Firea vrea să ne înmulțim: cuplurile infertile și femeile gravide vor primi vouchere de mii de lei

Share
472
Tweet
Foto: shutterstock.com

Natalitatea e în cădere liberă la nivel național, dar Primăria Capitalei știe cum să rezolve problema.

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat azi proiectul de hotărâre care prevede acordarea de vouchere cuplurilor care vor să încerce fertilizare in vitro și acordarea de vouchere femeilor însărcinate. 10.800 lei vor primi cuplurile infertile, iar femeilor însărcinate le vor intra în cont 2.000 lei pentru plata medicamentelor și a serviciilor medicale.

În cazul femeilor gravide, voucherele se acordă începând din săptămâna a 10-a de sarcină. Cei 2.000 lei sunt meniți să acopere analizele medicale nedecontate de Casa de Asigurări de Sănătate, plus orice alte tratamente nedecontate. Suma se acordă în două tranșe: o mie de lei imediat după procesarea cererii și încă o mie în luna a șasea de sarcină.

Programul ăsta e menit să sporească natalitatea, măcar în Capitală. Conform Institutului Național de Statistică, în 2015 s-au născut cu aproape 2.000 mai puțini bucureșteni decât în 2010 (19.255, față de 21.147). Normal că tinerii nu se grăbesc să facă copii, dacă n-au cu ce să-i crească!

Gabriela Firea

Nici fertilizarea in vitro nu prea e la modă aici. Din proiectul Primăriei aflăm că anual se fac 5.000 de fertilizări in vitro în România, de 10 ori mai puțin decât în Occident. Poate pentru că-i scumpă, iar majoritatea clinicilor sunt dotate cu aparatură antică pe care nu te poți baza.

INS estimează că, în ritmul ăsta, România va ajunge la o populație de numai 14 milioane de locuitori în 2050. Asta în condițiile în care momentan avem vreo 19 milioane.

Nu mai rămâne decât să crească și nivelul de trai, pentru ca viitorii părinți să se poată descurca și după nașterea copilului. Detaliu nesemnificativ. Decontarea serviciilor medicale pe timpul sarcinii e o idee bună, dar numai pe termen scurt. Ce faci odată ce aduci pe lume bebelușul? Din ce bani îl crești? Să nu uităm că alocația e de numai 84 lei pentru copii între doi și 18 ani. Think about that.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile