33 de parlamentari europeni solicită Parlamentului Român să nu susțină organizarea referendumului cerut de Coaliția pentru familie

Gruia Dragomir

Story Finder
Share
10
Tweet
Sursa foto: facebook.com/europeanparliament

Astăzi, 17 mai, este Ziua Internațională Împotriva Homofobiei și Transfobiei. Cu această ocazie, 33 de membri ai Parlamentului European, din cadrul mai multor partide, au adresat o scrisoare președinților de partide parlamentare din România, solicitând ca legislativul să nu susțină organizarea referendumului pentru modificarea Constituției. Aceștia avertizează că limitarea definiției familiei incită la discriminarea familiilor care nu corespund noțiunii promovate de inițiatorii referendumului.

De menționat că cei mai mulți parlamentari europeni care au semnat solicitarea provin din partide de stânga: Stânga Unită Europeană, Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților etc.

Iată cum sună un fragment din solicitarea celor 33 de parlamentari europeni:

"Permițând desfășurarea referendumului, fără a prevedea nici o formă alternativă de recunoaștere juridică a cuplurilor necăsătorite, păreți să aprobați încălcarea continuată a drepturilor omului pentru cuplurile de același sex, dar și pentru copiii care trăiesc în familii formate din parteneri ce nu sunt căsătoriți sau copiii care trăiesc în familii monoparentale. Într-adevăr, această dezbatere se referă la oameni și familii reale, care sunt în prezent excluse, cu consecințe grave, de la a beneficia de un set de drepturi de bază, însoțite de îndatoriri aferente. Fără o formă de recunoaștere din partea statului, acești oameni nu au dreptul la protecția căminului familial și nu au voie să aibă grijă de copiii partenerului lor atunci când acest lucru este cel mai necesar, de exemplu, în urma decesului unuia dintre parteneri. Ei pot fi refuzați să-și viziteze partenerul la spital, nu au dreptul la moștenire, nu au acces la drepturi sociale fundamentale ca parteneri etc. Și, cel mai adesea, copiii lor - din relațiile anterioare - sunt primele victime ale acestei lipse de recunoașteri”.

De asemenea, semnatarii au mai solicitat și ca Parlamentul României să creeze cadrul legal pentru "o formă de recunoaștere suplimentară și alternativă pentru toate cuplurile, inclusiv pentru cuplurile de același sex, pentru a asigura un nivel minimal de protecție la care acestea au dreptul în temeiul legislației europene din domeniul drepturilor omului".

Se mai pune și problema valorilor democratice garantate cetățenilor europeni. Ce se va întâmpla cu ele la granița cu România, dacă referendumul își va face efectele dorite de Coaliția pentru familie:

"Toți trăim în Uniunea Europeană - o uniune a valorilor democratice care garantează cetățenilor europeni și membrilor familiilor lor dreptul de a circula liber între statele membre și de a locui oriunde pe teritoriul UE. Cuplurile de același sex stabilite în statele membre care acordă recunoașterea legală și protecția familiilor lor nu pot fi tratate ca străini unul față de celălalt atunci când trec granița României. În ciuda solicitărilor repetate ale Parlamentului European, cuplurile de același sex sau cuplurile de sex diferit recunoscute prin parteneriate înregistrate nu dispun în prezent de protecția legii într-o minoritate în continuă scădere a statelor membre, inclusiv în România. Situația cuplurilor de același sex care se bucură de dreptul lor de a circula liber pe teritoriul UE este, de asemenea, în atenția Curții de Justiție a UE (CJUE) în cazul Coman. Într- adevăr, Curtea Constituțională a României a căutat îndrumarea CJUE în interpretarea prevederilor europene de drepturile omului, a dreptului Uniunii Europene și a prevederilor constituționale ale României."

Așadar, măcar partidele care se bat cu cărămida în piept că sunt europene ar trebui să se gândească mai bine. Sau măcar singurul partid care se vrea a fi de stânga, pentru că valorile și ideologia stângii n-are nimic de-a face cu populismul sau cu lucrurile pentru care militează Coaliția pentru Familie.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile