La câte mii de kilometri se ascund cei mai căutați fugari români

Share
Tweet

Sebastian Ghiță a fost capturat în Serbia, acolo unde se ascundea sub o identitate slovenă după dispariția din decembrie. Destinația sa a fost una atipică pentru fugarii români care au încercat să evite condamnările cu închisoarea sau anchetele la mii de kilometri distanță de țară

Doar 594 de km sunt între București și Belgrad, capitala statului vecin Serbia, locul unde afost găsit Sebastian Ghiță. Fostul deputat PSD este ultimul capturat de pe lista fugarilor căutați de procurori și polițiști. Spre deosebire de Ghiță, toți ceilalți dispăruți au ales să fugă cât mai departe de țară, la mii de kilometri distanță, și să se ascundă în țări unde extrădarea era dificilă.

Gregorian Bivolaru

Franța, 1.871 km distanță aeriană față de București

Gregorian Bivolaru

Gurul a fost capturat anul trecut în Franța, deși el avea azil în Suedia. Dacă nu ar fi ieșit din statul scandinavic, acesta ar fi fost greu de adus în țară. După ce a extrădat în România, în vara anului trecut, el a fost încarcerat pentru a executa pedeaspa de şase ani de închisoare cu executare primită, pentru acuzaţia de trafic de persoane, în iunie 2013, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Distanța București-Paris, sursa ro.distance.to

Gregorian Bivolaru a plecat din România în anul 2004, iar în 2005 a primit azil politic în Suedia. Pe 26 februarie anul acesta a fost prins de autorităţile franceze în timp ce se afla la un târg în Paris. Pe parcursul judecării cererii de extrădare, autorităţile suedeze au informat magistraţii francezi că îl menţin pe Gregorian Bivolaru ca azilant.

Radu și Dana Nemeș

SUA, Seattle, 9.326 km distanța aeriană față de București

Soții Nemeș

Implicați într-un dosar de evaziune fiscală alături de Sorin Blejnar, dosar denumit Motorina, fostul șef al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Dana și Radu Nemeș au fost capturați în luna martie 2014 în Statele Unite. Ei erau dați în urmărire internațională de peste doi ani.

Agenții FBI au descoperit la perchezițiile realizate la proprietatea familiei Nemeș de lângă Seattle 21 de cutii cu monede de argint, peste o duzină de telefoane mobile, numeroase vehicule, haine din piele de șarpe, sute de monede de aur și peste o duzină de arme de foc. De asemenea, au fost confiscate cantități importante de materiale de construcții, inclusiv o serie de panouri solare.

Potrivit solicitării adresate instanței, procurorii americani susțin că toate bunurile descoperite, dar și întreaga proprietate de la Yelm, localitate de lângă orașul Seattle, au fost achiziționate de soții Remeș cu bani obținuți în urma fraudării sistemului de taxe.

Distanța București - Seattle, sursa ro.distance.to

În 2012, soții Nemeș și-au adus și iahtul din Mediterana, iar câteva luni mai târziu l-au vândut pentru 2,3 milioane de dolari. De altfel, FBI-ul suspectează că soții Nemeș au plătit 2,8 milioane de dolari, bani negri, pentru casa din Yelm.

În Dosarul "Motorina", Radu Nemeș, coordonatorul grupului infracțional organizat, și Dana Nemes, administrator la SC Excella Real Grup SRL, acuzată de complicitate la evaziune fiscala si constituire a unui grup infractional organizat, au fost suspectați de DNA că ar fi tranzacționat fraudulos circa 90.000 de tone de motorină, iar prejudiciul în acest dosar este de 56 de milioane de euro.

Anul trecut, Curtea de Apel a decis ca firmele soților Nemeș să plătească 243 de milioane de lei către ANAF. Radu Nemeș a primit o condamnare de nouă ani de închisoare,iar soția de șapte ani. Decizia nu este definitivă și a fost atacată de aceștia.

Cătălin Chelu

Iordania, 1.776 km distanța aeriană față de București

Cătălin Chelu

Cel care poate fi denumit „lupul țepar” al bursei autohtone-BVB a murit, în decembrie 2014, într-o clinică din deșertul din Iordania, acolo unde se ascundea de autoritățile române pentru a nu fi întemnițat șase ani, pedeapsa primită în Dosarul „Mită la MAI”.

În luna septembrie 2014, Curtea de Apel București i-a stabilit o sentință definitivă de șase ani cu executare pentru cea mai tupeistă mită. În 2010, omul de afaceri originar din Galați a vrut să-l mituiască pe generalul Dan Valentin Fătuloiu, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), chiar în sediul ministerului. Pe data de 18 noiembrie 2010, Direcția Națională Anticorupție l-a prins în flagrant în timp ce oferea o mită de un milion de euro secretarului de stat în MAI, Dan Valentin Fătuloiu.

Distanța Bucureși - Iordania, sursa ro.distance.to

Șpaga era dată generalului pentru a-i rezolva favorabil dosarele aflate în lucru la unități de parchet, între care și DIICOT.

Cătălin Chelu a intrat sigur pe el și arogant în biroul lui Fătuloiu, i-a pus pe birou contractele unor terenuri și case, i-a spus că două BMW X5 îl așteaptă în parcarea Ministerului, iar în portbagajul unuia se află 50.000 de euro.

Până să fie reținut pentru șpaga tupeistă, afaceristul reușise, prin majorări suspecte de capital, să controleze un număr important de firme, printre care: Altur Slatina, Electroargeş Curtea de Argeş (electrocasnice), Braiconf Brăila (confecții) și Artego Tg. Jiu (producătoarea de benzi de cauciuc.

Genică Boerică este condamnat în trei dosare

Iordania, 1.776 km distanța aeriană față de București

Genică Boierică

Romeo Ursu, zis Genică Boierică este căutat din 2008 de autorităţile române pentru că ar fi făcut afaceri ilegale cu terenuri şi ar fi condus o grupare care ar fi furat două milioane de euro de pe carduri bancare. El a postat pe Facebook imagini și comentarii prin care pretindea că este în Iordania. Anul trecut, a apărut și știrea neconfirmată că ar fi murit în Mexic.

Fostul interlop al anilor ’90 are trei condamnări pe care evită cu fuga.

În noiembrie 2016, Tribunalului București l-a condamnat la o pedeapsă de patru ani și jumătate într-un dosar de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave.

El a prejudiciat statul român cu aproape 10 milioane de euro. Reprezentanții firmelor beneficiare, printre care și Genică Boerică, prezentau firmelor de leasing același utilaj de mai multe ori. De cele mai multe ori, asta se întâmpla într-un show-room, unde erau înlocuite plăcuțele cu datele de identificare ale utilajelor. Mai apoi, societățile achitau bunurile existente prin contracte de leasing încheiate cu firme de profil. Astfel, au fost vândute fictiv nu mai puțin de 60 de utilaje, în urma a 45 de tranzacții. Prejudiciul total se ridică la 9.830.065 de euro, susțin procurorii DNA.

La sfârşitul lunii ianuarie 2014, Curtea Supremă l-a condamnat pe același Genică Boerică la 10 ani de închisoare într-un dosar privind returnări ilegale de TVA în valoare de peste 4,5 milioane de euro.

În aprilie 2014, magistraţii de la Curtea de Apel Craiova l-au condamnat pe Boerică într-un alt dosar penal la șase ani de închisoare. Afaceristul craiovean a fost acuzat, alături de trei inculpați, de constituirea unui grup infracțional organizat pentru a obține ilegal rambursări de TVA de peste trei milioane de lei de la Direcția Generală a Finanțelor Publice Dolj.

Mihai Necolaiciuc

SUA, Miami, 9.216 km distanța aeriană față de București

Mihai Necolaiciuc

Fostul director al CFR a fost prins în Statele Unite și extrădat în România ăn anul 2011. Era dat atunci de șase ani în urmărire, fiind acuzat ca a pagubit compania de stat pe care a condus-o cu peste 60 de milioane de euro.

Mihai Necolaiciuc a fost adus la București cu un zbor de linie. De la Miami a ajuns la Amsterdam și de acolo la București. El era cercetat în trei dosare privind afacerile CFR.

Distanța București-Miami, sursa ro.distance.to

În luna noiembrie 2016, fostul director al CFR a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel București, la opt ani închisoare pentru abuz în serviciu. Instanța a dispus ca din cei opt ani de închisoare să fie scăzuți aproximativ trei ani și trei luni, respectiv perioada când a stat în arest preventiv (iunie 2009 — ianuarie 2012) și perioada petrecută în penitenciar (octombrie 2014 — iulie 2015). Pe latură civilă, instanța a dispus ca Necolaiciuc și ceilalți inculpați din dosar să plătească în solidar suma de aproximativ 110 milioane lei către părțile civile SN CFR SA și Ministerul Transporturilor.

Necolaiciuc a mai fost condamnat definitiv într-un alt dosar de deturnare de fonduri la patru ani și șase luni închisoare, el fiind însă eliberat condiționat în iulie 2015.

Florian Walter

Emiratele Arabe Unite, Dubai, 3.378 km distanța aeriană față de București

Florian Walter

La aproape un an de când a fost dat în urmărire generală, Florian Walter a fost adus în ţară, în martie 2016, din Emiratele Arabe Unite, sub escortă.

Florian Walter, proprietarul companiei Romprest, a fost arestat în Emiratele Arabe Unite la solicitarea autorităţilor române, unde s-au început procedurile de extrădare, în vederea cercetării sale în dosarul în care este acuzat de evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu de 20 de milioane de euro.

Distanta Bucuresti - Dubai, sursa ro.distence.to

Ancheta este realizată de procurorii DIICOT Ploieşti și vizează compania Romprest, controlată de Florian Walter. Acesta este suspectat că a iniţiat şi coordonat o grupare suspectată de evaziune fiscală şi spălare de bani, operaţiuni financiare în care este implicată Compania Romprest Service, alături de alte societăţi comerciale, între care unele considerate firme-fantomă.

Nicolae Popa

Indonezia, Jakarta, 9.760 km distanța față de București

Nicolae Popa

La scurt timp de la prăbuşirea, în mai 2000, a Fondului Naţional de Investiţii (FNI), Nicolae Popa, director al Gelsor – fond de investiții controlat de Sorin Ovidiu Vîntu, a plecat din ţară.

Pe 2 decembrie 2009, Popa a fost arestat de către autorităţile judiciare indoneziene, şi adus în ţară pe 21 aprilie 2011. Popa a fost condamnat în lipsă la 15 ani de închisoare, pentru fraudă, în anul 2006, alături de Ioana Maria Vlas, în legătură cu prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii, în 2000.

Distanța București-Jakarta, sursa ro.distance.to

Topic-uri

necolaiciuc, ghita florian walter cfr dna urmarit international interlop
Arată comentariile

NOIZZ URBAN

Vezi și

Extinde