Pensia te învață se vinzi un eșec drept succes

Share
Tweet
Un 3% pe an puteam obține și la bancă!

Pensiile de pe pilonul II au primit 28,2 miliarde lei în cei nouă ani de activitate, iar diferenţa până la activele nete de 35,1 miliarde lei reprezintă câştigul total obţinut din investiţii, se laudă Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România.

Adică, după aproape un deceniu de contribuții, ați adunat un profit net de 20%. În ritmul asta, o să murim de foame la pensie!

„În cei 9 ani de activitate, fondurile de pensii private obligatorii au primit în administrare contribuţii brute de 28,2 miliarde lei, diferenţa până la activele nete de 35,1 miliarde lei (7,7 miliarde euro) în sumă de 6,91 miliarde de lei (peste 1,51 miliarde de euro) reprezentând câştigul total obţinut din investiţii, net de toate comisioanele, exclusiv în beneficiul participanţilor români. Cu alte cuvinte, românii au câştigat de pe urma Pilonului II sume totale de peste un miliard şi jumătate de euro, doar din investiţiile fondurilor, sume care se adaugă contribuţiilor deja virate în conturile lor personale”, potrivit informațiilor APAPR.

Peste 92% din investiţiile Pilonului II sunt realizate în România. Astfel, banii de pensii private ai românilor contribuie la creşterea economică şi crearea de locuri de muncă din ţară.

În ultimele 12 luni pentru care există date (iunie 2016 - iunie 2017), comisionul mediu perceput în cadrul Pilonului II a fost de 0,98% din activul net. În aceeaşi perioadă (iunie 2016 - iunie 2017), randamentul mediu net al tuturor fondurilor de pensii din Pilonul II a fost de 7,38%.

„Acest nivel de eficienţă se datorează şi investiţiilor importante făcute de administratori în infrastructura sistemului şi asigurarea respectării celor mai ridicate standarde de securitate pentru economiile participanţilor”, se menţionează în datele APAPR.

În marea majoritate a cazurilor, aceste investiţii nu au fost încă recuperate, dar administratorii au înţeles încă de la început faptul ca sistemul de pensii private este conceput pe termen lung. Întârzierea recuperării investiţiilor iniţiale a venit şi pe fondul abaterii de la calendarul iniţial de creştere a contribuţiei

Nivelul contribuţiei ar fi trebuit să ajungă la 6% din venitul brut al tuturor participanţilor încă din 2016. ”Amânările succesive de majorare a contribuţiei faţă de calendarul iniţial au venit însă, în special, în detrimentul participanţilor care ar fi avut în plus, în conturi, o sumă de cel puţin 4,2 miliarde lei dacă nu ar fi existat 'îngheţarea' contribuţiilor în 2009, 2015 şi 2016”, spun reprezentanții pensiilor.

Arată comentariile