Viorica Dăncilă a învățat de la Dragnea să jignească autiștii. Asociația „Autism România” dă cu ea de pământ

Share
227
Tweet

Când Premierul României are pică pe cineva, îi pune ștampila „autist”. Poate că acum s-a învățat minte, după scrisoarea deschisă a asociației „Autism România”.

Viorica Dăncilă s-a apucat aseară, în direct la Antena 3, să o critice pe Monica Macovei pentru o declarație făcută de aceasta în Parlamentul European. Într-o dezbatere privind modificările aduse legilor justiției, Macovei a acuzat alianța PSD-ALDE că face tot posibilul să saboteze România: „Românii au strigat în stradă <<Vrem justiţie, nu corupţie!>>. Românii vor în Europa şi asta vrem şi noi, în Europa. PSD şi ALDE vor să ne scoată din Europa, au declanşat lupta pentru corupţie şi împotriva justiţiei şi împotriva statului de drept".

Foto: facebook.com/pg/MonicaMacoveiUE

Dăncilă a fost revoltată de atitudinea eurodeputatei și s-a dezlănțuit la Antena 3: „Cum poate un europarlamentar să îndepărteze România de Europa?”. Premierului nu i se pare normal să-ți „pârăști” propria țară și să ceri sprijinul celorlalte state membre UE, mai ales că – zice ea – Macovei le-a dezinformat: „(Acești oameni) dezinformează și știu realitatea, dar nu vor să o accepte și să o vadă. Acești oameni cred că sunt autiști și nu văd și nu aud ceea ce este vizibil pentru toți cei de bună credință”.

Aici e buba. Dăncilă a aruncat termenul „autist” cu intenția să o jignească pe Macovei, dar a reușit să jignească o comunitate de 200.000 oameni. Asociația „Autism România” a reacționat printr-o scrisoare deschisă adresată Vioricăi, în care îi dă lecții de solidaritate și bun-simț.

Foto: youtube.com

„O astfel de afirmație este jignitoare pentru persoanele cu autism și familiile lor, îi stigmatizează și mai mult pe acești oameni. Este absolut regretabilă, mai ales că vine din partea unui demnitar de cel mai înalt rang, din partea Primului Ministru al țării”, scrie președinta asociației, Liuba Iacoblev. „Un demnitar care ar trebui să-i privească și respecte pe toți cetățenii țării în mod egal și nu să îi compare pe unii cu alții. Iar termenul cel „rău” al comparației este reprezentat, în cazul dvs., de noi, <<autiștii>>, adică de copiii noștri, soții, părinții, frații noștri, pe care îi priviți ca fiind de condiție inferioară”.

Iacoblev continuă cu niște statistici, explicându-i Vioricăi că 1 din 100 de români are o tulburare din spectrul autismului: „Există aproape 200.000 de <<autiști>> (plus familiile lor), și ei tot cetățeni români, care așteaptă să fie tratați cu respect de către reprezentanții statutului român”.

Foto: facebook.com/pg/autismromania

În fine, Asociația „Autism România” a invitat-o pe Viorica să le ceară public scuze persoanelor cu autism din România și din întreaga lume, adică aproximativ 67 de milioane de persoane.

Până la urmă, Premierul chiar s-a scuzat printr-un comunicat oficial, sau – cel puțin – așa ni se povestește la persoana a III-a: „Premierul Viorica Dăncilă își cere scuze public pentru declarația făcută în cadrul unei emisiuni televizate și precizează că prin comparația făcută nu a dorit să aducă jigniri persoanelor cu tulburări din spectrul autismului”. Cât despre declarații proprii, Dăncilă spune că sprijină persoanele cu dizabilități, că le apără demnitatea și că se implică activ în promovarea drepturilor lor. Într-adevăr, le-a promovat aseară la TV.

Foto: commons.wikimedia.org

Să nu uităm că și Liviu Dragnea jignea persoanele cu autism prin 2015, când vorbea despre amenințările la adresa siguranței naționale: „Eu zic că nu trebuie să fim autişti şi să nu vedem în ce zonă ne aflăm şi care sunt riscurile, din ce în ce mai mari, care apar în ce priveşte siguranţa naţională”. A învățat Vasilica-Viorica ceva de la președintele PSD, un model demn de urmat în viață.

Sursa: Noizz.ro

Topic-uri

viorica dancila Liviu Dragnea monica macovei autisti autism romania scrisoare deschisa
Arată comentariile

NOIZZ URBAN BY FANTA

Vezi și

Extinde