O nouă lege îi transformă automat pe toți olandezii în donatori de organe

Gruia Dragomir

Story Finder
Share
77
Tweet
Sursă foto: Flickr.com

Zilele trecute, în Parlamentul Olandei a fost votată o lege controversată care transformă fiecare cetăţean olandez adult într-un donator de organe. Excepţie fac cei care precizează în mod expres faptul că nu doresc să figureze în registrul donatorilor de organe.

Înainte de a spune: „Doar în Olanda se putea întâmpla așa ceva”, află ca astfel de legi există și în Belgia, Spania, Franța.

Noua lege olandeză funcționează astfel: fiecare cetățean olandez adult va primi două scrisori în care este întrebat dacă dorește să fie înscris ca donator de organe. După a doua scrisoare cei care nu răspund la întrebare vor fi înscriși automat ca donatori de organe. Însă, fiecare olandez e liber să se răzgândească oricând.

Legea este controversată deoarece există multe voci care spun că aceasta va da autorităților prea multă putere în ceea ce privește ce se întâmplă cu un cetățean olandez după ce moare.

Îngrijorările sunt nefondate, deoarece aceeași lege stipulează și faptul că autoritățile trebuie să se consulte cu rudele persoanei decedate și ele sunt cele care au ultmul cuvânt de spus, în cazul în care persoana decedată fusese înscrisă automat și nu voit pe lista donatorilor de organe.

Această lege este necesară pentru olandezi, deoarece în Olanda există o „criză a donatorilor de organe” - 57 de olandezi au murit așteptând să primească un organ pentru transplant doar în anul 2016.

Ar merge și în România?

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile