MUBI x BIEFF: Cinci filme de văzut săptămâna asta

Iris Pintiuță

Urban Culture
Share
10
Tweet
Maya Deren în Meshes of the Afternoon

Dacă nu mai poți aștepta până săptămâna viitoare, avem o veste bună pentru tine! BIEFF și MUBI colaborează din nou și aduc 5 filme din canonul experimental pe care le poți viziona gratuit online.

Pentru noi, fanii filmului experimental, faptul că MUBI ne aduce în fiecare zi (de joi, 23 martie, până luni, 27 martie) câte un film din diferite ramuri ale istoriei cinema-ului experimental este cea mai bună veste pe care o puteam primi într-o zi de luni.

Bine, poate voi știți de mai mult timp, însă eu abia acum am aflat și sunt super mega excited!!!

Maya Deren

Pentru cei care n-au auzit de MUBI, MUBI este o platformă de video on demand care se axează pe filme independente, experimentale, art house, cult classics. Un fel de Netflix pe care apare în fiecare zi câte un nou film care este disponibil pentru 30 de zile.

În cinstea BIEFF, MUBI adaugă cinci din cele mai importante filme experimentale ever și anume:

Meshes of the Afternoon, de Maya Deren & Alexander Hammid (SUA, 1943, 14’)

Venom and Eternity, de Isidore Isou (Franța, 1951, 120’)

Broadway by Light, de William Klein (Franța, 1958, 12’)

‘Rameau’s Nephew by Diderot’ (Thanx to Dennis Young) by Wilma Schoen, de Michael Snow (Canada, 1974, 270’)

Lost, Lost, Lost, de Jonas Mekas (SUA, 1976, 180’)

Ca să vizualizezi filmele, intră pe MUBI, începe un free trial și bucură-te de 5 filme super mișto.

Meshes of the Afternoon este unul din filmele mele preferate pe care îl recomand oricui, pasionat de experimentale sau nu.

Isidore Isou, faimosul letrist de origine română accentuează materialitatea și disonanța filmului în Venom and Eternity, a true masterpiece.

Broadway by Light este o odă închinată New Yorkului, mai exact Time Square-ului, cu toate culorile, luminițele și mișcările lui.

‘Rameau’s Nephew by Diderot’ (Thanx to Dennis Young) by Wilma Schoen este singurul film din listă pe care nu l-am văzut încă, deși pe Michael Snow îl știu datorită Wavelength și datorită lui Hollis Frampton în Nostalgia. Needless to say, abia aștept să văd și ‘Rameau’s Nephew by Diderot’ (Thanx to Dennis Young) by Wilma Schoen.

Lost, Lost, Lost suprinde primii ani de exil ai lui Jonas Mekas în care încă încearcă să se adapteze la noua lui viață în New York. Dacă te pasionează scena underground de la începului anilor '60, watch it!

Aaa și apropo, BIEFF 2017 va avea loc între 28 martie - 2 aprilie 2017.

Vizionare plăcută!

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile