Zvastica redevine legală în Germania, de dragul artei

Share
10
Tweet
Scenă din „Indiana Jones and the Last Crusade” Foto: Screenshot YouTube/Movieclips | https://youtu.be/o4lq3SOB8sw

În sfârșit, nemții au priceput conceptul de „libertate a artelor”.

Jocurile pe calculator a căror acțiune e plasată în al doilea Război Mondial nu s-au bucurat niciodată în Germania de aceleași drepturi ca în restul lumii. Orice aluzie la regimul nazist trebuia neapărat cenzurată, eliminată sau alterată, că altfel jocul nu primea undă verde să fie comercializat în Germania.

Din cauza asta, jocuri precum „Wolfenstein II: The New Colossus” au fost nevoite să șteargă toate zvasticile de pe brațele soldaților, să nu pomenească titulatura „Führer” și chiar să-i radă lui Hitler celebra mustăcioară. Modificările astea au fost făcute special pentru piața nemțească.

Foto: sputniknews.com/europe/201808091067079936-germany-nazi-game-ban

De-acum încolo, producătorii din industria gaming nu vor mai trebui să-și bată capul. Agenția germană USK (Unterhaltungssoftware Selbstkontrolle), care se ocupă cu clasificarea jocurilor video în funcție de vârstă, a anunțatjocurile vor avea de-acum încolo aceleași drepturi ca filmele, documentarele și alte forme de exprimare artistică:

„Prin această schimbare în interpretarea legii, jocurile care privesc în mod critic chestiunile curente pot primi pentru prima oară un calificativ USK”, spune Elisabeth Secker, directorul instituției. Mai precis, jocurile istorice în care naziștii figurează ca antagoniști vor putea primi rating-ul „Interzis Minorilor”, în loc să fie cenzurate.

Demult stau lucrurile așa în cazul filmelor, iar ținând cont de libertatea artei, regula e acum valabilă și pentru jocuri pe calculator”, continuă Secker.

Chiar și așa, zvastica nu va fi acceptată în absolut toate cazurile. USK are de gând să ia decizii pentru fiecare joc în parte și să dea undă verde simbolului nazist doar atunci când se justifică includerea ei în poveste. Oricum, e o schimbare majoră de la „NU, ÎN PLM!” la „Hai să discutăm”.

E o decizie de bun-simț, cu atât mai mult cu cât naziștilor li se atribuie – în general – rolul negativ în jocuri. În plus, Hitler fără mustață arată pur și simplu bizar.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile