Expirat, nou vs vechi - ce au de spus cei care lucrează sau au lucrat aici

Ana Tepșanu

Nonprincess
Share
590
Tweet

Expirat împlinește pe 25 mai 15 ani. Clubul din București, deschis prima oară pe Brezoianu 4, ascunde povestea unei generații. Bine, lucrurile evoluează și se schimbă, lumea se maturizează, așteptările cresc și nimic nu mai rămâne așa cum era la început, iar ăsta nu e un lucru rău.

N-o să-mi ascund nostalgia față de "ce a fost Expirat" și nici bucuria pentru "ceea ce este Expirat", la fel cum pot să spun că Expirat poate nu ține nici de Brezoianu 4, nici de Constantin Istrati 1, nici de Vama Veche, ci este o stare de spirit.

Expirat este clubul unde mi-am petrecut mare parte din tinerețe și locul în care am o groază de amintiri - de la nopți pierdute, la beții memorabile (sau nu), la dans până la epuizare, la fluturași în stomac, la shot după shot după shot, la prietenii strânse și uneori certuri aprinse, la lacrimi și râsete, la oameni.

M-am simțit liberă și fericită, într-un loc pe care-l puteam numi un fel de "acasă". Așa cum poate e firesc, n-am asimilat din prima schimbarea, însă n-am fost reticentă. Noul Expirat și-a schimbat straiele și pot spune că nu-mi pare rău.

Expirat

Concerte, evenimente, terasă, un spațiu cool și urban - nu voi minți când voi spune că aveam nevoie de toate astea, deși inima mai bate ușor și în trecut. E ca-n viață, cu bune și cu rele.

Îți propun un exercițiu - dezbracă-l pe Expirat de nou și de vechi și du-te la core-ul acestuia - oamenii. Expirat e despre oameni și despre o atmosferă pe care o găsești doar aici, despre un loc unde ești acceptat așa cum ești tu și unde te poți simți BINE, fără să te gândești la nimic altceva.

Expirat nu este doar despre oamenii care vin în el, ci și despre oamenii care lucrează aici, oamenii care pun sau au pus bazele familiei Expirat.

Sunt oamenii pe care-i vezi de fiecare dată când vii în club, pe care-i cunoști și cei care te fac să te simți familiar și dorit și safe.

Expirat

Mi-am dorit să redau o parte din povestea Expirat prin ochii lor; să-i port prin vechi și nou și să-i fac să-și aducă aminte de momentele frumoase. Muncesc mult și sunt foarte ocupați, așa că n-a fost ușor să le adun poveștile și nici să-i adun pe toți.

Familia Expirat e mult mai mare, iar cei de mai jos fac parte din ea. Te invit să-i citești și să te bucuri de Expirat, cu trecut, prezent, viitor, deoarece, așa cum am mai zis, Expirat e o poveste (care continuă să se scrie), în primul rând, despre oameni.

Expirat

Întrebări:

Discuția a pornit de la un set de întrebări simple:

1. Când și cum a început povestea ta la Expirat?

2. Nostalgia calling: ce a însemnat Expiratul vechi pentru tine?

3. Povestește-mi o întâmplare mișto sau ceva ce nu vei uita niciodată din fostul Expirat.

4. Ce înseamnă pentru tine Expiratul nou? Ce crezi ca s-a schimbat și ce nu?

Alina Anghel

Alina Anghel - barman

Într-adevăr, sunt una din persoanele care petrece mult timp în Expirat. E așa, una dintre familile în care alegi să fii și sper ca un număr cât mai mare de oameni, din acest domeniu (și nu numai), să aibă norocul să fie încojurați de oameni așa mișto.

Povestea mea în Expirat a început cam acum un an, când am ajuns să dau proba de angajare de 1 mai în Vama (pam pam). N-am ajuns acolo singură, ci cu ajutorul unor prieteni vechi și noi. Cred că am făcut ceva bine, având în vedere că încă sunt aici și ochii nu îi am așa frumoși :)

În Expiratul din Brezoianu am ajuns în diminteți târzii și vesele - când ești barman, weekend-urile libere sunt limitate (dar mulțumim forței divine că există), așa că amintirile sunt un pic blurate, dar pline de zâmbete, oameni faini (o parte din ei îmi sunt colegi acum), muzică, shot-uri.

Ce s-a schimbat la Expirat? Cred că publicul Expiratului s-a maturizat (au job-uri/familii/responsabilități), așa că și pretențiile lor au crescut, e și normal. Expiratul nu s-a oprit în loc, a evoluat cu ei, cu noi toți.

Alina Anghel

Andrei Șoșa - the boss

Când și cum a început povestea ta la Expirat?

Prin 2002. Când am plecat la mare împreună cu un amic să găsim o variantă să stăm toată vara în Vamă. Și am găsit o baracă de închiriat.

Nostalgia calling: ce a însemnat Expiratul vechi pentru tine?

Păi, cam toate parcă se leagă de Vamă și de faptul că l-am refăcut și mutat de atâtea ori (cam de 8 ori în 15 ani). Iar din București, găștile pe care le făcem în depozitul barului, când clubul era plin. Pe navete la o bârfă, bere și țigară. Și, în care gașcă intrau tot timpul și câțiva necunoscuți care nici nu mai știam cum ajunseseră acolo.

Andrei Șoșa

Povestește-mi o întâmplare mișto sau ceva ce nu vei uita niciodată din fostul Expirat:

Tot la Vamă mă duce gândul. În primul an, când eram vecini cu Bibi (restaurantul Bibi din centru) și a venit el în persoană la un moment dat să ne certe că era muzica prea tare și le cădeau farfuriile de ciorbă în brațe clienților lui. Un domn foarte respectabil și politicos.

Ne-a dojenit părintește - "băi băieți, nu aveți șorici". Dar noi, sub tejghea, fix asta pregăteam - niște shot-uri asezonate cu niște fâșii de șorici proaspăt cumpărate din Mangalia. Ne-am înroșit un pic, am dat tequilla cu șorici pe gât și am dat și muzica o idee mai încet.

Ce înseamnă pentru tine Expiratul nou? Ce crezi ca s-a schimbat și ce nu?

Un loc pe care l-am făcut cât se poate de profi. Și poate, încă, îi lipsește sufletul. Dar după ce mai trece timpul peste el o să adune povești și întâmplări pentru toată lumea.

George Stanca

George Stanca - Dj

Când și cum a început povestea ta la Expirat?

A început de prin 2005, îmi plăcea de o fată care frecventa clubul. Am intrat și m-am crucit. N-am mai călcat o perioadă. Am tot ajuns pe acolo la Selectro, petrecerile lui Marika.

Pe vremea aia, se băga mult breakbeat și big beat: Stanton Warriors, Evil Nine, Adam Freeland, Chemical Brothers, The Prodigy etc.

Frecventând atât de des clubul și fiind pasionat de muzică, mi s-a oferit postul de rezident în Expirat, Vama Veche. Asta se întâmpla în 2006 sau 2007. A fost una dintre cele mai frumoase și prolifice perioade din viața mea, mai ales că atunci aveam doar 20 de ani.

Nostalgia calling: ce a însemnat Expiratul vechi pentru tine?

Bucurie, Turism, Tinerete. Hollertronix, Hot Chip, Lcd Sound System, Underworld, Pendulum (nu Tarantula), Bloc Party, Modeselektor, Santigold, Arctic Monkeys, GusGus. Asta-i contribuția mea la ceea ce înseamnă Expiratul vechi.

Îmi aduc aminte că Expiratul de atunci era lângă Corsaru, pe plaja, plin în fiecare seară cu tot felul de personaje amuzante și pline de energie pozitivă.

În perioada respectivă, am "reușit" să fiu agățat de fete care-mi veneau cu shot-uri de AfterShock cu scorțișoară, să îmi fac prima iubită (R.i.p.), să plec cu bani acasă, să fiu mustrat de bodyguarzi că bag prea mult Prodigy și se face praf pe terasă, pfff, ce vremuri.

Povestește-mi o întâmplare mișto sau ceva ce nu vei uita niciodată din fostul Expirat:

Tu ai fost în Expirat? Dacă da, îți mai aduci aminte ceva?

George Stanca

Ce înseamnă pentru tine Expiratul nou? Ce crezi ca s-a schimbat și ce nu?

Totul s-a schimbat! Totul se schimbă! Eu nu mai am 20 de ani, colegii mei la fel, muzica s-a schimbat, lumea s-a schimbat. Este ciclic. Schimbarea-i normală, naturală. Era un pas pe care trebuia să-l facem de mai multă vreme. Trebuia să ne mutăm din locația veche cu 5 ani în urmă.

Nu poți să stai în Underground mai mult de 10 ani, da, mă refer și la trupele care după 15 ani de activitate, consideră că-s tot în underground. Underground-ul este sortit mainstream-ului, chiar dacă vrei sau nu.

Despre Expiratul nou: Altă adresă, alt stabiliment, altă identitate. Proiecții pe pereți, line array-uri Martin Audio, Led Screen, o sumedenie de concerte, terasă. Da, s-au schimbat din nou generațiile și ne-am maturizat și noi.

George Stanca

Adina Ion - barman

Când și cum a început povestea ta la Expirat?

Hmmm, long time ago. Am fost ceva rebelă când eram mică. Am pus piciorul în prag la 16 ani și am zis că vreau să muncesc în Vama Veche și să devin stăpână pe "situație". Am decis să lucrez unde îmi plăcea cel mai mult să stau cu prietenii - la bar.

Am început ca ospătar, am continuat în București, apoi, în vara anului 2008, m-am reîntors în Vamă, locul unde am avut ceva post de barman la o cârciumă de lângă Expirat.

Țin minte și acum, ploua torențial în Vamă, iar eu rămăsesem singură în barul cu pricina, pentru că eram foarte responsabilă și aveam grijă de marfă.

Prin toată furtuna aia, patronul Expiratului a venit și m-a tras de acolo, m-a adus pe terasa la Expirat, unde m-a învelit cu o pătură - cam așa a început povestea mea.

A 2-a zi, respectiva cârciumă s-a închis, iar patronii Expiratului împreună cu managerul mi-au propus să rămân cu ei. De aici a început marea mea dragoste vizavi de ei, de arta barmaniei și de absolut toată locația în care am lucrat 8 ani de zile. Ajunsesem să fac parte din "familie".

Adina Ion

Nostalgia calling: ce a însemnat Expiratul vechi pentru tine?

După cum am spus și mai sus. Familie, prieteni, și nu doar echipa minunată din bar/dj/manager/șefi, ci și o parte din oaspeți deveniseră parte din această mare familie. Râsete, voie bună.

Îmi făcea plăcere să vin să lucrez "acasă". Pentru mine nu era un job, eu nu am văzut Expiratul ca pe un job, ci ca pe o casă unde mereu mă simțeam comod și în largul meu.

Mai ales când prindeam turele de dimineață în Vamă, ajungeam la bar și îmi găseam toți prietenii și colegii în razele minunate ale răsăritului pe un vibe de muzică minunat. Ah, mi se face pielea de găină și cumva mi-e dor de momentele alea.

Adina Ion

Povestește-mi o întâmplare mișto sau ceva ce nu vei uita niciodată din fostul Expirat:

Hahaha. Nu mai știu exact în ce an a fost, dar ne venise o colegă nouă în bar pentru că ne plecase altcineva, și cumva îi simțeam lipsa respectivei. Ne-am ciondănit într-o dimineață foarte tare în bar pentru niște absurdități, amândouă având caractere "puternice", după care managerul nostru a hotărât să ne mute în camere separate.

Da, împărțeam aceeași cameră cu ea. Well, după cum toată lumea știe, totul se rezolvă la o pizza și o bere. A 2-a zi, după incident, eram pe terasă în Expirat și râdeam în hohote, timp în care managerul nostru a rămas blocat.

I-am zis clar și răspicat ca noi vom fi cu siguranță foarte bune prietene și chiar așa a fost. Nimic nu ne-a despărțit în vara aia. Nu eram eu fără ea și nici ea fără mine. Începusem să avem o prietenie frumoasă, chiar dacă acum este cumva la distanță.

Ce înseamnă pentru tine Expiratul nou? Ce crezi ca s-a schimbat și ce nu?

Expiratul nou este chiar nou. După cum bine știm, puiii cresc alături de mama lor, iar după ceva timp își iau zborul spre noi direcții. Cam așa a făcut majoritatea dintre noi. Inclusiv eu. Momentan răspund la aceste întrebări din Cluj.

Ce s-a schimbat? Am crescut. Consider că, deși este o locație nouă, încă s-a păstrat vibe-ul din Expiratul vechi, chiar dacă vin generații noi din spate, iar noi îmbătrânim.

Este circuitul normal al vieții - oamenii din generația veche și-au făcut o familie, au plecat prin țări străine, nu mai au timp de party party/ drink drink, dar să deschidem porțile către generația nouă și să sperăm că spiritul Expiratului va fi mereu tânăr și neschimbat.

Adina Ion

Andrei Irode, responsabil cu siguranța

Când și cum a început povestea ta la Expirat?

Povestea mea la Expirat a început în anul 2015. Printr-un concurs de împrejurări, am ajuns să pot asigura securitatea la Expiratul din București și cel din Vama Veche.

Nostalgia calling: ce a însemnat Expiratul vechi pentru tine?

Nu prea sunt de acord cu această împărțire: Expiratul vechi vs Expiratul nou. Din punctul meu de vedere, Expirat este un concept, o comunitate. Putem discuta, în schimb, despre evoluția Expiratului. A început în 2002 și a evoluat pe parcursul anilor.

Probabil această evoluție nu se va opri aici și este foarte bine că se întâmplă asta. De multe ori, aud discuții legate de acest subiect vechi/nou sau "pe vremea mea era" - aceste discuții, de multe ori, sunt cele care stopează progresul.

Ar fi mult mai bine să rămânem deschiși la nou, pentru că generațiile se schimbă și în fiecare zi apare ceva nou. Sunt recunoscător pentru că am ocazia să trăiesc într-o comunitate deschisă, în care se întâmplă lucruri diverse în fiecare zi.

Dacă azi urcă pe scenă E.M.I.L. sau Coma, mâine ascultăm metal extrem, iar în altă zi ascultăm Presha, Gojira, CTC, Macanache, Subcarpați sau vreun proiect experimental.

Iubesc această deschidere, iubesc faptul că poți interacționa cu oameni care vin din direcții diferite și ajung toți într-un punct comun - Expirat. Iubesc faptul că Expirat înseamnă o echipă implicată la maximum în tot ceea ce face. Poate nu avem cei mai buni oameni din domeniu, dar cu siguranță îi avem pe unii dintre cei mai corecți. Aici cred că este diferența.

Andrei Irode

Povestește-mi o întâmplare mișto sau ceva ce nu vei uita niciodată din fostul Expirat:

Îmi place că la Expirat pot fi eu. Cred că ăsta este cel mai important aspect. Să poți găsi o familie care să te accepte așa cum ești. Cu majoritatea prietenilor am trecut prin bune și prin rele, ne-am văzut în cele mai bune sau mai proaste momente.

Când ai astfel de experiențe, începi să accepți pe fiecare așa cum este și poți vedea ce-i mai bun în fiecare. Îmi plac momentele când pot face crowdsurfing la concerte. Îmi place enorm să văd că între mine și public nu este nicio distanță fizică sau mintală.

Mă regăsesc în aceste momente și faptul că îți poți face treaba fără să apelezi la distanță este minunat. Îmi doresc ca oamenii să înțeleagă că suntem în aceeași echipă, avem trăiri, emoții, dorințe și dezamăgiri ca orice om.

Ce înseamnă pentru tine Expiratul nou? Ce crezi ca s-a schimbat și ce nu?

Cum spuneam, Expirat a evoluat. Ceea ce mi se pare extraordinar este faptul că s-a creat un sistem împarțial. Vii la club și intri dacă nu s-a atins capacitatea. Dacă da, aștepți pe terasă și îți aștepți rândul. S-a introdus de ceva timp un sistem cu bonuri de ordine.

Îmi place enorm că lucrurile încep să intre în normalitate - vezi oameni așteptând, vezi oameni fericiți, vezi oameni care vin aici pentru prima oară și revin apoi în fiecare săptămână. Comunitatea Expirat se dezvoltă în fiecare săptămână.

Cum fiecare om are dreptul la libertate sau exprimare, la fel, fiecare om are dreptul la distracție. E bine să vezi aceste semne ale normalității în viața de noapte. Indiferent dacă oaspetele are bani pentru o bere sau poate cumpăra o navetă, are parte de același sistem imparțial.

Andrei Irode

Claudia Creatza - barman

Când și cum a început povestea ta la Expirat?

Povestea mea la Expirat a început de prin 2006, când m-a întrebat o prietenă dacă vreau să stau la garderobă. Noi mergeam destul de des în Expirat, deja ne simțeam ca acasă aici.

Am stat și la intrare, am intrat apoi în bar ca ajutor, apoi ca barman. A fost cumva o evoluție naturală care încă se desfășoară.

Nostalgia calling: ce a însemnat Expiratul vechi pentru tine?

Expiratul vechi pentru mine a însemnat foarte mult, din toate punctele de vedere. M-a ajutat să devin persoana de acum; să cunosc foarte mulți oameni care acum îmi sunt prieteni, familie.

Claudia

Povestește-mi o întâmplare mișto sau ceva ce nu vei uita niciodată din fostul Expirat:

Am foarte multe întâmplări frumoase pe care aș vrea să vi le povestesc, dar nu aș avea suficient timp. Una dintre cele mai frumoase amintiri este din Vama Veche, când intram seara în apă și ieșeam pentru un shot de încălzire la fiecare terasă de pe plajă, după care reintram în apă, la bălăceală. Pe vremea aceea plaja era plină de baruri, mai animată.

Ce înseamnă pentru tine Expiratul nou? Ce crezi ca s-a schimbat și ce nu?

Expiratul nou este o nouă etapă în dezvoltarea noastră. Cunoaștem încontinuu oameni noi și încercăm să ne distrăm cât mai frumos și mai mult.

Claudia

Rareș Casvean - barman

Când și cum a început povestea ta la Expirat?

Pe 1.05.2013, Georgel (NotSoCommon) m-a adus în familie. Ne știam din Brașov, dintr-o cârciumă, unde lucram pe vremea aceea. Voiam să lucrez la mare, pe litoral, să trăiesc această experiență, așa că l-am rugat pe George dacă poate să întrebe la Expirat de vreun loc liber în echipă.

La început, mi-a spus că nu sunt locuri ca barman, dar după o săptămână (parcă) m-au sunat să mă întrebe dacă vreau să merg în București, să le arăt ce știu. Și așa am ajuns la mare apoi, de 1 mai.

Nostalgia calling: ce a însemnat Expiratul vechi pentru tine?

Refugiu. Locul unde puteai merge să îți exteriorizezi toate trăirile fără să fii judecat de cei din jur. Diminețile acelea, după program, în care rămâneam noi, personalul, plus câțiva clienți de-ai casei, ne puneau Dj-ii ce muzică voiam noi și ne destrăbălam și noi câteva ore, așa, ca la final de tură. Erau momente în care ne apropriam și ne uneam ca și colegi, prieteni, familie.

Rareș

Povestește-mi o întâmplare mișto sau ceva ce nu vei uita niciodată din fostul Expirat:

Într-un an, nu mai știu când sau ce perioadă, doar că era vara la mare, a zis Raluca, în glumă, cred eu, că vrea să vadă câte sutiene pot aduna până dimineața.

Eu am luat-o de bună, așa că, spre dimineață, am reușit să strâng 8-10 sutiene de la mai multe domnișoare, cărora le multumesc pentru ajutor, cu ocazia aceasta.

Printre fetele care s-au lăsat convinse, erau și niște burlăcițe care mi-au promis sutienele lor, dacă dansez pe bar o melodie cu domnișoara care urma să fie mireasă. Iți dai seama că am acceptat - era vorba de 4 sau 5 sutiene.

Iulia, Adina, Rareș, Petcovich

Ce înseamnă pentru tine Expiratul nou? Ce crezi ca s-a schimbat și ce nu?

Înseamnă că timpul s-a schimbat, noi am evoulat, am devenit din ce în ce mai buni și mai bine puși la punct (vorbesc aici despre servire, muzică, protecție, mărime a locației).

Rareș

Luca Oprina - Dj

Când și cum a început povestea ta la Expirat?

Am început să ies prin Expirat pe la începutul studenției, prin 2011, cu o gașcă de prieteni. Din momentul ăla eram în fiecare weekend acolo, până în punctul în care mă împrietenisem cu câțiva dintre barmani sau așa mi se părea mie, cel puțin, fiind tot timpul prietenoși și recunoscându-mă.

Apoi o bună bucată de timp eram tot timpul lângă pupitrul de DJ, bătându-l la cap ba pe George, ba pe Ioan "ce piesă e asta?", "cine a făcut remixul ăsta?".

Făceam chestia asta pentru că îmi plăcea la nebunie ce auzeam în Expirat și mai ales în Otherside, fiind și într-o perioadă în care ciuleam urechile la orice înseamna bass music.

La un moment dat, m-a luat George deoparte și m-a întrebat ce-ar fi să vin într-o zi cu niște muzică și să-i arăt ce aș pune eu într-o seară de Expirat.

Am venit într-o joi cu un laptop împrumutat, cu un playlist încropit din ce auzisem că se pune în Expirat, panicat și entuziasmat în același timp. Și am gherlit-o, evident. Eram convins că n-o să mă mai cheme.

Luca

Nostalgia Calling: ce a însemnat Expiratul vechi pentru tine?

Era locul în care mă reîncărcam pozitiv, indiferent cum se derula săptămâna, de luni până vineri. Acolo am legat niște prietenii care mă definesc. A fost locul în care am băut prima oară un pahar cu fratele meu mai mare și am râs cot la cot.

Locul în care am plâns prima oară fără să-mi fie rușine. Era o zonă de confort greu de definit. Uneori mă simțeam ca într-o sufragerie, la cineva acasă.

Indiferent că mai spărgea cineva un bec sau scruma pe jos, seara continua. Eram toți prieteni între noi, din priviri, chiar dacă nu ne cunoșteam toți unii cu alții.

Luca și Matei

Povestește-mi o întâmplare mișto sau ceva ce nu vei uita niciodată din fostul Exirat:

O chestie pe care nu o s-o uit niciodată din Expirat a fost momentul în care George a început să mă învețe să mixez muzică pe beat. M-a chemat în niște zile de luni și marți în Otherside, când era închis pentru public, și puteam sa ne jucăm pe echipamentele de acolo, fără să deranjăm pe nimeni. Am venit cu niște cd-uri de acasă cu ceva drum'n'bass pe ele.

După ce am coborât în club, George mi-a dat niște instrucțiuni și apoi m-a lăsat să învârt de playere singur, să îmi antrenez un pic urechea. Am ridicat volumul și i-am dat bice.

După câteva piese, am început să mă prind cum stă treaba și la un moment dat, chiar îmi ieșise o trecere între două track-uri. Am ridicat privirea din playere și l-am întrebat "E bine, bro? Cum ți s-a părut asta?”

George era întins pe scăunelele din Otherside cu o mână sub ureche aprope sforăind. Again, era o zi de luni, pe la vreo 11 dimineața. Omul ăsta pusese muzică vreo 3 zile la rând, una după cealaltă, era mort de oboseală, dar a preferat să stea după mine și să mă învețe cum să mixez muzică 4 pe 4, atunci, fără să-mi zică hai în alta zi sau nu azi.

În momentul ăla mi-am dat seama de două chestii: somnul de după weekend-ul de Expirat e sfânt și da, se poate adormi pe Prodigy.

Luca și George

Ce înseamnă pentru tine Expiratul nou? Ce crezi că s-a schimbat și ce nu?

În momentul în care s-a închis Expiratul de pe Brezoianu m-a întristat adânc și pe mine, la fel ca pe colegii mei, mulți dintre ei lucrând de mai bine de 10 ani acolo. Apoi, când ne-a anunțat Șoșa că avem go-ul dat pe Halele Carol, a fost cea mai fericită beție pe care am avut-o în ultimii ani.

M-a bucurat enorm că mica noastră familie nu s-a destrămat și că am putut să o luăm de la zero tot împreună, m-am bucurat că voi putea să mă implic încă de la început cot la cot cu ei.

Noul Expirat este un step up destul de mare, pentru mine. Este o evoluție organică, pentru că odată cu vârsta mi-am schimbat și gusturile muzicale, mi-am lărgit orizonturile. Noul loc mi-a permis să fiu direct implicat în niște schimbări pe care nu le-aș fi conceput înainte.

Calitatea serviciilor s-a ridicat la un alt nivel, raportat cu locația și, în consecință, oamenii care frecventează locul sunt altfel, își doresc să fie tratați cu respect, dar în același timp vor să simtă ca acasă.

Nu mai este senzația de "sufragerie", de coziness, cum spuneam mai devreme. A fost înlocuită cu o altfel de zonă de confort: una de safety, de profesionalism, dar și de familiar. Sunt multe fețe cunoscute. Sunt seri în care muzica îți aduce aminte de Brezoianu.

Și atunci te bucuri, de dragul nostalgiei. În același timp, trebuie să fii deschis către viitor. Nu poți ști care e varianta ta cea mai bună decât dacă îndrăznești, dacă ieși din zona de confort, oricare ar fi ea.

Luca Oprina

Matei Oprina - Dj

Când și cum a început povestea ta la Expirat?

Povestea mea la Expirat a început practic pe vremea când încă mai mergeam la mare cu cortul și făceam turul inevitabil al tuturor cârciumilor. Pe vremea când veneam cu băutură din afară și tot ce cumpăram de la bar erau shot-uri.

Apoi, s-a întâmplat să ajung foarte des pe la Expiratul din București, de pe Brezoianu. După mulți ani, după care deja mă știam cu cei de la bar cel puțin din vedere, într-o vară, la mare, l-am întrebat pe George dacă mai au cumva nevoie de oameni la muzică.

Asta în contextul în care noi nu prea vorbeam de obicei, doar ne salutam și-atât. În seara aia, mi-a făcut cunoștiință cu Raluca. Speram atunci să se fi întâmplat asta măcar ziua următoare fiindcă, na, eram într-o stare un pic alterată, să zic așa. În orice caz, ori am fost eu simpatic, ori nu și-a dat Raluca seama, astfel încât în toamnă, în București, am început probele.

Matei Oprina

Nostalgia calling: ce a însemnat Expiratul vechi pentru tine?

Până să ajung la Expirat, aveam o gașcă de patru prieteni foarte apropiați, destul de ermetică. De când se formase grupul ăsta, nu prea mai acceptam alți oameni. Și nu doar între noi, ci chiar fiecare în parte.

Ce vreau să spun e că până să îi cunosc pe proaspeții mei colegi, nu mă așteptam să formez noi prietenii puternice, care să fie și autentice și tot ce trebuie. După o vreme, mi-am dat seama că așa funcționează, de fapt, întreg colectivul.

Mai devreme sau mai târziu, cine nu e pe același film, nu intră în familie. Și chestia asta se întâmplă foarte natural. Așa că Expiratul vechi asta a devenit pentru mine: prietenie. Din aia, adevărată, care nu trebe explicată.

Matei, George

Povestește-mi o întâmplare mișto sau ceva ce nu vei uita niciodată din fostul Expirat:

Pfff! E greu după atâția ani să aleg una singură dintre toate întâmplările mișto. Mai ales că multe dintre ele, de altfel cele mai faine, chiar nu pot fi în continuare povestite unui public larg.

Acum, nu știu dacă e cea mai reprezentativă amintire pentru Expirat, dar va rămâne evident una de neuitat plimbarea cu vidanja lui 'nea Mihăiță, într-una dintre diminețile alea foarte rare din Vamă, din fața barului până pe câmp, unde ne-am dus să deversăm, vreo șase băieți înghesuiți toți în cabina camionului. E greu de descris, you had to be there. Îmi pare rău, tu ai întrebat, hehe.

Ce înseamnă pentru tine Expiratul nou? Ce crezi ca s-a schimbat și ce nu?

Expiratul nou este, evident, pasul următor. Ăla greu, din cam toate punctele de vedere, inclusiv cel sentimental, dar care - nu că a trebuit - a meritat să fie făcut pentru a putea crea noi amintiri frumoase.

Doar n-o să ne oprim atât de repede. E un fel de materializare a maturizării noastre, a întregii echipe. Fiindcă mai ales în ultimii doi ani mai zbuciumați, asta s-a petrecut, o maturizare accelerată. Altfel, suntem în continuare aceiași tineri imaturi care refuză plictiseala cu prețul sănătății.

Matei

Antonio Nartea - PR

Când și cum a început povestea ta la Expirat?

Cred că am călcat prima oară pe acolo prin 2005, când încă erau pereții roșii și lambriuri la pupitrul de DJ. Și-am tot fost on & off până prin 2011, când a început povestea serioasă.

Ei aveau nevoie de-un colaborator pe partea de comunicare, eu aveam deja niște petreceri la activ, făcusem niște lucruri pe la Fabrica și ceva planning și comunicare pentru Tralala și Selectro, cât să știu cumva care-i mersul în underground-ul bucureștean. Ne-am văzut, ne-am plăcut și uite așa au trecut aproape 7 ani.

Nostalgia calling: ce a însemnat Expiratul vechi pentru tine?

Pai, într-o perioadă a fost una din cârciumile în care fugeam de colegii de liceu, că ălora le plăcea în B52. După aia, locul cu cele mai mișto chermeze de breakbeat pe care le-am prins pe la noi. Și primele scări urcate în patru labe. Și mai mult ca sigur și primele scări coborâte în patru labe. Și de-aici încolo nu-mi mai amintesc.

Ah, da! Și Other-ul, the go-to place la începuturi, după ce s-au închis Web-ul și Embryo. Am prins niște chefuri cu Seb și Cosmin TRG, cu Bully, Tomasan și VRT, cu John Riley și The Funky Mamas, cu Lucas și Emap, cu Borusiade și Jijian p-acolo pe care încă-mi place să le aduc în discuție ca repere cu oricine n-a prins vremurile alea la fața locului.

Antonio

Povestește-mi o întâmplare mișto sau ceva ce nu vei uita niciodată din fostul Expirat:

Pe cuvânt că nu știu ce să-ți povestesc. Mi-au plâns niște fete pe umăr pe acolo. Și cred că m-am îmbătat rău de câteva ori, suficient cât să nu mai pot să beau tequila sau bitter-uri. Și am vrut să dăm glory hole-uri în bude la un moment dat.

Chiar habar n-am, că n-am fost de la început. Iar în anii ăștia, cât am fost, s-au întâmplat prea multe faze pe care oricum nu mi le mai amintesc de unul singur. Mi le mai amintesc alții la șpriț. Și oricum cred că ține mai mult de cum se întâmplau lucrurile pe acolo, nu de întâmplările propriu-zise.

Antonio

Ce înseamnă pentru tine Expiratul nou? Ce crezi ca s-a schimbat și ce nu?

Să zicem că am 2 adrese salvate în Uber și Constantin Istrati 1 e trecută la Home. Ce s-a schimbat: sectorul și toate chestiile alea pe care le vezi cum intri în cârciumă.

Ce nu s-a schimbat: pedigree-ul, vibe-ul și faptul că toate treburile mișto care se întâmplă pe acolo, de la idei la strategie, de la evenimente la comunicare, încă vin din stomac.

Și e mare lucru, ca și venue sau club sau cum vrei să-i zici, să poți să faci de 15 ani fix chestii pe feeling și să vezi că oamenii se regăsesc cumva în ele. Chiar te lasă cu sentimentul că faci parte din ceva worthwhile.

Expirat

Concluzii:

De prin 2002 e deschis Expiratul și, după cum ai putut citi, fără ca oamenii să se vorbească între ei, cuvintele "familie" și "prietenie" definesc Expiratul. Asta și este, atât pentru ei, cât și pentru noi, aștia care am crescut cumva pe acolo.

Uite așa au trecut 15 ani și pe 25 mai, Expirat lansează un film despre acest loc. Teaser-ul îl poți vedea mai jos. Ah, iar aici găsești evenimentele aniversare, asta dacă vrei să bei un shot cu oamenii ăștia dragi.

Topic-uri

expirat club București
Arată comentariile

NOIZZ URBAN

Vezi și

Extinde