5 filme SF care au prezis corect viitorul, inclusiv prăbușirea Turnurilor Gemene

Share
Tweet
Filme SF care au prezis corect viitorul (foto: youtube.com)

Ceea ce azi ni se pare SF are toate șansele să devină ceva comun în viitor. Au dovedit-o în repetate rânduri filme vechi de zeci de ani, care au prezis asistentul digital Siri, ochelarii Google Glass sau traducătorul universal. Până și prăbușirea Turnurilor Gemene a fost ilustrată într-un film din ’93.

Back to the Future 2 (1989)

Marty McFly și DocBrown călătoresc cu DeLorean-ul timpului până în viitorul îndepărtat al anului 2015. Cei doi descoperă o lume atât de evoluată tehnologic, încât aveai impresia că ești pe altă planetă. Skateboarduri care levitează, mașini zburătoare, clinici de întinerire etc. Bun, a mers prea departe în unele locuri.

Totuși, filmul lui Robert Zemeckis a prezis corect multe lucruri care astăzi sunt la ordinea zilei. Cum ajunge în 2015, Marty e cât pe ce să fie înghițit de un rechin uriaș. Aflăm că e doar un poster 3D de tip hologramă pentru filmul Jaws 19. Nu avem postere-hologramă, dar filmele 3D la cinema au devenit deja o banalitate. În plus, titlul „Jaws 19” merge mână-n mână cu mania sequel-urilor, remake-urilor și reboot-urilor care a acaparat Hollywood de câțiva ani încoace. Nu avem Jaws 19, dar avem Fast & Furious 8, Pirații din Caraibe 5, Transformers 5, Star Wars VIII și așa mai departe.

Filmul lui Zemeckis a mai nimerit tehnologia deblocării prin amprentă, chiar dacă în film era utilizată la ușile caselor. Recunoașterea facială e o altă funcție mișto care părea SF în ’89, dar azi o avem chiar pe telefoane. Videoconferințele, ecranele LCD montate pe perete și ochelarii inteligenți gen Google Glass sunt alte previziuni care s-au adeverit.

Blade Runner (1982)

Celebrul billboard digital cu gheișa (foto: youtube.com)

N-am înțeles niciodată de ce „Blade Runner” e așa îndrăgit în rândul pasionaților de SF, dar nu asta e ideea. Vreau să menționez un lucru pe care filmul lui Ridley Scott l-a prezis corect cu privire la viitorul Pământului, anume billboard-urile digitale imense amplasate pe clădiri. În ’82 nu exista așa ceva nicăieri în lume, dar azi le putem vedea chiar și în București. Mă refer la ecranele publicitare de pe magazinul Cocor. Oricum, ce avem noi sunt niște fleacuri. O comparație mai potrivită e cu billboard-urile din Times Square, Manhattan.

2001: A Space Odyssey (1968)

HAL 9000 (foto: youtube.com)

Filmul lui Stanley Kubrick rămâne unul dintre cele mai impresionante SF-uri din toate timpurile, chiar dacă se desfășoară cu viteza luminii stinse. Această bijuterie a cinematografiei ne oferă pe bandă rulantă imagini de neuitat, tehnologia avansată a viitorului fiind printre principalele atracții. Partea și mai tare e că multe gadgeturi de atunci chiar au devenit realitate între timp. Lăsând deoparte tabletele și software-ul de tip Skype, o realizare impresionantă este crearea lui HAL 9000 în viața reală. Mă refer la Siri, asistentul sistemului iOS. Să sperăm că Siri va dovedi înțelepciune în continuare și că nu se va răzvrăti împotriva omenirii.

Star Trek VI: The Undiscovered Country (1991)

Kirk și Bones folosind traducătorul universal (foto: youtube.com)

Când Kirk și Bones erau judecați de klingonieni, întreg procesul s-a desfășurat în limba klingoniană. Asta ar fi fost o mare problemă pentru cei doi acuzați, din moment ce niciunul nu o înțelegea. Noroc că în universul Star Trek există un traducător universal, un dispozitiv pe care cei doi membri ai Flotei Stelare îl țineau la ureche și traducea în timp real toate replicile din klingoniană în engleză și vice-versa.

Astăzi avem Skype Translator, o funcție a celebrului program de instant messaging care îți traduce pe loc tot ce vorbește interlocutorul tău. Traducerea apare scrisă și pe ecran, dar o poți asculta și la căști. Exact ca în Star Trek!

Super Mario Bros (1993)

Spre finalul acestei adaptări jalnice a celui mai mișto joc video din toate timpurile, King Koopa începe să fuzioneze două universuri paralele (lumea lui și lumea noastră). Printre primele victime ale mash-up-ului se numără Turnurile Gemene de la World Trade Center. Prima clădire începe să se dezintegreze de sus în jos, iar în centrul celei de-a doua apare o gaură care se extinde treptat. Asta se întâmpla în 1993. După cum știm cu toții, Turnurile Gemene din Manhattan chiar au fost dărâmate pe 11 septembrie 2001, la opt ani după ce Super Mario Bros. a prezis oarecum evenimentul.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile