Un referendum cu trei milioane de semne de întrebare

Oana Moisil

Big Stories
Share
231
Tweet

Dacă ar fi puse pe o listă, revendicările cetățenilor pentru statul român ar compune kilometri de frustrări, unele disperate; dintre puţinele pe care politicienii și-au propus să le încurajeze, una contrazice ideea de societate tolerantă.

Organizația „Coaliția pentru Familie” vrea referendum naţional ca să schimbe Constituția României. De ce? Pentru că legea fundamentală nu definește căsătoria ca uniunea dintre „un bărbat și o femeie”, ci ca uniunea între doi soți. Referendumul e menit să nu mai permită, astfel, căsătoriile gay.

Din campania de strângere de semnături a Coaliției pentru Familie. Sursa foto: Facebook

Cum am ajuns aici? Anul trecut, trei milioane de români au semnat o petiție a Coaliției, prin care se propune modificarea alineatului 1 din articolul constituțional 48. Alineatul, așa cum este acum în Constituție:

„Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.

Soţi. Ăsta e cuvântul pe care Coaliţia pentru Familie, cu ajutorul celor trei milioane de semnatari, vrea să-l clarifice în lege. Susținătorii proiectului consideră că luptă pentru drepturile oamenilor de a trăi într-o societate „normală, cu familia ca temelie”. Din argumentele lor:

„Pentru noi, românii, familia nu este un stil de viață, ci este legată fundamental de rolul de părinți. Dacă acest rol esențial nu mai este luat în considerare, familia se reduce la o simplă recunoaștere guvernamentală a afecțiunii dintre doi cetățeni, iar modul în care generațiile viitoare se vor dezvolta devine incert.”

Scoasă din context, ideea de mai sus e doar o treabă conservatoare. Pusă înapoi între motivele Coaliției de a interzice mariajul gay, ceva nu e deloc ok cu fragmentul ăsta. De ce? Pentru că manipulează - vorbește despre familie fără să spună că, uneori, ea este formată și din alți oameni decât mamă, tată şi copiii lor. De exemplu, în numeroasele familii cu unul sau amândoi părinții plecați în străinătate, cei care le iau rolul sunt o bunică, un bunic, o mătușă sau un unchi, care pot fi ani buni familia celor rămași acasă. La fel, dacă un cuplu divorţează sau unul dintre parteneri moare, cum să pretinzi că cel rămas părinte singur nu compune o familie, alături de copiii lui? Sau că un cuplu de gay nu trebuie să salveze un copil orfan de la copilărie instituţionalizată?

Coaliția pentru Familie, la protestul pentru susținerea familiei Bodnariu. Sursa foto: Facebook

În același text, care e o expunere de motive pentru referendum, organizația subliniază bunăstarea din sânul familiilor tradiționale, cu femei și bărbați căsătoriți, în care ei ar fi observat că violența domestică e mai scăzută, iar copiii cresc fericiți. Într-un studiu făcut de UNICEF s-a arătat, însă, că 60% din 120.000 de români intervievați consideră violența domestică o normalitate tradițională. În 2013, un studiu făcut de Salvați Copiii a arătat că 63% dintre copii au fost loviți sau expuși la o formă de violență. De asemenea, au descoperit că majoritatea părinților din familiile tradiţionale românești și o parte dintre copii nu percep pălmuirea ca pe un abuz fizic.

În cealaltă bulă, pe care Coaliţia o crede anormală, există studii care arată că dezvoltarea copiilor cu părinţi gay e lipsită de probleme. În 2015, cercetătorii Facultăţii de Drept din Columbia au comparat rezultatele a 76 de studii făcute din 1985 pe familiile cu părinţi gay şi au observat doar 4 cazuri în care nu erau condiţii bune de creştere. O altă cercetare, publicată de un preot şi profesor catolic, arăta cum copiii acestor familii sunt de două ori mai predispuşi la instabilitate emoţională. Problema cercetării preotului e că a folosit doar participanţi din familii destrămate, cu părinţi gay şi i-a comparat cu cei din familii fericite cu părinţi heterosexuali. Din cauza asta, comunitatea academică şi jurnaliştii i-au criticat dur cercetarea.

Feel free to love

Pentru cei care au ridicat din sprânceană până aici, uite ce zice Papa Francis:

„Când o persoană gay ajunge în fața lui Iisus, cu siguranță nu-i va spune să plece, pentru că e homosexual”.

Papa a vorbit în 2016 despre normalitatea de a avea orice orientare sexuală, dar s-a opus discuțiilor despre asta în școli. Gabriela Firea a anunțat recent că Papa Francis o să vină pentru prima dată în România. Dacă el o să vorbească și despre aceptarea aproapelui gay, poate că va primi huiduieli familisto-naționaliste.

Eu nu o să enumăr argumentele pentru care cred că e normal să fii gay, pentru că nu cred că ar trebui să existe  - aşa cum heterosexualii nu îşi justifică orientarea sexuală, nici ceilalţi nu ar trebui să fie nevoiţi să o facă.

Protest al Coaliției pentru Familie. Sursa foto: Facebook

De ce ar vrea nişte români ca legea fundamentală a ţării să definească temelia Familiei ca o „uniune între un bărbat şi o femeie”, încălcând astel drepturile unor oameni de a-și oficializa iubirea şi ignorând ştiinţa, care arată că nu e vreun motiv de panică familistă? Depinde despre ce români vorbim, pentru că semnăturile unora dintre cele trei milioane ar putea fi explicate de lipsa accesului la informații diverse.

Coaliția pentru Familie e condusă de un bărbat pe nume Mihai Gheorghiu, care e și director general adjunct la Muzeul Țăranului Român. Pe pagina lui de Facebook, cea personală, citești mulțumiri de la oameni care se bucură că intră în cercul de prieteni virtuali ai familistului; organizația lui are aproape 40.000 de like-uri; adică 40.000 de oameni care, atunci când dau share de pe pagina Coaliției, primesc alte mii de like-uri. Astfel, ca un afluent micuț al unui mare fluviu de idei, niște articole și influenceri conservatori adapă oameni care poate n-au găsit, încă, un fluviu mai mare - unii pentru că n-au internet, dar au prieteni sau copii care-l citesc pe Gheorghiu; alții pentru că au internet și tot ce găsesc acolo le confirmă frici, în loc să le cultive curajul să accepte diversitatea. Unii se informează din inerţie, alţii îşi selectează sursele - pagini, știri sau alți oameni de pe facebook.

Facebook știe ce vrei. Sau?

Un exemplu este fenomenul „ban”, pe care unii dintre noi îl știm încă de pe vremea când stăteam pe mirc și pe care l-am crescut odată cu orgoliile noastre virtuale. Sunt mulți care fac publică despărțirea de un prieten sau de toți care îi încalcă un principiu și astfel își „curăță” lista de prieteni virtuali - cunosc un profesor care a anunțat zeci de banări pentru unii care nu-i împărtășesc viziunile despre lume. Cei banați au, la rândul lor, lista lor de nedoriți, astfel că se ridică ziduri după ziduri invizibile, care ajută la o chestie mult mai serioasă, numită manipulare prin social media; faptul că în România sunt cam zece milioane de utilizatori Facebook e un motiv să ne preocupe asta.

Știai că tot ce vezi pe Facebook e filtrat și așezat în funcție de fiecare like, inimioară sau click pe care-l dai? Metoda prin care Facebook colectează date se numește „A/B testing”. A și B se referă la două produse (articole, poze, reclame, statusuri, grupuri de prietenie) între care alege consumatorul, adică tu. În funcție de câte A și câte B alegi, Facebook îți arată doar ceea ce algoritmii lui calculează că „vrei” tu să vezi. În spatele deciziei de filtrare a informațiilor stă marketingul: odată ce ți se bagă sub nas doar produse pe placul tău, ești mai tentat să le cumperi. Produsele sunt, însă, și idei ale celor din bula ta virtuală, în care poți să îți găsești ecoul părerilor, fie ele extremiste sau reînviate din morții istoriei.

Sloganul organizației

Revenind la Coaliția pentru Familie și la președintele organizației, Mihai Gheorghiu, trebuie să înțelegem că mulți dintre prietenii lor din online se informează doar de pe pagini, site-uri, grupuri sau articole de genul. După ce le citesc, le discută și le dau mai departe ca la telefonul fără fir. Ca toată lumea, de altfel.

Unii de pe firul ăsta încearcă să-l înnoade, dar nu țin ritmul cu viteza de propagare a unei informații în online. Mulți cred ce aud pe fir, completează cu povești mai mult sau mai puțin reale, bagă alte argumente care susţin gogoaşa și tot așa, până când ai o mână sau o masă de oameni, conectați de un fir îmbrobodit. Când pe firul ăsta sunt instituții ca Biserica Ortodoxă Română, produse media sau oameni influenți, e și mai greu de făcut lumină. Toți suntem în capcana asta, iar mulți s-au apucat deja să îi caute rezolvare, prin depistarea știrilor false sau părtinitoare și prin a le recomanda mamelor, taţilor, copiilor, colegilor şi prietenilor surse credibile de informare.

În cazul Coaliției pentru Familie și a referendumului lor, nu a fost vorba de știri false, ci de argumente care exploatează lipsa de informare și dorința neclară a unora pentru un viitor mai bun -  „viitorul normal”, perceput aşa de trei milioane de români, e argumentul suprem pentru un referendum care va costa o grămadă de bani şi care, dacă va trece, va întări homofobia instituţională şi socială - adică în loc să rezolve o problemă istorică, statul îi dă aripi.

O creștină care își iubește și își acceptă fiica bisexuală. Sursa foto: Facebook

Ce înseamnă, însă, un viitor normal? E incert, dar sună bine pentru unii, iar asta e una din marile probleme ale timpului nostru - credem în chestii incerte, care ne pot întoarce împotriva altora. Știința a observat asta, iar Oxford Dictionaries a ales „post-truth” ca fiind cuvântul anului 2016. Post-adevărul se referă la informații care îți gâdilă emoțiile, negative sau pozitive, în loc să fie obiective.

Dacă vrei să mergi la referendumul obținut cu argumente post-adevăr şi să votezi în favoarea lor, gândeşte-te și la aceste informații subiective, posibile: vei vota împotriva prietenului sau copilului cuiva, împotriva unui frate sau a unei surori, împotriva unei mame sau a unui tată pe care i-ai putea cunoaşte într-o zi; sau împotriva unora pe care-i cunoşti deja şi nu ştii, pentru că ei n-au găsit curaj să spună cine sunt, aşa cum găseşti tu să le spui cine trebuie să fie.

Topic-uri

coalitia pentru familie
Arată comentariile

NOIZZ URBAN

Vezi și

Extinde