De ce are lumea o problemă cu femeile din Star Wars

Share
Tweet
Rey în STAR WARS: The Force Awakens (foto: youtube.com)

Campania de marketing pentru „The Force Awakens” l-a promovat pe Finn ca fiind următorul Jedi din serie, dar până la urmă s-a dovedit că Rey e personajul principal. Multor fani li s-a părut ciudat ca o femeie să cârmuiască noua trilogie Star Wars, dar au trecut peste. Apoi a venit „Rogue One”, tot cu o femeie în rolul principal. Internetul a luat-o razna.

„Propagandă feministă!”, „Ați ucis Star Wars!” sau „Ne băgați diversitatea pe gât!” sunt doar câteva dintre acuzațiile internauților la adresa noilor filme. Se repetă oarecum povestea Ghostbusters 2016, un reboot all-female care a eșuat lamentabil la box office în ciuda brandului cu greutate. Diferența dintre Ghostbusters și Star Wars e că fanii celei de-a doua serii se înghesuie la cinema chiar dacă se plâng pe net. Asta e, nu le convine echilibrarea balanței sexelor, dar nici n-au cum să rateze următorul Episod din saga lor favorită. Cea mai bună dovadă sunt încasările lui „The Force Awakens” (aproape 2,1 miliarde $), care l-au propulsat pe locul 3 în topul celor mai de succes filme din istorie. „DEȘI” personajul principal este o femeie.

Comentarii pe Twitter și YouTube

Chiar dacă balanța sexelor e echilibrată brusc și evident, lăsând uneori impresia că asta-i principala grijă a celor de la Disney, decizia e de înțeles. Singurele femei notabile care au apărut până acum în Star Wars sunt Prințesa Leia și Padme Amidala. Prima și-a petrecut Episodul IV așteptând să fie salvată, apoi a fost vârâtă într-un bikini metalic și transformată în sclava sexuală a unui vierme uriaș în Episodul VI. A doua... n-a făcut mare lucru, în general.

Pe de altă parte, lumea o acuză pe Rey că a căzut în cealaltă extremă: e PREA bună la toate. Pilotează Millenium Falcon ca o expertă, deși se pare că toată viața a trăit căutând în gunoi prin deșerturile de pe Jakku. Înțelege perfect Forța peste noapte și reușește chiar să-și manipuleze oponenții prin Jedi Mind Tricks, o tehnică nu la îndemâna oricui. Să nu mai vorbim despre îndemânarea ei surprinzătoare în duelul cu Kylo Ren, pe care chiar l-a învins, deși acesta se antrenase ani întregi cu sabia-laser. Rey e pur și simplu perfectă și pare că nu se află vreodată într-un pericol real. E o așa-numită Mary Sue, adică un personaj fictiv fără cusur.

Daisy Ridley în rolul lui Rey (foto: youtube.com)

Știi care-i faza? Noi abia am văzut primul film din trilogie. Nu știm mai nimic despre background-ul lui Rey, habar n-avem cum și-a petrecut copilăria pe Jakku după ce a fost abandonată. Poate vom afla că a antrenat-o însuși Luke Skywalker și de-aia e așa bună prietenă cu sabia-laser și cu Forța. Bine, a zis la un moment dat în film ceva de genul: „Luke Skywalker? Credeam că-i doar un mit!”. Who knows, poate i-a fost ștearsă memoria. Nu putem decât să ne dăm cu părerea momentan. Hai să așteptăm finalul trilogiei, să vedem imaginea de ansamblu, înainte să arătăm cu degetul.

Cât despre Jyn Erso (Felicity Jones) din „Rogue One”, problema nu-i sexul personajului, ci faptul că nu-i un personaj conturat prea bine. Vedem câteva secunde cu ea în copilărie, după care sărim brusc la adulthood și doar ni se vorbește succint despre ce s-a întâmplat între timp. Nu știm mare lucru despre ea, de-aia nu e un personaj excepțional. Dar același lucru e valabil pentru întreaga distribuție a filmului: din lipsă de timp, personajele au fost prezentate superficial, pe fugă. Și dacă Jyn Erso ar fi fost bărbat, situația rămânea neschimbată.

Felicity Jones în rolul lui Jyn Erso (foto: youtube.com)

Ce încerc să spun e că sexul personajelor principale nu are absolut nicio relevanță în contextul filmelor. Nu le auzim plângându-se că sunt prea puține femei în Consiliul Jedi, nici că bărbații Jedi sunt plătiți mai bine, nici că Primul Ordin le vânează doar pentru că sunt femei. Nu se victimizează, nu opresc povestea ca să ne țină prelegeri despre idealurile feministe, nimic de genul ăsta. Își văd de treabă și luptă contra forțelor răului, ca orice erou din orice film.

Da, e extrem de probabil ca alegerea unor femei în rolurile principale să fie o strategie marca Disney de a extinde publicul-țintă, oferind personaje cu care să se poată identifica și fetele din sala de cinema. Foarte bine, de ce nu? Tot ce contează e să primim un film de calitate de care să ne bucurăm cu toții.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile