Cine ne spionează prin webcam și cum să ne protejăm intimitatea

Share
92
Tweet
Cine ne spionează prin webcam și cum să ne protejăm intimitatea (foto: 123rf.com)

Webcamul încorporat în laptop e fix ca un ochi care te poate privi oricând. În cel mai fericit caz, te privește doar când îl activezi tu, în timpul unei videoconferințe sau altceva similar. Dar există riscul să fii monitorizat împotriva voinței tale, tocmai când nu te aștepți.

I se poate întâmpla oricui. Până și Steven Fox, expert în securitate IT, povestește că vorbea cu niște prieteni pe net într-o seară când a început să primească mail-uri dubioase de la persoane necunoscute. Le-a deschis și a descoperit poze cu el din timpul videoconferinței, poze realizate cu propriul webcam. Se pare că autorul era un așa-numit „script kiddie”, adică o persoană care folosește malware scris de altcineva pentru a se lăuda cu abilitățile sale de a hack-ui sisteme. Fox a fost nevoit să-și reinstaleze întreg sistemul de operare pentru a fi 100% sigur că a scăpat de pericol.

Dacă nu ești o persoană publică, cel mai probabil infractor virtual care să-ți hack-uiască webcam-ul e tot un script kiddie. Un individ care face asta de distracție, doar ca să bage frica-n lume și să se simtă important. Asta nu înseamnă că problema e minoră, pentru că te poți trezi cu poze nedorite uploadate pe diverse site-uri.

Cum ajungem să fim monitorizați?

Clasicul „Felicitări, ești vizitatorul cu numărul 1.000.000!” (foto: reddit.com)

Hackerii obțin acces la calculatorul tău prin intermediul RAT (Remote Access Trojans), un tip de malware. Malware este denumirea generală atribuită programelor malițioase pe care le instalăm fără să știm. În general, ne trezim cu ele în PC după ce dăm click pe link-uri dubioase (ex: „Mărește-ți penisul cu 10 cm în mai puțin de o săptămână!”) sau când descărcăm diverse fișiere (muzică, filme, jocuri etc.) de pe site-uri obscure. Să nu uităm nici de e-mailurile suspecte care uneori fentează folderul Spam. Odată infiltrate în sistem, RAT-urile permit inițierea unor activități neautorizate de către tine și controlarea acestora de la distanță, online.

Cum ne dăm seama că suntem spionați?

Cel mai evident indiciu în acest sens e LED-ul camerei web, amplasat fix lângă ea. Blițul se activează automat odată cu webcamul, pentru a oferi o imagine cât mai clară și luminoasă. Dacă pățești asta, deschide Task Manager, intră la Processes și caută „winlogon.exe”. Dacă găsești acolo mai mult de un proces intitulat așa, e foarte posibil ca PC-ul tău să fie infectat cu malware. Deconectează-te de la net și pune-ți antivirusul să scaneze toate partițiile.

Totuși, hackerii experimentați pot face în așa fel încât LED-ul să nu se declanșeze atunci când îți accesează camera. În cazul ăsta, devine dificil să te prinzi că ești urmărit. Dacă ai motive să bănuiești că intimitatea ți-a fost violată, cel mai bine e să mergi la un specialist care să verifice dacă PC-ul a transmis date video și/sau audio fără permisiunea ta.

Cum ne protejăm intimitatea?

Uneori, soluția cea mai simplă e și cea mai eficientă. În cazul de față, un plasture, o bandă opacă de scotch sau un sticky note ți-ar putea oferi toată securitatea de care ai nevoie. Multe persoane publice apelează la bandă adezivă pentru a-și proteja intimitatea, lipind-o peste webcam-ul laptopului. Printre ei se numără James Comey (fostul director al FBI), Martin Muench (creatorul software-ului de spionaj FinSpy) și chiar Mark Zuckerberg (care nu mai are nevoie de nicio prezentare).

Zuckerberg, precautul (foto: imgur.com)

În plus, un program antivirus ca lumea poate detecta orice urmă de malware din PC-ul tău, pentru a-l elimina cât mai repede. Valabil și pentru telefoane sau tablete, că și ele au camere prin care poți fi urmărit din exterior. Chiar dacă app-urile mai performante de acest gen sunt contra-cost, prețul e mic și investiția - profitabilă pe termen lung. Până la urmă, e în joc intimitatea ta.

Bineînțeles, trebuie să ai grijă și pe ce dai click. Evită website-urile obscure atunci când vrei să downloadezi ceva, ignoră complet reclamele ridicole care-ți promit un penis de cal și șterge direct e-mailurile care te fac să ridici din sprânceană.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile