Lene tinerească. Lăsăm statul să decidă cine ne administrează pensiile private

Share
Tweet
fonduri de pensii administrate privat

Faptul că nu prea ne pasă de bătrânețe se vede foarte bine în cifrele care ne ajung de la autorități. Din acestea rezultă că aproape toți cei care au intrat în sistemul pensiilor obligatorii administrate privat s-au lăsat distribuiți aleatoriu la un fond de pensii.

Nu prea contează pentru români că fondul respectiv s-ar putea să nu aibă un randament bun sau poate chiar negativ, nu contează nici măcar ce comisioane percepe pentru faptul că ne joacă viitorul la ruletă.

Anul trecut, fondurile de pensii administrate privat (FPAP) s-au mai îmbogățit cu aproape 257.000 de participanți, iar dintre aceștia 248.000 (96,5%) au fost repartizați aleatoriu, restul de aproape 9.000 venind prin acte de aderare, potrivit cifrelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Din cei 9000 de înscriși voit, FPAP NN a înregistrat în 2016 cele mai multe acte de aderare - 5.609, fiind urmat de FPAP BRD cu 2.384, FPAP BCR - 400, FPAP Vital - 85, FPAP Aripi - 23, FPAP AZT Viitorul Tău - 19 şi FPAP Metropolitan Life - 5.

Aplicație prin care afli ce fond te-a preluat

Tot anul trecut, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a lansat o aplicație prin intermediul căreia participanții în cadrul fondurilor de pensii administrate privat Pilonul II pot afla, în termen de maximum 10 zile, denumirea fondului la care sunt alocați.

Potrivit ASF, aplicația poate fi accesată, în condiții de deplină siguranță, atât de pe dispozitive desktop, cât și de pe dispozitive mobile.

Aplicația a fost realizată în parteneriat cu administratorii fondurilor de pensii private și are ca principale funcții colectarea online a datelor de identificare ale petentului, identificarea automată a participanților în Registrul participanților la fondurile de pensii administrate privat și transmiterea de notificări către administratorii fondurilor sau către Autoritate după depunerea unei cereri.

Cine sunt campionii pensiilor

Din datele cerute de Agerpres reiese că fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au ajuns la finele lui 2016, la aproape 6,8 milioane de participanți (la 6.798.439 de participanţi, ca să fim exacți).

În top încă se află cei de la NN care, deși în ultimele luni au trecut printr-un scandal care i-a făcut chiar să-și piardă și șeful de companie, tot au reușit să administreze pensiile pentru peste 1,92 milioane de participanţi.

Acesta este urmat de la mare distanță de Fondul de pensii administrat privat AZT - Viitorul Tău - cu 1.499.010 participanţi, pe locul trei aflându-se Fondul de Pensii Administrat Privat Metropolitan Life - 950.140 participanţi.

Lângă podiumul pensiilor se află fondul de pensii administrat privat, Vital  cu aproape 840.000 participanţi, Fondul de Pensii Administrat Privat Aripi - 672.168, Fondul de Pensii Administrat Privat BCR - 567.879 şi Fondul de Pensii Administrat Privat BRD - 348.009 participanţi.

Valoarea totală a activelor nete înregistrată la 31 decembrie 2016 de fondurile de pensii administrate privat a fost de 31,5 miliarde de lei (6,9 miliarde de euro), cu un ritm anual de creştere de 27,53%.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile