7 cărți mișto pe care le poți citi în 7 ceainării de poveste din București

Ana Tepșanu

Nonprincess
Share
390
Tweet
Foto: Facebook/Ceainăria Infinitea

O carte bună are puterea de a te sustrage din realitatea vieții tale de zi cu zi și a te introduce într-o lume în care ești liber să faci ce vrei. Rândurile scrise care îți ajung la inimă au puterea să te vindece, să-ți schimbe perspectivele sau să-ți deschidă mintea și sufletul.

Un ceai de calitate are puterea de a te calma, de a te regăsi, de a-ți aduna gândurile și a privi partea pozitivă a lucrurilor. Să ne aducem aminte de vorbele înțelepte ale lui William Ewart Gladstone:

If you are cold, tea will warm you;

If you are too heated, it will cool you;

If you are depressed, it will cheer you;

If you are excited, it will calm you.

Foto: Facebook/Ceainăria Infinitea

Dacă este să unim aceste două elemente puternice, atunci aș putea spune că am găsit o cale ușoară spre fericire, fie ea de moment sau nu. Apropo de asta, C.S. Lewis spunea așa: "You can never get a cup of tea large enough or a book long enough to suit me".

Dacă și tu te încadrezi în "grupul oamenilor care iubesc cărțile și ceaiul", atunci cred că o să-ți placă propunerile de mai jos. Dacă încă ești timid și n-ai avut de-a face până acum cu acest +"grup select", atunci îți propun să-i dai o sanșă, când vrei tu, deoarece nu cred că vei regreta. Trebuie doar să găsești ceaiul și cartea potrivite, iar restul va fi istorie, îți promit.

Combinația de carte + ceai nu este una nouă, iar dacă vrei s-o încerci în oraș, într-un loc unde să fii ferit de zgomote și agitație, și să ai puțin din confortul casei tale, atunci îți propun să arunci un ochi pe combinațiile de mai jos, poate îți surâde ceva.

Orice alte sugestii și completări sunt binevenite în secțiunea de comentarii de mai jos.

Foto: Facebook/Humanitas

Librăria Humanitas Cișmigiu + cartea Fugara, de Alice Munro

Poziționată în clădirea care pe timpuri era cunoscută drept Palace Hotel, Librăria Humanitas ne prezintă un spațiu luminos și cald, perfect pentru astfel de escapade. Parte din farmecul spațiului este dat de instalațiile create de Virgil Scripcariu, dar și de desenele lui Răzvan Luscov.

Poți savura o cană de ceai aromat, în timp ce privești prin geamurile mari la lumea de pe stradă. Gândește-te că te afli într-un loc istoric, mai exact în Hotel Cișmigiu, cunoscut sub această denumire încă din 1948, după naționalizare.

Foto: Facebook/Humanitas

Îți recomand să citești Fugara, scrisă de câștigătoarea de Nobel, Alice Munro. Scriitoarea din Canada are un stil cu totul aparte, în care toate cuvintele unei povestiri se leagă cu o claritate impecabilă unele de altele. E easy și complicat în același timp; aș spune chiar că Munro este un paradox literal și asta mă fascinează la scrisul ei. Un alt element cheie al autoarei este modul în care își termină fiecare povestire - brusc și neașteptat.

În Fugara, vei găsi 8 povestiri geniale, toate conectate de ideea de IUBIRE, fiecare însă, prezentând un caz diferit - de la femeia care a avut o relație complicată cu părinții și până la soția care nu-și poate părăsi soțul, desi asta este tot ceea ce își dorește.

Fugara, Alice Munro

Ceai la Metoc + cartea Incest, de Anaïs Nin

Pe străduțele de lângă Armenească vei găsi acest loc ascuns și plin de farmec. Spațiul este unul foarte intim, selecția de ceaiuri este una internațională și trebuie completată de biscuiții și dulcețurile fine pe care le găsești aici.

Foto: Facebook/La Metoc

La Metoc există și o grădină interioră, înconjurată de verdeață și perfectă pentru clipele în care vrei să te regăsești.

Foto: Facebook/La Metoc

În ansamblul ăsta boem, îți propun să te lași sedus de lumea expusă de Anaïs. Autoarea, născută în 1903 în Franța, a fost o revoluționară a acelor vremuri, atât pe plan scriitoricesc, cât și pe cel sufletesc și mintal. A trăit o poveste nemuritoare cu Henry Miller și a expus multe detalii despre aceasta în jurnalele sale - Henry și June, Incest și Fire.

Complet dezinhibată și dezbrăcată de orice clișeu, Nin reușește să vorbească și să trăiască atât de liber, încât e posibil să nu fie înțeleasă niciodată pe deplin.

Incest, de Anaïs Nin

Ceainăria Bohemia TeaHouse + cartea Totul este Iluminat, de Jonathan Safran Foer

Poziționată vizavi de Conservator, pe strada Poiana Narciselor, la numărul 1, ceainăria este găzduită de o căsuță, unde vei găsi mai multe saloane, fiecare cu mood-ul și designul său, însă toate comode și chill. Vei sta într-unul dintre fotoliile confortabile și vei sorbi din ceaiul aromat, la lumina difuză din cameră. Absolut nimic rău nu ți s-ar putea întâmpla aici.

Foto: Facebook/Bohemia TeaHouse

Îți propun să citești Totul este iluminat, o carte nostalgică, amuzantă, absurdă, tristă, fantastică și una care a fost transformată într-un film care-i poartă numele, în regia lui Liev Schreiber, cu Elijah Wood în rolul principal.

Totul este Iluminat, de Jonathan Safran Foer

Personajul central poartă numele autorului, Jonathan Safran Foer, un tânăr care ajunge în Ucraina pentru a o căuta pe femeia care i-a salvat bunicul de naziști, în urmă cu 50 de ani.

Începe o aventură nebună cu Alex, tânăr posesor de engleză stâlcită care vrea să ajungă în State, bunicul acestuia care se crede orb, deși nu e, și cățeaua complicată pe numele ei de Sammy Davis Jr. Jr.

Foto: Facebook/Bohemia TeaHouse
Foto: Facebook/Bohemia TeaHouse

La Vlaicu + cartea Lapte negru, de Elif Shafak

Imaginează-ți un loc unde miroase atât de bine a ceai, lumina este dată încet, iar obiectele din jur, cărți vechi și cufere, sunt într-o armonie perfectă. Vremea este deja călduroasă, iar La Vlaicu, aflată pe strada cu același nume, la numărul 47, vei găsi o terasă micuță și retrasă, numai bună să citești cartea Lapte Negru, scrisă de turcoaica Elif Shafak.

Foto: Facebook/La Vlaicu
Foto: Facebook/La Vlaicu

Ce-ar fi dacă aici ai începe s-o citești pe Elif Shafak? La fel ca Munro, scriitoarea de origine turcă are un stil aparte, detaliat și captivant. Reușește cu lejeritate să te poarte în lumi apropiate de realitatea noastră, dar în același timp cu totul deosebite.

Lapte negru, de Elif Shafak

În cartea de față, Elif povestește trecerea pe care a făcut-o de la scriitoare independentă și liberă, la mamă care stă acasă cu cel mic. Schepsisul este că o face nu convențional, ci prin vocile multor femei, fiecare diferită și fiecare reprezentând o latură a ei. În același timp, reușește să îmbine acțiunea cu viețile unor scriitoare celebre care au ales sau nu să facă copii.

Foto: Facebook/La Vlaicu

Joie de Vivre + cartea Prietena mea geniala, de Elena Ferrante

O nebunie vizuală care pur și simplu te va încânta. Ai locuri comode și colorate unde poți sta, obiectele de decor sunt interesante și-ți vor fura privirea, atmosfera e cozy, iar designul e foarte cool.

Foto: Facebook/Joie de Vivre

Vei simți atenția pentru detalii și cred că te vei simți foarte bine să-ți petreci timpul aici, în companiei unei cărți de senzație. În acest loc pozitiv, îți recomand să citești o carte foarte populară în ultima vreme - Prietena mea genială, scrisă de Elena Ferrante.

Prietena mea geniala, de Elena Ferrante

Autoarea are un citat foarte mișto:

"Când eram mică – pe la doisprezece-treisprezece ani –, eram absolut convinsă că o carte bună trebuie să aibă un bărbat drept erou și lucrul ăsta mă întrista foarte tare. Dar după vreo doi ani faza aceea s-a încheiat. La cincisprezece ani, am început să scriu povești despre fete curajoase aflate în situații dificile. Însă am rămas cu convingerea – e adevarăt, tot mai accentuată – că cei mai mari povestitori sunt bărbații și că, dacă vrei să scrii, trebuie să înveți să povestești ca ei."

Foto: Facebook/Joie de Vivre
Foto: Facebook/Joie de Vivre

În paginile parcurse, le vei cunoaște pe Elena și Lila, două prietene din copilărie, și vei afla drumul lor în viață care începe într-un Napoli colorat al anilor 1950. Nu este deloc ușoară relația dintre ele, iar asta face ca traseul lor în viață să nu fie unul previzibil.

Foto: Facebook/Joie de Vivre

Ceainăria 5 + cartea Vegetariana, de Han Kang

Trebuie să mergi pe străduțe împodobite cu case boierești pentru a ajunge la Cinci, ceainărie poziționată aproape de Unirii, pe strada Olimpului, la numărul 13. Un loc foarte colorat și care-ți va da o energie mega bună și unde nu vei mai simți că ești în București.

Foto: Facebook/Ceainaria Cinci

Terasa are perne pufoase unde te poți relaxa complet, iar partea tare este că vei simți că ești la tine acasă, atât de natural e totul.

Când vii la Cinci, îți recomand să iei cu tine Vegetariana, carte de succes scrisă de Han Kang. Nu aș spune că va fi chiar cartea vieții tale, însă are o poveste îndeajuns de dubioasă, încât merită să fie citită.

Foto: Facebook/Ceainaria Cinci

Scriitură îți dă senzația că urmărești un film și îți pune mintea și imaginația la încercare. Vegetariana spune povestea unei tipe care o ia complet razna, în urma unor vise copleșitoare pe care le are. Ea începe brusc să nu mai mănânce carne, să nu mai poarte haine sau încălțări din piele, să nu mai vorbească...

Vegetariana, de Han Kang

Infinitea + cartea M-am hotărât să devenin prost, de Martin Page

Infinitea are un șarm aparte și tare repede mi-a intrat la suflet. Nu știu dacă designul interesant al locului sau modul în care toate sunt așezate, astfel încât să-ți dea o stare de bine și detensionare, au fost primele elemente care m-au cucerit, dar clar este că au făcut-o. Ceainăria este poziționată în apropierea parcului Romniceanu din zona Cotroceni și trebuie să urci mai multe trepte până ajungi la ea.

Foto: Facebook/Ceainaria Infinitea

Terasa localului este elementul cheie, aranjată cu mese și scaune cochete, înconjurată de verdeață și care îți creează impresia că ești în altă țară.

Locul ideal să începi să citești M-am hotărât să devin prost, o carte scurtă și la obiect, contemporană și care pune punctul pe I. Simplu fie spus, povestea se învârte în jurul ideii de "cu cât ești mai prost, cu atât ești mai fericit" și ni-l prezintă pe Antoine, un tip de 25 de ani care gândește prea mult și drept urmare, vrea să devină prost.

M-am hotărât să devenin prost, de Martin Page

PS: Toate ceainăriile din listă au căni dichisite în care să-ți bei ceaiul, tot felul de gustări delicioase și dulciuri făcute în casă, proaspete și bune.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile