Astea sunt singurele documentare pe care trebuie să le vezi luna asta

Bianca Bârsan

Street Style
Share
Tweet
One World 11 - Get real!

Unul dintre cele mai tari festivaluri de film documentar de la noi, One World România, se apropie cu pași repezi, iar eu m-am decis să-ți spun de ce trebuie neapărat să mergi, dar și ce fel de lucruri poți vedea acolo.

Festivalul de film documentar One World are ca tema principală drepturile omului și este organizat de Asociația One World România, cu sprijinul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, al Muzeului Național de Artă Contemporană și al ARCUB, printre alții.

Desfășurat între 16 și 25 martie, cea de-a 11-a ediție a festivalului, Reset. Get Real!, reunește peste 70 de documentare încadrate în nu mai puțin de 16 secțiuni, ceea ce înseamnă că, practic, are câte ceva de oferit pentru fiecare, în funcție de ce-ți dorești să descoperi sau să aprofundezi.

De exemplu, dacă ești pasionat de istorie și transformarea societăților umane globale din ultimul secol, ai de ales dintre filmele proiectate în cadrul secțiunii „Trecutul prezent”, iar dacă te preocupă, mai degrabă, drepturile minorităților, ai putea alege „Politicile sexului (LGBTQ)” sau „Caut țară”, secțiune ce prezintă lupta pentru supraviețuire a minorităților rasiale și religioase ajunse din diferite colțuri ale lumii în Europa în ultimii ani.

Probabil cel mai important motiv pentru care trebuie să dai o șansă festivalului ăsta e, de fapt, pentru a te educa în mai multe privințe, pentru a-ți potența spiritul civic și pentru a-ți alimenta setea pentru dreptate. Pentru a putea privi viața prin ochii celuilalt și a începe să lupți și tu pentru drepturile omului, omul în toată complexitatea sa – fie el alb, român și ortodox ca tine sau nu. E, pe scurt, un festival ce ține să combată ideile preconcepute despre „celălalt”, acea figură înfricoșătoare despre care știm prea puține dar despre care avem păreri prea multe. Un festival ce își dorește să stârnească discuții și să provoace societatea civilă la dialog, dacă vrei să-i spui așa.

Departe de a fi un eveniment strict axat pe proiecții video, așadar, One World 11 aduce în peisajul de zi cu zi și experiențe educaționale ce te îndeamnă să ieși din rolul de simplu observator și să îndrăznești să te implici. Prin astfel de experiențe educaționale mă refer la evenimente adiacente precum întâlniri cu personaje celebre din lumea filmului documentar, dezbateri, expoziții și ateliere practice, dar și piese de teatru sau concerte, pe care te invit să le descoperi în programul complet.

Mai mult, o serie de proiecții destinate liceenilor și profesorilor se anunță a fi tare promițătoare, cuprinzând filme ce abordează teme tabu ori prea puțin discutate în instituțiile educaționale, precum sexualitatea, protestul, rasismul și prejudiciul rasial etc. Aici, elevii și studenții pot participa gratuit, în baza carnetului de elev, inițiativa (susținută, de altfel, de Ministerul Educației Naționale) având ca scop cultivarea spiritului civic și inițierea unei conversații sincere despre problemele societății contemporane.

Festivalul One World 11 se desfășoară în 8 locații partenere, și anume:

CinemaPRO

Cinemateca Eforie

Cinemateca Union

Cinema Elvire Popesco

Cinema Muzeul Țăranului

ARCUB

Rezidența BRD Scena 9

MNAC

Cât despre bilete, un abonament full te costă 100 de lei, însă poți achiziționa și bilete individuale, la prețul de 10-15 lei/ proiecție - le găsești pe toate aici.

Evenimentul de deschidere a festivalului are loc la CinemaPRO, este cu acces liber și îl are ca invitat pe regizorul japonez Kazuo Hara, cunoscut pentru dorința sa de a cunoaște și a defini ființa umană în contextul relațiilor cu lumea exterioară, explicată apoi prin conceptele seikatsu-sha și hyogen-sha. Discuția va fi urmată de proiecția filmului „Petrecerea” și de o sesiune Q&A cu regizoarea acestuia, Alexandra Wesolowski. Mai multe despre prima seară One World și despre after-party-ul de la Apollo111 afli aici.

Ne vedem acolo, da?

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile