Dracula Film Festival prin ochii Ancăi Grădinariu, director artistic al festivalului: „Dracula intră la un film de groază din program și face atac de cord”

Gruia Dragomir

Story Finder
Share
45
Tweet

Anca Grădinariu este director artistic al Dracula Film Festival, eveniment dedicat filmelor horror, fantasy și SF, care a ajuns la cea de-a cincea ediție și se întâmplă în Brașov, între 18 și 22 octombrie. Deși Anca preferă filmele fantasy, SF sau horror clasic, anul acesta, în selecția festivalului, veți descoperi demențe cinematografice pentru toate gusturile, de la filme musical până la comedii negre.

Anca Grădinariu

Ce face ca Brașovul să fie locul potrivit pentru un festival de filme de groază?

În primul rând, „filiera Dracula” – Transilvania și apropierea de castelul Bran -, în al doilea rând, faptul că Brașovul nu avea niciun festival de film și aici trebuie să reamintesc că Dracula Film Festival are profil horror & fantasy & SF, deci nu vorbim doar de groază. Iar orașul, cu atmosfera medieval-gotică, cu romantismul și misterul lui, te îndeamnă la visare, îți stimulează imaginația, te intrigă și te seduce.

Cum e să organizezi un festival de filme de groază, rămâi cu povești stranii, se întâmplă lucruri ciudate pe timpul festivalului? 

Cea mai stranie poveste e chiar cea a festivalului: e de-a dreptul ciudat că se întâmplă în fiecare an, ba mai mult chiar crește voinic, cu un buget și o echipă extrem de mici pentru amploarea sa. În rest, atmosfera e mai degraba una luminoasă, toată lumea și, mai ales, invitații străini, se bucură enorm de vibrația și de ospitalitatea festivalului. Lucrurile se așează foarte bine an de an și cred că spiritul tutelar al contelui-vampir ne prinde bine. Singura legătură evidentă cu vampirii care-mi vine acum în minte e că la festival se face din noapte zi (se petrece și se discută până dimineața) și se bea mult lichid roșu, adică vișinată sau vin.

Dracula Film Festival 2017

Cum decurge procesul de selecție pentru filmele din competiție și cele din afara competiției? La câte filme vă uitați, care sunt criteriile de selecție, cum vă sfătuiți etc?

Există o echipă de trei oameni care lucrează la ea: Cristi Mărculescu, Alin Ludu Dumbravă și cu mine. Ne uităm, în primul rând, la înscrierile oficiale pentru selecția festivalui, unde numărăm sute, dacă nu de mii de scutrmetraje, și câteva zeci de lungmetraje. Apoi încercăm să aducem ce-a fost mai bun din recolta de peste an. Evident că ne sfătuim, ne mai ciondănim prietenește ca să ajungem la selecția finală. Criteriile diferă de la selecționer la selecționar și așa și trebuie, ca să avem diversitate. Eu una prefer mai mult filonul fantasy, SF sau al horror-ului clasic, cu suspans mai mult decât groază.

Cum se schimbă Brașovul pe durata festivalului?

Devine mai puțin turistic și mai cinefil.

Ce aduce nou Dracula Film Festival în acest an?

Mai mulți invitați străini, printre care Armand Assante și regizorul cult Richard Stanley, căruia i se organizează și un tribut, o competiție cu multe comedii și chiar muzicaluri, ziua ALUCARD, dedicată nebuniei de gen asiatice, secțiunea Masters of Horror.

Cea mai frumoasă amintire de la Dracula Film Festival?

Extazul invitaților străini la petrecerea History de anul trecut, ținută la Bastionul Țesătorilor, unde DJ-ul a fost pe măsura decorului.

Dracula Film Festival

Care a fost prima ta experiență la cinema?

Părinții mei mă duceau la cinema când încă nu știam să citesc și, cum filmele nu erau ca acum dublate în limba română, îmi citeau subtitrările. Una dintre primele experiențe cinematografice de care-mi amintesc a fost vizionarea la Cinema Tineretului din Iași a filmului Vidra Tarca, la care proiecționistul a încurcat bobinele și a început cu finalul ca să ajungă la început, realizând, fără să vrea, un soi de versiune avant-la-lettre la Memento. Așa că a fost o provocare intelectuală chiar de la început. Cu toate astea, am înțeles povestea și am plâns mult, pentru că vidra era vânată până la moarte. Cred că a fost prima oară când am plâns la cinema.

Care este cel mai tare horror pe care l-ai văzut?

În ultimii ani, cred că a fost The Witch care, în România, s-a putut vedea doar la Dracula Film Festival. O capodoperă absolută care, dincolo de oroarea atavică pe care ți-o dă, e un film de o frumusețe vizuală și de o complexitate irepetabilă. Are atâtea straturi de înțeles, încât după proiecție am petrecut o noapte întreagă dezbătându-l cu prietenii și invitații. Un clasic instant.

Cum ai recomanda festivalul Dracula cuiva care nu a fost niciodată la el?

Să intre în atmosferă, pentru că aceasta, la rândul ei, îi va intra sub piele. Anul acesta competiția e una extrem de diversă și de surprinzătoare, așa că aș începe cu ea. Și n-aș rata nici filmele de închidere și de deschidere, realizate de maeștri cineaști.

În cadrul festivalului aveți și competiția Dracula Digital, în care sunt înscrise scurtmetraje horror făcute cu telefonul.

O să apelez și eu la imaginația ta și o să te rog să te gândești la un titlu și la un scurt sinopsis pentru un film de groază filmat în Brașov.

Întoarcerea lui Dracula: în timpul unui festival de groază, Dracula reînvie, dar nimeni nu-l bagă în seamă, pentru că îl crede unul dintre actorii costumați, care fac atmosferă. Dezabuzat și ignorat, intră la un film de groază din program și face atac de cord.

Sursa: Noizz.ro

Topic-uri

festival de film brasov dracula film festival interviu
Arată comentariile

NOIZZ URBAN BY FANTA

Vezi și

Extinde