Un psiholog ne spune de ce boli mintale suferă personajele din "Game of Thrones"

Ioana Motoc

HOT on Web
Share
15
Tweet
Cersei Lannister/Sursă foto: Hepta

Un psiholog a studiat comportamentul personajelor din "Game of Thrones" şi le-a pus câte un diagnostic.

Aşa că dacă te-ai întrebat vreodată care era treaba cu Joffrey sau cu Ramsay, acum s-ar putea să înţelegi mai multe.

Dr. Kirk Honda este un terapeut de căsnicie şi familie care găzduieşte un podcast numit "Psychology" în Seattle. Potrivit acestuia, următoarele personaje au tulburări grave de personalitate.

Ramsay Bolton: tulburarea sadismului sexual, tulburarea sadică a personalității și tulburarea/psihopatia personalității antisociale

Psihologul îl consideră pe Ramsay cel mai problematic personaj al serialului: "În opinia mea, Ramsay are o tulburare de sadism sexual, împreună cu o tulburare sadică de personalitate... deoarece demonstrează o plăcere puternică și o lipsă totală de remușcare în urma suferinței celorlalți... Tulburările antisociale sau psihopatice[...] sunt ambele legate de sadism și de subcategoria sa, sadismul sexual...".

El a adăugat că tulburările lui Ramsay sunt probabil "datorate" "moștenirii sale biologice de la Roose Bolton, care a prezentat, de asemenea, un comportament psihopat semnificativ, în special înainte de a se naște Ramsay, și copilăriei dificile a lui Ramsay".

Joffrey Baratheon: tulburare de comportament/conduită și tulburare de personalitate sadică

Honda crede că Joffrey suferă de o formă specifică de tulburare de personalitate sadică, numită sadism tiranic, din cauza obiceiului său de a se bucura de "rănirea verbală și fizică și abuzarea altora prin puterea sa".

Dar Honda a ezitat să-i aplice prea multe etichete lui Joffrey, deoarece tulburările de personalitate la minori nu sunt, de obicei, diagnosticate până când nu devin adulți şi până când personalitățile nu termină formarea. Din acest motiv, Honda l-a diagnosticat pe Joffrey cu o tulburare de comportament "deoarece prezintă un model de încălcare a drepturilor altora".

Acesta crede că tulburarea a fost cauzată de abuzurile tatălui său, distanţarea faţă de mamă, trauma în urma conflictului parental, violenţa, faptul că arăta ca o fată şi era luat în derâdere, faptul că mama sa a băut în timpul sarcinii (detaliu din carte) şi ridicarea în slăvi de către aceasta.

Cersei Lannister: tulburare de personalitate antisocială/psihopatie

Diagnosticarea lui Cersei nu este la fel de simplă ca celelalte din cauza poziției sale ca femeie într-o societate înalt patriarhală. Cersei a fost marginalizată și abuzată de tatăl și soțul ei când a fost mai tânără și "se află într-un context în care se prețuiește puterea, în special puterea regală, astfel încât comportamentul ei psihopat ar putea fi, mai degrabă, un rezultat al circumstanțelor și al culturii decât al personalității".

Spre deosebire de Joffrey și Ramsay, cele mai multe dintre acțiunile antisociale ale lui Cersei sunt "instrumentate în câștigarea puterii și ar putea fi considerate acte de supraviețuire din perspectiva ei".

Honda crede că Cersei ar putea avea și probleme legate de dependența de alcool, deși nu pare afectată sever de băutură (un criteriu pentru această tulburare).

"În opinia mea, ea pare să bea pentru a face față stresului din viața ei, ceea ce este extraordinar. Este normal ca oamenii să se auto-trateze în acest fel", a spus Honda.

Sandor Clegane: tulburare de stres post-traumatic

PTSD-ul lui The Hound provine din "abuzul continuu, extrem" pe care l-a suferit în mâinile fratelui său mai mare, potrivit lui Honda. Gregor Clegane a dat foc chipului lui Sandor când era copil, lăsându-l cu o teamă extremă de foc. "Când se confruntă cu amenințarea cu focul, el arată în mod constant semne de PTSD, în special evitarea", a spus Honda.

În timp ce unii cred că The Hound este un psihopat sau un sadic, Honda ezită să-l diagnozeze ca atare, deoarece demonstrează empatie și remușcare în mai multe ocazii, în special pentru Sansa și Arya Stark. De asemenea, el nu pare să se abată de la calea lui, pentru a le face rău altora pentru plăcere.

"Alţi clinicieni ar putea aplica eticheta psihopatiei, deoarece arată înspăimântător şi pare să aibă o plăcere în a-i răni pe ceilalţi", dar în opinia lui Honda, această atitudine ar putea fi o parte a slujbei sale, asemănătoare cu cea a militarilor în timpul războiului.

Theon Greyjoy: Sindromul Stockholm

Honda consideră experiența lui Theon ca fiind similară cu cea a soților abuzați: "El devine supus pentru a-și salva viața", un răspuns care este denumit uneori "Sindromul Stockholm".

Honda a explicat că Theon își pierde identitatea ca rezultat al traumei, care se poate întâmpla atunci când un abuzator pedepsește gândurile și comportamentul victimei. Această pierdere a identității este exacerbată de presiunea tatălui și a surorii lui Theon, o abordare care se abate de la moralitatea pe care a învățat-o de la familia Stark. Drept urmare, Theon simte "o vină imensă și o rușine care contribuie la crezarea lui că merită să fie pedepsit". În cărți, este mai puțin clar că Theon simte o asemenea remușcare, însă.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile