„Omul cu brațul de aur” a salvat peste 2 milioane de bebeluși înainte să fie născuți

Share
385
Tweet
James Harrison, „omul cu brațul de aur” (foto: youtube.com)

James Harrison e un australian obișnuit, un bunic iubitor care colecționează timbre și face mișcare zilnic. Nimic ieșit din comun. Ah, în afară de faptul că sângele lui e leacul pentru o boală groaznică.

Ce boală?

Harrison are un anticorp magic în sânge (în plasmă, mai precis), iar doctorii l-au folosit în anii ’60 pentru a crea vaccinul Anti-D. Ăsta-i leacul pentru boala Rhesus, stopând producția de anticorpi dăunători feților în timpul sarcinii femeilor cu sânge Rh negativ. Imediat explic.

Rhesus e o boală provocată de incompatibilitatea de factor Rh între mamă și făt. Factorul Rh(D) este un antigen specific de grupă sanguină prezent la 85% dintre oameni. Se spune că ăștia sunt Rh pozitivi, iar restul de 15% sunt Rh negativi.

Mai pe românește, în cazul incompatibilității, sângele femeii gravide începe să atace celulele sangvine ale fătului. Consecințele? Leziuni cerebrale sau chiar moarte.

Omul cu brațul de aur

Plasma lui James Harrison a salvat de-a lungul anilor peste 2 milioane de feți. Ajuns la vârsta de 80 de ani, Harrison continuă să doneze plasmă non-stop din ’55 încoace. În fine, poate nu chiar non-stop. Se recomandă o pauză de măcar 2 săptămâni între ședințele de donare, iar eroul despre care vorbim se lasă înțepat cam o dată la 3 săptămâni.

James Harrison, donatorul de viață. (foto: youtube.com)

În caz că te întrebai, plasma este o parte lichidă a sângelui și a limfei formată din apă, săruri minerale și diverse substanțe organice (glucide, lipide etc.). Hormonii și anticorpii sunt câteva dintre substanțele active ce pot fi „culese” din ea.

Peste 17% dintre australience riscă să ajungă în situația asta de incompatibilitate cu fătul, deci plasma lui Harrison e mai mult decât binevenită. Mai ales având în vedere că sunt doar vreo 50 de australieni cu aceeași „superputere” ca a lui, conform datelor furnizate de Crucea Roșie. Și nu exagerez numind-o „superputere” – eroi ca-n benzile desenate chiar trăiesc printre noi.

Medicii nu sunt siguri de ce are Harrison anticorpii-minune, dar cred că meritul este al unei transfuzii primite de australian la vârsta de 14 ani. Detaliem imediat.

Cum de a-nceput să doneze?

În 1951, James a trecut printr-o operație de îndepărtare a unui plămân la vârsta de 14 ani. Treisprezece litri de sânge donat i-au salvat viața, iar de atunci australianul a promis că va dona și el constant imediat ce devine major. După cum ți-ai dat seama, s-a ținut de cuvânt.

În mai 2011 a donat plasmă pentru a mia oară. Literalmente, atunci s-a ales cu înțepătura #1000 în brațul lui de aur, iar cei de la Guinness l-au băgat instant în Cartea Recordurilor. Declarația lui Harrison a fost atât de altruistă pe cât te-ai aștepta: „Pot spune că e singurul record care sper să fie doborât”. Așa să fie!

Arată comentariile