Ce am aflat din teaser-ul pentru STAR WARS: The Last Jedi

Share
Tweet
STAR WARS: Episode VIII - The Last Jedi

Disney a lansat de curând o compilație de două minute cu scene aleatorii din „STAR WARS: Episode VIII – The Last Jedi”. La prima vedere, teaser-ul nu ne spune mare lucru despre film, dar o analiză atentă a fiecărui cadru dezvăluie câteva indicii interesante.

Înainte să detaliem, hai să urmărim clipul:

Fiind un simplu teaser, rolul clipului promoțional este de a ne stârni curiozitatea pentru film fără a dezvălui prea mult din sinopsis. Singurul moment cu adevărat interesant e bomba aruncată de Luke la final: „It’s time for the Jedi to end”. În rest, e surprinzător de banal.

Confirmă chestii evidente

În cele două minute de video, Disney ne dezvăluie o mulțime de lucruri pe care le știam deja. Spre exemplu, că Finn e încă în viață. Sau că Ben Solo (Kylo Ren) a rămas cu o cicatrice pe față după duelul cu Rey. Sau că Luke începe s-o inițieze pe Rey în tainele Forței (Mai are nevoie? S-a descurcat ridicol de bine în Episodul VII). De asemenea, vedem că inutila Captain Phasma a reușit să evadeze din compactorul de gunoi și e pusă pe răzbunare. Știam că revine încă de la premiera lui „The Force Awakens”, în decembrie 2015, când producătoarea Kathleen Kennedy a confirmat că toate personajele se vor întoarce în Episodul VIII.

Noutăți

La 0:50 vedem casca lui Kylo Ren făcută țăndări. Dacă-ți amintești, antagonistul a lăsat-o în urmă pe podul unde l-a înfruntat pe Han Solo. A plecat fără ea în pădure ca să se bată cu Finn și Rey, după care Starkiller Base a fost aruncat în aer. Deci din masca aia n-a mai rămas nimic. Asta trebuie să fie una nouă care, la rândul ei, a fost distrusă. Poate a sfărâmat-o chiar Kylo, într-un acces de furie caracteristic. Întrebarea e: cui îi pasă?

La minutul 1:00 vedem un raft cu cărți în scorbura unui copac. Cel mai probabil, e vorba despre un „urmaș” al copacului Force-sensitive care creștea în inima Templului Jedi pe vremea Republicii. Arborele a apărut într-un episod din desenul „The Clone Wars”, iar din benzile desenate aflăm că Luke Skywalker a pus mâna pe două rămășițe. Una le-a oferit-o părinților lui Poe Dameron și pe cealaltă a păstrat-o. Presupunem că a plantat un nou copac Force-sensitive pe Ach-To, planeta pe care s-a autoexilat. Rămâne de văzut dacă arborele va juca vreun rol în film sau dacă e pur și simplu un simbol al vremurilor apuse, un „easter egg” pentru fanii înfocați.

La 1:03 vedem un plan-detaliu cu una dintre cărți, pe coperta căreia e imprimat logo-ul Ordinului Jedi. O mână mângâie coperta în vreme ce Rey spune pe fundal: „The ballance”. Se referă la echilibrul dintre Lumină și Partea Întunecată. Se presupune de multă vreme încoace că Luke a devenit un așa-zis Gray Jedi, adică un războinic situat ideologic la granița dintre Lumină și Întuneric. Prin vestimentație, vedem chiar în trilogia originală cum Luke se apropie treptat de Partea Întunecată a Forței – se îmbracă în alb, gri, respectiv negru -, refuzând în final să devină Sith cu acte în regulă. Poate o educă pe Rey în aceeași direcție.

La 1:16 începe o luptă între landspeedere rebele și noile Gorilla Walkers ale Primului Ordin. Regizorul Rian Johnson a confirmat că bătălia are loc pe planeta Crait, un glob de minerale roșii acoperit cu o scoarță de sare. Se zvonește că respectivele minerale sunt importante pentru Rezistență, poate în sensul în care cristalele Kyber erau vitale pentru Imperiu în „Rogue One: a Star Wars story”.

La 1:30 îi vedem pe Luke și R2-D2 în fața unei clădiri arzânde. Ar putea fi templul Jedi clădit de Luke între Episoadele VI și VII, perioadă în care tentativa lui de a crea un nou Ordin Jedi a fost zădărnicită de trădarea lui Kylo Ren. Vedem un flashback (sau flashforward?) cu asta și în „The Force Awakens”, când Rey pune mâna pe sabia-laser din cufărul lui Maz Kanata.

Nu în ultimul rând, la 1:36 vine replica misterioasă a lui Luke: „It’s time for the Jedi to end”. Sună de parcă protagonistul trilogiei originale ar fi trecut de Partea Întunecată, hotărât să elimine orice cavaler rămas în viață. Dar e o alarmă falsă, mai mult ca sigur. Disney se ferește de orice spoiler, așa că nu ar dezvălui un plot twist major încă din promo-uri. Cel mai probabil, revenim la teoria Gray Jedi și deducem că Luke a ales calea de mijloc. Pentru ca lorzii Sith să dispară, trebuie să dispară și cavalerii Jedi. Tot răul spre bine, gen.

Ce am fi vrut să vedem

• Măcar o secundă-două de la înmormântarea lui Han Solo. Poate o hologramă comemorativă, poate Leia sau Chewie lângă sicriu, orice. Chiar dacă o astfel de scenă duce cu gândul mai degrabă la epilogul Episodului VII decât la evenimentele Episodului VIII, ne-ar fi implicat emoțional în teaser și ar fi oferit ceva memorabil.

• Personajul lui Benicio del Toro, despre care știm doar că-i antagonist. Deocamdată habar n-avem cum arată sau cum îl cheamă. Ar fi fost mișto un cameo misterios în stilul lui Kylo Ren din teaser-ul pentru Ep. VII, când stătea cu spatele la cameră și își aprindea sabia-laser.

• Ceva NOU, orice. Teaser-ul ăsta nu face decât să recicleze imagini familiare și personaje cunoscute. În afară de replica stranie a lui Luke, nimic nu te face să dai „Replay”. Amintește-ți ce nebunie era pe Internet la apariția teaser-ului pentru „The Force Awakens”. Poate chiar tu te-ai bucurat ca un copil la prima vizionare. Spune sincer: ce reacție ai avut de data asta?

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile