetei Gabi.)

Sursa foto: facebook.com/gabifirea

„Spiriduşi nevăzuţi

Se chinuiesc

Noapte de noapte

Să facă din lună

Regina balului

Ca să le iasă şi lor ceva…”

Piste de biciclete (0 km de piste de biciclete. Din nou, doar vorbe și poze.)

„Câţiva paşi

Se măsoară în fiecare

Clipă.

Genele devin dig

Pentru lacrimi.”

Poluare (La acest capitol, nu pot decât să mă mir de faptul faptul că încă nu a fost dat afară viceprimarul care nu s-a arătat impresionat de faptul că 8000 de bucureșteni mor din cauza poluării în fiecare an. A exclamat doar: „Păi, și e mult?!”)

Sursa foto: facebook.com/gabifirea

„Trebuie neapărat să se-ntâmple ceva

O ploaie nu strică nimănui.

Azi ninge portocaliu.”

Spații verzi / Parcuri (La un an de mandat al Gabrielei Firea, parcurile și spațiile verzi din București pot fi descrise prin aceste versuri ale Gabrielei Firea.)

„Încercam să prind cu paleta de ţânţari

Pata aceea gelatinoasă

De pe fundul găleţii

Plină ochi cu apă de ploaie.

Era ceva aşa… între un gălbenuş

Scăpat într-o cană de ceai

Şi privirea omului tâmp

Fără pic de expresie şi culoare

Aruncându-şi ochii pieptiş

Peste flori şi gunoaie”

RADET / căldură / apă caldă (Sper doar că prețurile mari pentru încălzire și pentru apa caldă să nu devină și mai mari, pentru că încălzirea și apa caldă sunt deja un lux pentru mulți dintre bucureșteni. De aceea și aceste versuri scrise de Firea pot avea o explicație... în prețul mare la apa caldă.)

Sursa foto: facebook.com/gabifirea

„Şi nu ai mai vrut să mă arunci

Printre tricouri de schimb şi prosoape de baie.

Am rămas dezgolită, răsfoind

Ultimul ziar de anunţuri publicitare.”

Închei cu expresia preferată a primarului Bucureștiului: Doamne ajută!

Topic-uri

Gabriela Firea bucuresti primaria Bucuresti poezie
Arată comentariile

NOIZZ URBAN

Vezi și

Extinde