Tot ce trebuie să faci într-un city break de 3 zile în Berlin

Gruia Dragomir

Story Finder
Share
Tweet

Berlinul este un oraș complicat, extrem de divers, în care e foarte ușor să te pierzi și pe care îl înțelegi mai greu în toată complexitatea sa. Dacă vrei să te împrietenești cu el, ia-ți mai mult de 3 zile. Ăsta ar fi primul sfat. Al doilea ar fi să mergi vara, în mijlocul verii, altfel Berlinul o să ți se pară destul de gri și friguros.

Totuși, dacă nu ai ținut cont de aceste două sfaturi (stai liniștit/ă, nici eu nu am ținut cont de ele), iată ce poți face în doar 3 zile friguroase și ploioase, ca să te bucuri cât mai mult de această Mecca a hipsterilor.

Galben de Berlin

În primul rând, asigură-te că profiți cât mai mult de transportul în comun din Berlin. Este foarte bine pus la punct, predictibil, rapid și spectaculos - linii de metrou care ies din subteran și te poartă deasupra orașului, pe șine suspendate etc. Dacă vrei să beneficiezi și de niște reduceri în baruri, restaurante și muzee (cam 25%), ia-ți un Berlin WelcomeCard, care funcționează ca un abonament pe toate linile de transport în comun, plus reducerile de care-ți spuneam - pentru 72 de ore, costă 27.90 Euro. Merită!

O să vezi oameni la costum sau punkeri cu sticle de bere în mână peste tot și la orice oră. În Berlin e ok să faci asta, așa că fă-o și tu. De ce nu? Ia-ți o bere și hai să bifăm niște obiective must see.

Alexanderplatz e cel mai bun loc din care să începi. Aici se află și Turnul Televiziunii, o construcție impresionantă, vizibilă de oriunde te-ai afla în Berlin. E și un bun punct de reper, mai ales atunci când te vei pierde. Și te vei pierde, inevitabil.

O sa-ți ia ceva să-l vizitezi, pentru că există cozi destul de mari, așa că poate mai bine sari peste și faci o plimbare până pe Museum Island, unde se află 5 muzee. Dintre toate, Pergamon Museum este printre cele mai interesante, aici aflându-se și Poarta Istar din Babilon.

Museum Island

La o aruncătură de băț se află și Berliner Dom, o catedrală impresionantă, pe care trebuie s-o vezi măcar de afară.

De la catedrală, o iei la picior pe bulevardul Unter den Linden și te bucuri de priveliște. Bulevardul se termină cu Poarta Brandenburg, un alt simbol al Berlinului, pe care ar trebui s-o vezi și pe timp de zi și pe timp de noapte. De aici ajungi foarte ușor și la Memorialul Holocaustului, dar și la Reichstag-ul cu cupola sa de sticlă. De ținut minte că pentru a vizita Reichstag-ul, trebuie să te programezi cu cel puțin 2 zile în avans. Este gratis.

Mai ia-ți o bere de la un magazin și plimbă-te un pic prin parcul Tiergarten. Merită să poposești un pic și la Columna Victoriei. Poți să te urci și până în vârf, dacă ai chef.

Pentru prima zi e destul, așa că poate vrei să experimentezi un pic din atmosfera de berărie germană. În apropiere de stația Friedrichstraße se află Berliner Republik, un bar în care se joacă bursa berlior și, dacă ești atent la plasmele care-ți arată cum scad și cum cresc prețurile berilor, poți să bei niște beri bune la un preț de nimic.

Berliner Republik, drink like the Germans

La culcare, pe 3 cărări și pe sub poduri.

Under the bridge

A doua zi păstreaz-o în întregime pentru a înțelege care era treaba cu zidul din Berlin. Vei merge destul de mult pe jos, așa că ia-ți niște încălțăminte comodă.

Lecția de istorie

Poți începe pe Bernauer Strasse, unde o să găsești o grămadă de reminiscențe ale zidului, dar și povestea și un muzeul unde o să înțelegi un pic mai bine care e treaba cu Zidul - nu e deloc simplă.

Uită-te pe o hartă și vezi cum ajungi cel mai bine la stația Warschauer Strasse, de aici mai mergi un pic și vei ajunge la East Side Gallery, unde se află cea mai mare bucată intactă din Zid, cu operele de street art de rigoare.

Un sărut celebru

După atâta plimbare o să ți se facă foame. Nu-ți lua currywurst, chiar dacă în toate ghidurile ți se spune că trebuie neapărat - e doar un crenvurști mai mare, nimic special. În schimb, încearcă sushi, mâncare vietnameză, thaliandeză, turcească etc. În Berlin ai o varietate foarte mare de street food de calitate și ieftin. Uită de currywurst.

Une meniu de 10 euro

Dacă tot am vorbit de mâncare, după ce ai vizitat și East Side Gallery, mergi la YAAM, e aproape și poți încerca niște mâncare jamaicană. Este și un loc unde poți fuma un cui fără niciun fel de panică.

Nu trebuie să-ți faci griji că nu ai ce-ți trebuie, se rezolvă la fața locului, e renumit pentru treaba asta. De aici, poți ajunge și la un party / concert într-un squat, cartierul Kreuzberg e foarte aproape și e plin de squaturi.

Squat

În a treia zi e cazul să vezi și partea cochetă a Berlinului, Charlottenburg. Aici vei găsi străduțe pline cu magazine scumpe, dar și multe restaurante, cafenele, baruri accesibile.

Poți face și o vizită palatului Charlottenburg, pentru ca apoi să mergi la Rogacki, o piață acoperită unde o să mânânci tot felul de specialități germane, cot la cot cu localnicii.

Rogacki

Tot aici vei găsi cel mai bune și proaspete fructe de mare și pește din întregul Berlin. Totul se gătește în fața ta, se mănâncă în picioare și e foarte ieftin. În schimb, nu se prea vorbește engleza, doar germana. Dar poate ai noroc și te împrietenești cu un localnic care să te ajute un pic și cu care să te lungești la povești și niște pahare de vin, așa cum am avut eu norocul (Te salut, Olaf Karras!).

Tot aici se află și Grădina Zoologică din Berlin, care are cele mai multe specii de animale din lume. Însă, ca să o vezi pe toată, îți trebuie 6 ore. De aici, o mai poți lua spre Postdamer Platz, unde poți bea o bere la Sony Center, pentru ca mai apoi s-o iei din nou la picior spre Checkpoint Charlie, de unde să te pierzi pe străduțele din jurul bulevardului Friedrichstraße.

Checkpoint Charlie

Atât. Au trecut 72 de ore, ți-a expirat city break-ul și cu siguranță regreți că n-ai ascultat primul sfat. Dar e ok, o să te mai întorci, mai mult ca sigur! Acum știi cu ce se mănâncă Berlinul.

Topic-uri

Berlin germania travelling
Arată comentariile

NOIZZ URBAN

Vezi și

Extinde