Copilărind în Siria: Conform UNICEF, 2016 a fost cel mai violent an de la începutul războiului

Iris Pintiuță

Urban Culture
Share
119
Tweet

“Vreau să trăiesc în Siria din nou. Vreau ca războiul să înceteze și ca toate războaiele din lume să înceteze. Vreau pace, ca toți copiii să poată trăi în țara lor. Vreau să devin profesor ca să pot învăța copiii nevoiași,” declară Rami, un copil de 12 ani, refugiat în Liban.

Cuvintele copilașului sirian sunt incluse în ultimul raport publicat de UNICEF, raport ce anunță că 2016 a reprezentat, pentru copiii sirieni, cel mai violent an de la începutul documentării crimelor. Raportul celor de la UNICEF, compus după 6 ani de la începutul războiului în Siria, dezvăluie o realitate dureroasă.

Conform UNICEF, 652 de copii au fost omorâți în 2016, cu 20% mai mult ca în 2015. În mai puțin de o săptămână în Septembrie, 223 copii au fost răniți și 96 - omorâți. Mai mult, copiii aflați în stare gravă au fost lăsați să moară din cauza lipsei de resurse medicale. De asemenea, un număr ridicat de copii mor “în liniște” din cauza unor boli în mod normal tratabile. Lipsa doctorilor își lasă amprenta și aici.

Recrutare în conflict

În 2016, peste 850 de copii au fost recrutați în conflict, dublu față de anul precedent. În general, acești copii preiau roluri de călăi, suicide bombers sau gardieni de închisoare. UNICEF spune că aceste numere reprezintă doar instanțele verificabile și sunt probabil cu mult sub cifrele reale.

Când nu sunt recrutați în conflict, copiii sunt obligați să muncească pentru a-și susține rudele. În mai mult de 75% dintre familii, copiii au diferite joburi, de la construcții la servicii.

Accesul la învățământ

Mai mult de 1.7 milioane de copii nu merg la școală, una din trei școli în Siria neputând fi folosită. Raportul UNICEF este dulce-amar: pe de-o parte, ne vorbește de speranța încă vie în sufletul elevilor sirieni, care trec linia de conflict ca să susțină examenul de terminare a școlii și care improvizează spații de învățare printre ruine; pe de altă parte, ne anunță că 255 dintre cei 652 de copii decedați anul trecut au fost omorâți într-o școală sau în apropierea ei.

Apa – armă de război

UNICEF atrage atenția și asupra privării de cel mai vital lucru posibil – apa. În 2016, 30 de debranșări voite au avut loc în mai multe regiuni ale Siriei. Mai mult de 8.2 milioane de oameni au nevoie urgentă de acces la apa potabilă, iar aproximativ un sfert din veniturile unei familii sunt cheltuite pe apă.

Traumă și violența sexuală

Traumele mintale reprezintă, conform UNICEF, 30% din numărul total de dizabilități. Conform „Save the Children”, însă, peste 70% dintre copiii sirieni pe care i-au intevievat prezentau simptone de „toxic stress” sau PTSD. Cert este că acest dureros război și-a lăsat amprenta asupra sănătății mintale a copiilor Siriei.

În raport, UNICEF dezvăluie cât de greu sunt de documentat violențele sexuale, însă recunoaște existența unor fete care au fost răpite, forțate să se căsătoarească sau violate în captivitate.

Explozivele încă aflate la sol reprezintă un mare pericol

Războiul Civil decurge deja de 6 ani, iar dacă anunțarea încetării focului din decembrie 2016 ar fi trebuit să reprezinte o brumă de speranță, ultimul raport UNICEF ne anunță că repercusiunile conflictului deschis încă provoacă victime.

Conform UNICEF, 88% din explozivele încă rămase la sol, în special în zonele dens populate, pun în pericol viața locuitorilor. Copiii în general riscă să le declanșeze deoarece le pot confunda cu jucării.

În finalul raportului, UNICEF cere încheierea totală a conflictului și continuarea alocării de resurse și bani pentru locuitorii țării. Acești copii s-au născut într-o realitate tragică – acum este de datoria noastră, a tututor, să ne asigurăm că viitorul lor nu este la fel de negru.

Topic-uri

Siria Unicef raport
Arată comentariile

NOIZZ URBAN

Vezi și

Extinde