Când arunci mucuri de țigară pe stradă, faci un bine naturii

Share
68
Tweet
Mucuri de țigară pe stradă (foto: 123rf.com)

Nu-i nici glumă, nici minciună. E pur și simplu partea plină a paharului.

O specie de păsări numită Carpodacus mexicanus (un tip de cinteză) chiar se bucură când găsește mucuri de țigară aruncate pe trotuar. Asta pentru că le folosește pe post de arme în războiul contra ectoparaziților. Se bănuia încă de prin 2012 că nicotina devine insecticidul preferat al acestor păsări, dar subiectul trebuia aprofundat în continuare pentru a trage linie.

Acum, cercetători de la Universitatea Națională Autonomă a Mexicului au demonstrat că ipoteza e 100% adevărată. Echipa condusă de Constantino Macías Garcia a experimentat pe 32 cuiburi de cinteze pentru a vedea în ce condiții recurg păsările la mucuri. La o zi după ce puii ieșeau din ouă, savanții au îndepărtat căptușeala cuibului și-au înlocuit-o cu fibre sintetice, pentru a se asigura că nu există paraziți. Au adăugat apoi căpușe vii în 10 dintre cuiburi, căpușe moarte în alte 10 cuiburi, iar pe restul le-au lăsat „curate”.

Carpodacus mexicanus (foto: John Benson, via wikipedia.org)

S-a constatat că prezența căpușelor în cuib, indiferent dacă erau vii sau moarte, făcea păsările să aducă mai multe mucuri de țigară. Mai mult decât atât, cintezele aduceau cu 40% mai multe mucuri de țigară la cuiburile cu căpușe vii decât la cele cu paraziți morți.

Savanții precizează că paraziții respectivi le ronțăie penele cintezelor și le sug sângele, dacă sunt lăsați în pace. Ăsta-i motivul pentru care păsările pun picioru-n pragul cuibului și declară război. Pe de altă parte, Macías Garcia avertizează că mucurile de țigară le dăunează și cintezelor: „Mucurile le produc daune genetice cintezelor, interferând cu diviziunea celulară, ceea ce am observat studiindu-le globulele roșii”.

Dr. Steve Portugal de la Universitatea din Londra explică faptul că aceste daune genetice se manifestă foarte lent, motiv pentru care cintezele nu conștientizează efectele nocive ale țigărilor. În schimb, puterea lor de a alunga paraziții e imediat observabilă.

Așadar, e adevărat că faci un bine naturii când arunci mucuri de țigară pe jos, pentru că ajuți indirect păsările să-și deparaziteze cuibul. Dar tot astfel le faci rău pe termen lung, iar ele nici măcar nu înțeleg ce li se întâmplă.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile