Povestea primului incompatibil, deputatul care și-a angajat fiul la Parlament și apoi l-a făcut șef la stat

Share
62
Tweet

Parlamentarii par că vor să-și lase moștenire la familie locurile în slujba statului și din acest motiv vor să-și angajeze fii, soțiile, nepoții la propriile cabinete parlamentare. Din acest motiv doresc să schimbe legislația actuală care le interzice tocmai să-și plătească rubedeniile cu bani publici. Primul deputat condamnat pentru incompatibilitate, și-a anagajat o rudă - fiul mai exact, este un exemplu classic al nepotismului promovat de întreaga clasa politică.

Una dintre problemele arzătoare ale țării pentru care actualii parlamentarii își alocă atenția încă din primul an de mandat este faptul că nu pot să-și angajeze rudele la cabinetele din teritoriu sau în cele de la Palatul Parlamentului. În acest sens, deputaţii din Comisia juridică au dat, marţi, un raport favorabil proiectului de lege pentru modificarea articolelor 301 Legea nr. 286/2009 privind Codul penal prin. Tradus, senatorii și deputații vor să-și angajeze rubedeniile.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, miercuri, că instituţia sa a dat aviz negativ proiectului de lege din Parlament privind modificarea articolului 301, iar Liviu Dragnea, președinte PSD și al Camerei Deputaților, a declarat că nu este de acord cu această inițiativă.

Pentru a decide dacă această problemă a parlamentarilor este una reală sau doar una care ține de propriile interese, Noizz vă prezintă povestea primului parlamentar condamnat în justiție pentru conflict de interese pentru faptul că și-a angajat fiul la cabinetul de deputat.

POVESTEA LUI PINTEA PÂSLARU

Deputatul PSD de Galați Florin Pâslaru, numit de preşedintele partidului Liviu Dragnea la începutul ultimei sesiuni parlamentare lider al grupului formaţiunii din Camera Deputaților, are onoarea de a fi fost declarat, încă din 2011, în conflict de interese. A fost primul caz. Întrebat anul trecut în ce măsură nominalizarea lui acestuia respectă criteriile de integritate ale PSD, având în vedere că Pâslaru avea certificat de colaborare cu securitatea şi avea o primă condamnare penală pentru conflict de interese, Liviu Dragnea a răspuns: „Nu ştiu, colegii mei au spus că nu afectează”.

Florin Pâslaru a fost găsit incompatibil din 2011

Pâslaru a fost trimis în judecată în 2014 pentru conflict de interese de Parchetul General. Asta după ce în 2011 devenea primul parlamentar pe care Agenția Națională de Integritate (ANI) îl acuza de conflict de interese prin angajarea unei rude, respectiv fiul, la cabinetul parlamentar. Raportul de evaluare privind încălcarea de către Florin Pâslaru a regimului juridic al conflictului de interese a rãmas definitiv și irevocabil prin decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) 18 mai 2016.

Dovedit în instanță

În noiembrie 2011, ANI constata că din 2009 deputatul Pâslaru îşi angajase fiul, Alexandru Pâslaru, ca şef de cabinet la biroul parlamentar, încălcând prevederile Legii Anticorupţie, nr 161/2003. Fiul deputatului încasase salarii în valoare de 21.662 de lei. Pâslaru a cerut în instanță anularea raportului ANI. Pe 18 mai 2016, magistratii de la ÎCCJ au mentinut sentința primei instanțe.

Chiar dacă nu a mai fost pe lista pentru Parlament a PSD Galați, Florin Pâslaru a rămas un personaj influent în administrația locală și centrală. Asltfel nu se poate explica cum fiul său a fost angajat la o societate de stat din subordinea Ministerului Transporturilor la începutul acesti an.

Cel mai important proiect al lui Florin Pâslaru când a cerut voturile gălățenilor a fost recondiționarea micului monument denumit Poarta Turcească. În patru ani de mandat nu a reușit să-și îndeplinească nici măcar aceată promisiune.

Pe urmele tatălui

Alexandru Pâslaru (31 de ani) este unul dintre membrii noului Consiliul de Administratie al Administratiei Fluviale Dunarea de Jos Galați, calitate pe care a obtinut-o multumita sprijinului PSD. Societatea supravegheză și asigură traficul naval pe Dunăre. Contactat telefonic de Viata Libera, ziar local din Galati, Aexandru Pâslaru a declarat ca nu știe câți bani va încasa din indemnizație de membru al consiliului de administratie al AFDJ. Candid, el a adăugat că nu este interesat de bani, ci vrea să performeze în carieră.

Din CV-ul fiului fostului deputat reiese ca a mai lucrat la televiziunea tatalui sau, TV Galati, iar din 2011 a lucrat la agentia de publicitate a televiziunii. De aizi a ajuns in conducerea AFDJ. Practic tatal lui a considerat ca nu mai trebuie sa-l plateasca din prpriul buzunar, si l-a plasat in grija statului.

Alexandru Paslaru

De ce Pintea

Florin Pâslaru a fost deconspirat de Consiliul Național de Studiere a Arhivelor Securității (CNSAS) că în anii 80, din proprie inițiativă, s-a pus la dispoziția instituției de forță. Sub numele de cod „Pintea” și-a turnat colegii de facultate, profesorii și șefii de la serviciu. Pâslaru a pierdut la Înalta Curte procesul prin care contesta decizia CNSAS.

Ce vor parlamentarii

Deputaţii din Comisia juridică au dat, marţi, un raport favorabil proiectului de lege pentru modificarea articolelor 301 şi 308 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal prin care se desfiinţează noţiunea de conflict de interese pentru funcţionarii publici, aceasta fiind înlocuită cu sintagma "folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”.

Preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Eugen Nicolicea, a explicat că, în momentul de faţă, există mai multe confuzii la articolul 301 privind conflictul de interese.

"Există în momentul de faţă mai multe confuzii la art. 301 privind conflictul de interese. Spre exemplu, definiţia la conflictul de interese este că participarea sau luarea unei decizii în favoarea unei persoane cu care ai o anumită relaţie de serviciu, de muncă, de rudenie prin care s-a realizat un folos pentru persoana respectivă. Asta înseamnă că judecătorii Curţii Constituţionale când îşi votează preşedintele sunt infractori, deputaţii când îşi votează preşedintele, având relaţii de muncă cu preşedintele, sunt infractori, preşedintele României când şi-a angajat consilieri cu care a lucrat, să zicem la primărie, a comis o infracţiune”, a precizat deputatul PSD.

REACȚII

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat miercuri că instituţia a dat aviz negativ proiectului de lege din Parlament privind modificarea articolului 301 din Codul penal prin care angajarea rudelor la birourile parlamentare nu ar mai reprezenta conflict de interese. Toader a precizat că Ministerul Justiţiei a avizat negativ pentru că are propriul proiect de modificare, care pune în acord articolul privind conflictul de interese cu decizia Curţii Constituţionale, în timp ce legiuitorul poate să adauge mai mult decât prevede o hotărâre a CCR.

"Tot am vorbit şi cred cu convingere faptul că aveam o inflaţie legislativă, de aia avem o practică neunitară. Anumite legi nu au coerentă, n-au unitate, n-au cursivitate, pentru că multe modificări survin pe parcurs, de natură să adauge, să elimine din textul de lege, fără că ele să se completeze, să aibă şi coerentă. Asta e procedura noastră parlamentară. Noi am dat un aviz negativ la proiectul de lege, pentru că proiectul de lege (al Ministerului Justiţiei, n.r.) despre care am vorbit astăzi se referă şi la modificarea articolelor 301 şi 308 privind conflictul de interese. Sub semnătura mea a plecat o avizare negativă de nesusţinere a proiectului de lege (de la Parlament, n.r.), pentru că venim cu proiectul nostru prin care le punem de acord”, a spus Tudorel Toader.

Ministrul a precizat că varianta Ministerului Justiţiei de modificare a Codului penal pune în concordanţă articolul privind conflictul de interese cu o decizie a Curţii Constituţionale care făcea referire la o singură sintagma din lege.

Liviu Dragnea

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri, la Sinaia, referitor la proiectul de lege pentru modificarea articolelor 301 şi 308 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal prin care se desfiinţează noţiunea de conflict de interese pentru funcţionarii publici, că nu este de acord ca demnitarii să îşi angajeze rudele la cabinet.

„Cu rudele nu sunt de acord. Cu rudele e bine să te întâlneşti acasă de sărbători, de Crăciun, în weekend. Nu sunt de acord ca rudele să fie angajate la cabinetul unui demnitar. Categoric, nu”, a afirmat Liviu Dragnea, întrebat despre proiectul de lege pentru modificarea articolelor 301 şi 308 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal prin care se desfiinţează noţiunea de conflict de interese pentru funcţionarii publici şi prin care demnitarii vor putea să îşi angajeze rudele la cabinet.

Agenţia Naţională de Integritate susţine că modificarea regimului incompatibilităţilor de către Parlament ca urmare a adoptării, marţi, a modificării Legii 161/2003 poate avea drept consecinţă un impact negativ asupra exercitării funcţiilor publice în condiţii de integritate. Proiectul criticat de ANI stipulează că o serie de demnităţi publice sunt incompatibile cu funcţii deţinute în societăţi comerciale doar dacă acestea desfăşoară ”sistematic şi efectiv” activităţi comerciale.

”Agenţia Naţionalã de Integritate aduce la cunoştinţa opiniei publice faptul cã modificarea Legii nr. 161/2003, adoptată marţi, 04 aprilie 2017, de către Camera Deputaţilor (cameră decizională) restrânge cadrul normativ al incompatibilitãţilor, aplicabil categoriilor de persoane prevăzute la art. 1, alin. 1 din Legea nr. 176/2010 şi poate avea un impact negativ în ceea ce priveşte exercitarea funcţiilor şi a calităţilor publice în condiţii de integritate”, se arată într-un comunicat de presă al ANI.

Agenţia susţine că eliminarea situaţiilor de incompatibilitate prevăzute în proiectul adoptat de Parlament crează ”premise pentru generarea unor conflicte de interese şi, evident presupune eludarea principiilor care guverneazã prevenirea conflictului de interese în exercitarea funcţiilor şi demnitãţilor publice”.

Topic-uri

incompatibil paslaru alexandru paslaru florin paslaru tudorel toader psd
Arată comentariile

NOIZZ URBAN

Vezi și

Extinde