Polonia legalizează marijuana medicinală, în România riscurile ar fi foarte mari pentru sănătatea publică

Gruia Dragomir

Story Finder
Share
11
Tweet
Sursa foto: pixabay.com

La începutul anului 2016, deputatul Piotr Liroy-Marzec înainta în Parlamentul polonez o propunere de lege care să reglementeze utilizarea canabisului în scopuri terapeutice.

Ieri, parlamentarii polonezi au votat această lege care permite folosirea marijuanei medicinale pe teritoriul Poloniei.

Piotr este un fost pionier al muzicii rap din Polonia anilor '90, cunoscut și sub pseudonimul Liroy.

Liroy a declarat că a promis oamenilor bolnavi pe care i-a întâlnit în timpul campaniei electorale că va face în așa fel încât să legalizeze marijuana medicinală. S-a ținut de promisiune: Polonia este pe cale să devină a şasea ţară membră a Uniunii Europene care legalizează folosirea marijuanei în scop medical, totuși nu va fi permisă cultivarea plantei.

Proiectul mai trebuie să fie aprobat de Senat şi de preşedintele ţării, pentru a intra în vigoare.

Uruguay a fost prima ţară din lume care a legalizat marijuana în scop medical. Decizii similare au mai luat 23 de state americane şi 5 europene: Cehia, Finlanda, Olanda, Portugalia şi Spania.

Știu că te întrebi când o să se întâmple acest lucru și în România. I-am întrebat pe cei de la Agenția Națională Antidrog dacă au existat discuții despre posibilitatea legalizării marijuanei în România. Răspunsul lor a fost următorul:

„Agenția Națională Antidrog este structura coordonatoare a politicilor antidrog la nivel național. În anul 2016 a organizat o masă rotundă privind posibilitatea dezincriminării consumului de canabis în România. La această întâlnire au participat specialiști din domeniul medical, justiţie, poliţie, educație, precum şi reprezentanţi ai societăţii civile. În urma discuțiilor a fost concluzionat faptul că la momentul actual riscurile sunt foarte mari pentru sănătatea publică.

I-am mai întrebat și care ar fi pașii pentru ca legalizarea marijuanei să aibă loc și în România. Răspunsul a fost tot în limbă de lemn:

„Modificarea legislaţiei naţionale în vederea schimbării regimului juridic al canabisului trebuie să aibă la bază o analiză de specialitate în domeniul reducerii ofertei și cererii de droguri. În baza acestei analize temeinice A.N.A. poate iniţia măsura dezincriminării consumului de canabis, în condiţiile legii.”

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile