Cancerul pulmonar „rulează”... o țigară

Share
Tweet
fumat

Legea anti-fumat a funcționat de minune, românii nu mai fumează la terase sau în cârciumi, ci doar pe la colțuri. Și pentru că socializarea aia față în față are nevoie de spart gheața la primul schimb de vorbe, țigara este ingredientul ideal pentru așa ceva.

Așa se și explică, faptul că o treime dintre români fumează ca turcii. Iar cei mai mulți dintre aceștia sunt tinerii cu vârsta cuprinsă între 26 și 35 de ani. Și pentru că își permit atât de multe țigări, statisticile spun despre acești tineri au venituri mari și locuiesc în mediul urban.

Potrivit datelor prezentate de Ministerul Sănătății, fumătorii se regăsesc mai des în gospodăriile în care locuiesc copii, decât în cele fără copii. Frecvenţa fumatului este de cel puţin un pachet de ţigarete pe zi (40% dintre fumători - peste 20 de ţigarete pe zi), ea fiind mai mare la fumătorii cu vârsta între 36 şi 45 de ani decât la ceilalţi fumători.

Doar 1 din 50 renunță la fumat

În medie, bărbaţii fumează mai mult decât femeile (16 versus 12 ţigarete pe zi), consumul de tutun scăzând în rândul fumătorilor care au studii superioare. Dintre nefumători, peste un sfert (28%) au fost fumători în trecut, iar 2% dintre fumători au renunţat la fumat în ultimul an.

„Noi ştim că până la vârsta de 18 ani unul din doi copii au încercat o ţigară, iar prevalenţa fumătorilor la sfârşitul studenţiei fluctuează între 13 şi 20%. Unul din doi fumători este afectat după 40 de ani de boli grave, netransmisibile, care scurtează supravieţuirea”, a afirmat prof. dr. Florin Mihălţan de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.

Conștienți, doar pe hârtie

Și pentru că suntem de acord că legea anti-fumat este una foarte bună, spunem asta răspicat... în timp ce scrumăm țigara. Astfel că, 87% dintre români, inclusiv fumători, sunt de acord că Legea anti-fumat contribuie la protejarea sănătăţii prin evitarea expunerii adulţilor şi a copiilor la fumul toxic al produselor de tutun.

Și ca să vedeți cât de utilă este, pe alocuri, legea anti-fumat, deși în public se fumează mai puțin, numărul fumătorilor a crescut. Mai grav este că aproape un sfert dintre copiii de 14 ani fac asta în fiecare zi.

Numărul celor care fumează orice fel de țigări din foi, narghilele, și orice împute plămânul, a crescut din 2014 până în prezent cu un procent. Iar la 5 milioane de fumători în România, un procent înseamnă 50.000 de fumători, care dacă ar fuma un pachet de țigări pe zi, ar duce consumul la o crestere de un milion de țigări.

Mai grav este că o bună parte dintre acești noi fumători sunt minori, puștani nesupravegheați de părinți care cred că este cool să ții o țigară în gură. Lucru acesta este atestat chiar de statistici care ne spun că un sfert dintre copiii cu vârsta între 10 și 18 ani au încercat să fumeze.

Mai mult, unul din șapte copii care au 15 ani fumează zilnic. Cifrele nu sunt deloc încurajatoare, în condițiile în care mai mult de jumătate dintre români s-au apucat de fumat înainte de majorat.

Studiul a fost realizat de Mercury Research în perioada martie - aprilie 2017 pe un eşantion de 1.000 de persoane cu vârsta peste 18 ani, dintre care 617 din mediul urban şi 383 din mediul rural.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile