Ea este Icarus, cea mai îndepărtată stea observată vreodată de pe Pământ

Share
Tweet
Icarus Foto: NASA

Telescopul Hubble scrie istorie: a pozat o supergigantă albastră aflată la 9 miliarde ani-lumină de Pământ, un record absolut.

Cele mai performante telescoape din momentul de față pot distinge corpuri cerești aflate la 100 de milioane ani-lumină de noi. O distanță infimă, în contextul întregului Univers. Din fericire, natura le-a dăruit celor de la NASA un telescop improvizat capabil să tragă cu ochiul mult, mult mai departe de atât.

Icarus Foto: NASA

Adică? Cum au reușit astronomii s-o vadă pe Icarus? Prin tehnica microlentilei gravitaționale, același procedeu folosit recent când s-au descoperit pentru prima oară planete în afara galaxiei noastre. Totul se rezumă la alinierea stelelor din perspectiva noastră, cea mai apropiată de noi părând dintr-odată de vreo mie de ori mai strălucitoare decât în mod normal. Asta se întâmplă din cauza câmpului ei gravitațional, care curbează și amplifică lumina stelei din spate, făcând-o vizibilă pe cea din urmă.

Cam așa s-a întâmplat și cu Icarus: câmpul gravitațional al unui roi de galaxii aflat la 5 miliarde ani-lumină distanță de noi a creat efectul de lentilă, mărind aparent obiectele din planul îndepărtat. Așa se face că Icarus, de la 9 miliarde ani-lumină depărtare, a devenit brusc de 2.000 de ori mai strălucitoare decât înainte.

Pentru prima oară în istorie vedem o stea normală individuală – nu o supernova, nu o explozie de raze gamma, ci o stea singulară și stabilă – la o distanță de 9 miliarde ani-lumină”, zice profesorul Alex Filippenko de la Universitatea din California, coautor al studiului de față.

Dr. Patrick Kelly, astronom la Universitatea din Minnesota, spune că prin aceeași metodă vom putea observa stele și mai îndepărtate decât Icarus, chiar din galaxii formate în primele zile ale Universului.

Telescopul Hubble Foto: commons.wikimedia.org

Lansat în aprile 1990, telescopul Hubble orbitează de-atunci în jurul Pământului, cu ochii-n patru după diverse fenomene astronomice care să ne ajute să înțelegem mai bine spațiul cosmic. Printre altele, instrumentul ăsta spațial monitorizează non-stop mișcările corpurilor cerești pentru ca savanții să poată calcula cât mai precis viteza de expansiune a Universului.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile