Vlad Gliga, co-fondatorul TEDxEroilor, îți povestește despre de ce avem nevoie de event-uri TEDx în România

Ana Tepșanu

Nonprincess
Share
30
Tweet

TEDxEroilor este cel mai complex event de tip TEDx din România, iar Vlad Gliga este unul dintre cofondatori.

Ediția din acest an, așa cum ți-am povestit, va avea tema Mind the Gap și pune accentul pe știință și artă, tradiție și inovație, noile tehnologii și adaptarea la ele sau vise și împliniri.

Nu este ușor să organizezi un astfel de eveniment în România, dar avantajele acestuia sunt neprețuite, iar publicul este, în primul rând, cel care confirmă.

Vlad crede în TEDx și pentru el este "o platformă prin care putem deveni catalizatorul progresului comunității locale, aceasta fiind și viziunea noastră".

Am vrut să știu mai multe despre TEDxEroilor 2018, despre magia acestei conferințe și avantajele ei în societate, așa că l-am luat pe Vlad la întrebări.

Ce a ieșit, vezi mai jos:

Vlad

Povestește-mi puțin despre tine - cine ești, de unde vii și cum ai ajuns să te ocupi de TEDxEroilor?

Sunt Vlad, m-am născut în Tîrgu Mureș, dar mă consider clujean pentru ca de la 2 ani am locuit aici.

În toamna anului 2010, când eram în ultimul an de facultate am inițiat TEDxEroilor împreuna cu 2 prieteni buni: Oana Șipoș și Florin Popa, iar în primăvara anului 2011 am produs primul eveniment. După câțiva ani petrecuți peste hotare, am reintrat în echipa evenimentului, TEDxEroilor fiind unul din motivele principale de a mă întoarce în țară.

Ce înseamnă mai exact job-ul tău - care sunt lucrurile pe care le faci?

La modul general, “jobul” meu este de antreprenor. Am fondat o agenție care se ocupă de managementul de evenimente, construind pe experiența pe care am acumulat-o de-a lungul anilor. Pentru TEDxEroilor, mă ocup în special de atragerea partenerilor și de selecția și pregătirea speakerilor.

De ce TEDxEroilor este cel mai complex eveniment TEDx din România?

În primul rând, este singurul eveniment TEDx din România care se întinde pe o zi și jumătate. Începând cu anul 2016 am lansat și un program de încurajare a ideilor cu impact social pozitiv în comunitate, numit TEDxEroilor Award.

Prin acesta, premiem cu 5.000 de euro un proiect și îl susținem timp de un an cu diverse servicii - consultanță, promovare, networking etc.

Pe lângă conferință și Award, anul trecut am organizat, în premieră în România, TEDxEroilor Adventures.

Acest concept nou a presupus organizarea unor activități interactive care au avut loc duminica de după conferință. Astfel, evenimentul durează aproape 3 zile și este cel mai complex eveniment TEDx din România.

Care sunt cele mai mari provocări pe care le-ai întâmpinat până acum?

La prima ediție am avut o problemă politică legată de locație și a trebuit să schimbăm data evenimentului cu doar 2-3 săptămâni înainte de eveniment.

Acum 3 ani când am crescut evenimentul foarte mult, de la 100 de participanți la 800, provocarea cea mai mare a fost să convingem partenerii că știm ce facem și că evenimentul va fi un succes.

Acum provocările sunt legate de inovarea constantă și de a ne depăși performanțele din edițiile trecute.

TEDxEroilor 2017

Ce înseamnă pentru tine TEDxEroilor și care sunt lucrurile pe care le-ai învățat de când lucrezi aici?

TEDxEroilor este pentru mine o platformă prin care putem deveni catalizatorul progresului comunității locale, aceasta fiind și viziunea noastră.

Aș zice că este mai mult decât un simplu eveniment, este un fel de program, poate chiar o mișcare.

Pe lângă evenimentul principal, am mai organizat și alte evenimente mai mici sau ne-am implicat în diverse feluri în alte evenimente - de exemplu anul trecut am organizat împreuna cu cei de la Electric Castle o zonă în festival unde am avut speakeri, stand-up și alte activități la intersecția muzicii, artei și a ideilor demne de împărtășit.

Pe parcursul anilor, am învățat cum să conduc o echipă, cum să negociez, cum să creez conexiuni care aduc valoare tuturor partenerilor implicați și multe altele.

Am fost implicat cam în tot ce însemnă evenimentul - de la voluntari, la producția tehnică și video, la atragerea partenerilor și până la marketing și PR.

Ai vreun speaker preferat care a fost la edițiile trecute și al cărui discurs te-a pus pe gânduri?

Au fost mulți speakeri care m-au pus pe gânduri sau mi-au schimbat perspectiva asupra anumitor aspecte și cred că este imposibil să aleg un speaker preferat.

O surpriză foarte plăcută a fost Elena Pagu, o doamnă de 92 de ani care face mult sport și câștigă campionate mondiale de marș sportiv împotriva unor concurente mai tinere cu 10 ani.

De ce crezi că oamenii au nevoie de TEDx?

TEDx este despre idei care merită împărtășite din diverse domenii. Comparativ cu alte conferințe, nu există un domeniu concret pe care ne axăm, deci este o platformă prin care publicul poate să afle noutăți diverse.

Practic putem spune că au ocazia să fie puși “la zi” cu ce se întâmplă în lume, mai mult decât strict în aria de interes.

Cred că este important să avem o viziune de ansamblu asupra lumii pentru a crea conexiuni relevante și pentru a putea progresa. TEDx oferă chiar asta și cred că este printre singurele evenimente de acest gen.

Apropo de asta, cum vezi publicul TEDxEroilor?

Cred că publicul nostru este interesat și implicat activ în viața comunității, vede și înțelege dincolo de aria de interes și poate face conexiuni între diferite aspecte ale vieții sau domenii. Sunt oameni de toate vârstele care înțeleg că împreună putem face mai mult decât separați și care vor progres în comunitate.

TEDadventures

Cât de necesar este TEDxEroilor Award și cum vezi dezvoltarea acestuia în viitor?

În primul rând, pentru organizațiile sau oamenii care aplică este un “boost” de vizibilitate pe care puține alte programe îl pot oferi.

Este și o metodă de a-și testa rapid ideea și de a primi feedback de la 800 de oameni care participă la eveniment.

Anul acesta vom avea un workshop pentru aplicanți în cadrul căruia îi vom ajuta să-și structureze mai bine planul, bugetul, să evalueze impactul, dar și să-și prezinte ideea cât mai bine, toate acestea fiind necesare pentru a putea avea succes cu un proiect nou.

De asemenea, pentru că publicul alege ideea câștigătoare, acesta se simte conectat și mândru de proiect și de multe ori se implică pentru a ajuta la realizarea acesteia. Având în vedere că niciun alt program de finanțare nu conține aceste elemente, cred că Award-ul este necesar.

Mai trebuie să precizez ca prin TEDxEroilor Award se atrage atenția și asupra problemelor din comunitate, chiar dacă ele sunt prezentate sub forma unor proiecte care au impact social pozitiv.

În viitor vrem să creștem valoarea premiului atât în bani cât și în serviciile conexe și suportul acordat timp de un an.

Împreuna cu Arobs Transilvania Software am agreat o continuitate și o creștere a bugetului pe următorii câțiva ani, iar acum suntem în discuții și cu alți parteneri. În final, cred că va fi un fel de accelerator de business-uri sociale.

La ce să ne așteptăm la ediția din acest an și de ce ar fi bine să ne luăm bilet?

Anul acesta vom provoca și mai mult publicul să iasă din zona de confort, vom avea pe scena vorbitori cu idei creative și demne de împărtășit, iar experiența va fi întregită de activități interesante în pauze și de multe activități interactive în cadrul TEDxEroilor Adventures.

De asemenea, vom răsfăța publicul cu prânzul de sâmbăta, snack-uri, cafea bună, băuturi răcoritoare și un cocktail de final.

Îi încurajam pe cei interesați să-și extindă orizontul de cunoaștere să-și cumpere cât mai repede un bilet având în vedere că deja aproape jumătate din locurile disponibile sunt ocupate.

Sursa: Noizz.ro

Topic-uri

TEDxEroilor TEDx eveniment Cluj vlad gliga conferinta
Arată comentariile

NOIZZ URBAN BY FANTA

Vezi și

Extinde