De ce te doare sub coaste când te lovești la ouă

Share
Tweet
Foto: AdamBMorgan, via Wikimedia Commons

Serios, de unde până unde?

Ești pe teren la un meci de fotbal cu prietenii. Dai să blochezi un șut al adversarului, dar n-apuci să te răsucești la timp și torpila îți ajunge fix între picioare. În secunda următoare ești pe jos, zvârcolindu-te în poziția fetusului. Cu o mână te ții de boașe și cu cealaltă – de abdomen. Asta pentru că durerea, în loc să rămână în scrot, urcă până pe la cutia toracică. Îți sună cunoscut?

Foto: youtube.com

Hai să aflăm o dată pentru totdeauna de ce se-ntâmplă asta, de ce radiază durerea de-a lungul întregului abdomen. Explicația e cât se poate de simplă.

În timpul dezvoltării fetale, testiculele se formează în spațiul retroperitoneal, adică prin zona rinichilor. Ele coboară treptat până prin a 30-a săptămână de sarcină, când „aterizează” în scrot. Totuși, nervii și vasele sangvine rămân atașate de locul inițial și sunt învelite într-un tub numit cordonul spermatic.

Foto: DobreBadanie.pl

De-asta, atunci când primești o minge sau un șut în ouă, durerea migrează în sus prin cordonul spermatic până sub coaste, aproape de rinichi. Până la originea testiculelor.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile