UE ne dă bani să facem Wi-Fi moca în toată țara. Facem și noi, doamnă Firea?

Share
69
Tweet
Gabriela Firea

Internet wireless gratuit în parcuri, biblioteci, muzee, piețe – dacă vrem asta, Uniunea Europeană rezolvă imediat.

Uniunea Europeană e hotărâtă să umple continentul de puncte de acces Wi-Fi în spații publice, ca să ne putem conecta gratuit la net oricând avem chef. Programul european WiFi4EU le oferă tuturor primarilor de orașe europene câte 15.000 euro ca să tragă net prin marile centre de interes public.

Foto: shutterstock.com

Înainte de asta, primarii trebuie să-și facă cont pe portalul WiFi4EU și să depună o cerere de finanțare până la jumătatea lunii mai. Pe principiul „Cere și ți se va da”. Bonurile valorice vor fi oferite în tranșe până-n 2020, în primă fază (mai 2018) punându-se la bătaie 1.000 de bonuri. Vor mai fi încă patru ocazii de depunere a cererilor până la finalul proiectului.

Nu e niciun concurs la mijloc. Depunerea cererii de finanțare nu înscrie orașul în vreo tombolă europeană. Bonurile valorice se acordă în ordinea înscrierilor, adică „primul venit, primul servit”.

Banii ăștia acoperă achiziționarea și instalarea echipamentelor, urmând ca primăriile să suporte doar costurile de întreținere. Dacă stai să te gândești, treaba asta înseamnă un cost în plus pe termen lung pentru primării, ceea ce i-ar putea face pe mulți lideri locali să ignore propunerea UE.

Scopul inițiativei este ca în 2020 absolut toate orașele și satele din Europa să aibă acces public gratuit la Wi-Fi. „Unde dracu’ să bage wireless în Ceamurlia de Jos, spre exemplu?” – aproape 3.000 de localități din România sunt eligibile pentru a primi finanțare prin proiectul ăsta. Inclusiv Ceamurlia de Jos, Ruginești, Dămuc, Groşii Ţibleşului și orice alt sat la care nu te-ai aștepta.

Așa ar arăta România conectată la net

Ia spuneți, doamnă Firea, v-ați făcut cont pe WiFi4EU? Ne dați și nouă Wi-Fi moca? Lăsați dracu’ Internetul din RATB, că alea nici aer condiționat n-au. Nu din cauza lipsei de semnal ne sufocăm vara prin autobuz.

Hai să profităm de inițiativa UE, să zicem mersi de bani și să-i investim în ceva inteligent, că tot vreți să transformați Bucureștiul într-un „smart city”. Ăsta ar fi un început.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile