Marijuana ar trebui legalizată pentru a-i proteja pe tineri

Ana Tepșanu

Nonprincess
Share
15
Tweet
Foto ilustrativ

Marijuana rămâne un subiect sensibil în România, chiar dacă foarte multe țări (Spania, Olanda, Polonia, Portugalia etc.) au hotărât legalizarea sau decriminalizarea acesteia.

În cazul în care ești curios ce se poate întâmpla în țara noastră dacă ești prins fumând un joint pe stradă, îți prezint răspunsul pe care l-am primit în urma unui interviu realizat cu Agenția Națională Antidrog (ANA).

"Un joint este o tigaretă care contine canabis. Canabisul este un drog de risc, menționat în tabelul nr. III din anexa Legii nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit art. 22 din aceeaşi lege, "consumul de droguri aflate sub control naţional, fără prescripţie medicală, este interzis pe teritoriul României".

Astfel, o persoană care este prinsă de poliţie fumând un joint pe stradă riscă întocmirea unui dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de deţinere de droguri pentru consum propriu, faptă prevăzută de art. 4 alin (1) din Legea 143/2000 şi care se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau amenda".

Foto ilustrativ

Nu e de joacă, asta e clar.

Un nou studiu realizat de oamenii de știință britanici semnalează faptul că iarba (canabisul) ar trebui legalizată pentru a preveni o criză de boli mintale în cadrul tinerilor.

Cercetătorii din cadrul Manchester Metropolitan University și King's College Londra sunt de părere că marijuana care conține o doză mare de THC (tetrahidrocanabinol) se găsește din ce în ce mai des pe străzi, iar asta a dus la o creștere dramatică în rândul bolilor mintale care au legătură cu consumul de canabis.

Tinerii participanți la studiu au menționat că iarba se găsește cu foarte mare ușurință, la fel cum se găsesc în magazine băuturile alcoolice sau țigările.

Foto ilustrativ

Voltface, cei care au publicat studiul, susțin că nu mai este o opțiune aceea de a lăsa problema acestui drog doar în mâna dealerilor.

Ei cer Guvernului britanic să creeze o piață legală pentru canabis, astfel încât să poată identifica mai bine efectele negative ale noilor tipuri de iarbă puse spre vânzare ilegală.

Din cauza faptului că piața stradală nu este reglementată, dealerii produc versiuni din ce în ce mai potente și care provoacă dependență ale drogului.

Exemplele vin din UK, însă o măsură de a legaliza marijuană consider că se poate aplica și în România, mai ales dacă s-ar dezbate mai des această problemă, iar specialiși non-senzaționaliști ar explica efectele pozitive și negative ale acestei plante, dar mai ales beneficiile CBD-ului (canabidiol, substanţa răspunzătoare pentru efectul terapeutic) din aceasta.

În Marea Britanie, canabisul vândut pe stradă în ziua de azi are un dozaj foarte mare de THC (substanța care te face high și care, consumată în exces, poate avea efecte negative) și unul foarte mic de CBD.

Foto ilustrativ

"Avem nevoie de un dialog deschis și onest despre vânzarea canabisului în stradă și consecințele acestuia, dar și despre cum atitudinea Guvernului în această privință face lucrurile mai rele. Nu mai putem evita acest subiect la nesfârșit", a spus directorul Volteface, Steve Moore.

El mai menționează cum oamenii trebuie educați în mod corespunzător, astfel încât să știe că tipurile de iarbă care conțin o cantitate foarte mare de THC sunt problematice, în timp ce CBD-ul poate avea efecte pozitive în tratarea unor boli.

O discuție la fel de onestă și deschisă ar fi foarte benefică și pentru România, unde foarte mulți sunt cei care au nevoie de educație în ceea ce privește această plantă. Ar fi un început binevenit în tratarea acestui subiect popular și des întâlnit peste tot în lume.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile