O imagine cât 1000 de cuvinte: polițiștii fac pipi pe Biserica Krețulescu, pentru că Primăria nu a pus toalete în zonă

Gruia Dragomir

Story Finder
Share
106
Tweet
Biserica Krețulescu // sursă foto: commons.wikimedia.org

O fotografie cu doi polițiști / angajați MAI care fac pipi pe Biserica Krețulescu, monument istoric, a stârinit o grămadă de reacții.

Cei doi făceau parte din cei 3000 de angajați MAI care au protestat sâmbătă, în faţa Ministerului Afacerilor Interne, față de condiţiile de lucru infecte, salarile proaste, dar şi pentru demiterea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader.

În primul rând Biserica Română s-a arătat revoltată și spune că cei doi trebuie identificați și mustrați, chiar dacă recunoaște că în zonă nu există toalete publice.

"Gestul celor două persoane este, cu sau fără voia lor, un gest sacrileg şi indică, în mod evident, o absenţă totală a bunului simţ, a oricărei urme de spiritualizare şi este un gest dezonorant şi descalificant din punct de vedere moral. Instituţia pe care cei doi o reprezintă ar fi firesc să le transmită, cel puţin o mustrare pentru că este un gest care în mod evident a atras şi o imagine negativă a instituţiei respective. Dincolo de asta, este vorba şi de contextul în care, într-un oraş precum o Capitală, există această problemă elementară a toaletelor publice. Chiar şi aşa, cei doi nu au o scuză totală pentru că ştiau unde se află şi ce clădire este aceea", a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu.

La rândul lor, sindicaliștii s-au scuzat pe jumătate și au declarat că Primăria Capitalei nu a onorat cererea de a amplasa toalete în zonă: „Noi am făcut solicitări către Primăria Capitalei să ne pună şi toalete în zonă, dar au tratat cu indiferenţă subiectul. Majoritatea celor pe care i-am avut la miting au fost din provincie şi necunoscând Bucureştiul sau restaurantele din jur pentru satisfacerea necesităţilor de acest tip, au recurs la acest gest. Este clar un gest regretabil”, a declarat Dumitru Coarnă, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor.

Viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu, aruncă vina pe sindicaliști și spune că ei trebuiau să-și aducă toalete: „Minte cu neruşinare. Domnul Coarnă, în ciuda faptului că eu credeam că este un om serios, a devenit un neserios, având în vedere că minte cu neruşinare. Obligaţia este a organizatorului, nu a mea. Trebuia să-şi închirieze de la o firmă care este specializată şi să-i pună la dispoziţie toaletele. Eu sunt obligat doar la evenimentele mele. Vă aduceţi aminte când facem târguri că închiriem pe cheltuiala noastră toalete?”

Imaginea cu cei doi oameni care se pișă pe o biserică / monument istoric face cât 1000 de cuvinte, pentru că ne reamintește de faptul că în capitala României ești nevoit să-ți faci nevoile pe unde apuci, nu pentru că ești necivilizat, ci pentru că pur și simplu nu există toalete publice. De asemenea, atitudinea viceprimarului ne arată și care este mentalitatea celor care se ocupă de administrarea orașului: „fiecare să se descurce, nu suntem noi responsabili pentru confortul celor din București sau igienizarea spațiului public.”

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile