BOR e speriată și vrea să ne aducă pe toți în Evul Mediu

Iris Pintiuță

Urban Culture
Share
Tweet

BOR e tare supărată pentru că nu toată lumea agreează Coaliția pentru familie. Recent, patriarhia a emis un comunicat în care susține că, de la începerea demersului pentru schimbarea Constituției în privința definirii familiei, instituția pe care o reprezintă a fost supusă unor atacuri grave. În mod specific, BOR adoptă o retorică menită să amețească și îndoctrineze publicul căruia i se adresează. Nu și pe noi. Noi vedem ce vrea BOR de fapt: să-și apere autoritatea, lovind în cei mici și fără apărare.

Faptul că astfel de comunicate și discursuri au un scop politic și ideologic e un lucru bine cunoscut. Nu m-aș aștepta niciodată de la o insitituție ca BOR să facă un bine gratuit, care să-i nu apere și ei interesele în același timp. Însă acest ultim comunicat emis de ei m-a enervat groaznic. Se vede că Biserica e obișnuită să ii se cânte în strună și a uitat că trăim în democrație și avem dreptul la propria opinie și protest.

Pentru cei care nu cunosc situația, camera deputaților a votat recent pentru schimbarea Constituției pe tema definirii familiei, ca ea să sune mai nou cam așa: ”Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor.”

Bineînțeles, având în vedere că această mișcare nu e pro-nimic, doar anti: anti-gay, anti-progres, anti-dezvoltare, mulți oameni, în special comunitatea direct afectată, au început să critice decizia bisericii (a Coaliției pentru familie de fapt, care e basically copilul din umbră al BOR, deși ei nu recunosc asta). Siderați de faptul că oamenii pot avea propria opinie și se pot împotrivi maselor, BOR a declarat următorul lucru:

"Patriarhia Română constată cu îngrijorare creşterea frecvenţei şi a virulenţei atacurilor publice împotriva Bisericii Ortodoxe Române, în legătură cu demersul democratic al Coaliţiei pentru Familie privind modificarea Constituţiei în ceea ce priveşte definirea clară a noţiunii de căsătorie. Este foarte probabil că această acutizare a atitudinii denigratorilor, care recurg inclusiv la dezinformare, sofisme, jigniri şi limbaj licenţios, este legată de apropierea legalizării referendumului în cadrul căruia ştiu şi ei că, în covârşitoarea lor majoritate, românii se vor pronunţa pentru noua formă propusă de definire constituţională a căsătoriei."

Șeful șefilor, le boss.

Din această primă parte, e clar că Biserica nu înțelege conceptul de democrație. Avem tot dreptul să criticăm faptul că tu împingi milioane de oameni în direcția asta. Și înainte să-mi spună oricine orice, știu clar că biserica și-a îndemnat puternic enoriașii să semneze listele care au dus la acest moment. Deci chestia asta cu “Biserica Ortodoxă Română sprijină în mod natural demersul Coaliţiei pentru Familie, în spiritul învăţăturilor creştine şi al valorilor fundamentale româneşti privind familia, ocrotirea şi creşterea copiilor, dar nu este nici iniţiatoarea, nici organizatoarea acestei acţiuni” e un mare bullshit pe care trebuie să înceteze să-l mai spună. Coaliția pentru Familie nu ar avea puterea pe care o are fără biserică, nici pe departe.

Bun, biserica e supărată că oamenii comentează. Demersul ăsta, spun ei, e democratic. Democratic, dar nu etic și moral.  Poate respectă dorința majorității (nu știm încă asta, nu s-a votat), dar chiar și așa, e ok să punem drepturile minorităților în mâna multora? De aia există drepturie omului, o pătură de drepturi teoretic inviolabilă, menită să-i protejeze pe cei mici în situații de genul. Dacă, să zicem, o șeptime din populația Americii s-ar ridica și ar spune că vor ca afro-americanii să fie trecuți iar în rangul de cetățeni de mâna a doua, s-ar face referendum pe treaba asta? Dacă bărbații englezi ar decide să le ia dreptul la muncă femeilor, ar trebui să-i lăsăm să facă asta? Nu, bineînțeles că nu, cum nu trebuie să lăsăm nici religia să intervină direct în viețile personale ale unor indivizi. Stay away!

Ei au o problemă că nu e definită „clar” noțiunea de familie. Mai clar nu se poate. Clar nu există când vine vorba de limbă, orice lingvist îți poate spune asta. O proprietate a limbii e ceva numit de Derrida „differance”. Ce înseamnă asta: sensul unui cuvânt nu poate fi stabilit niciodată exact, el este determinat prin folosirea de cuvinte suplimentare, which defer meaning, dar și prin apelarea la dihotomii și ierahii, la opusuri. Look it up, super interesting. Ce vreau eu să spun este că nu putem defini niciodată clar ce e familia, pentru fiecare dintre noi această înseamnă cu totul altceva. Deci treaba cu definiția clară – din nou bullshit. Ce încearcă BOR să facă acum e să îngrădească drepturile unei comunități pe care n-o acceptă din cauza unei pilde prin vechiul testament. Really?

Apoi ne spun că “atacatorii” recurg inclusiv la dezinformare, sofisme, jigniri şi limbaj licenţios –

da, oamenii o să te-njure când vrei să adopți astfel de măsuri într-o Românie cică europeană. Dar modul în care sunt prezentate aceste atacuri “virulente”, de parcă a ieșit lumea în stradă și a început să agreseze preoții, e deplasat. Îmi place și limbajul dificil – greu de înțeles pentru mulți. E și asta o strategie.

Apoi urmează o parte interesantă, unde BOR ne anunță clar că „în covârşitoarea lor majoritate, românii se vor pronunţa pentru noua formă propusă de definire constituţională a căsătoriei.” De unde știi, boss? Ai strâns tu niște semnături, ok, dar câți din oamenii ăștia chiar se vor duce la vot? Câți vor vota pro? De ce atât de sigur? De ce încerci să convingi lumea că nu numai că așa trebuie să fie, dar că așa va și fi? Bleah.

Coaliția pentru Familie și varianta lor de Fake News.

Și acum vine partea mea preferată. E un moment absolut delicios:

"Demersul nu poate fi considerat în niciun caz retrograd, aşa cum în mod ignorant şi maliţios, este prezentat de către detractorii acestuia, câtă vreme între semnatarii şi susţinătorii săi se numără foarte multe personalităţi ale lumii ştiinţifice şi culturale”

Argumentul lor e similar cu al celor care zic „I’m not racist, I have a black friend.” Pure gold. Îmi place cum biserica simte nevoia să legitimeze această acțiune tot prin știință și cultură, chestiile laice care cam blamează și distrug premizele religiei. Dacă narativa ta era așa de puternică, de ce ai nevoie de oameni din lumea științifică și culturală să justifici această mișcare? Toată chestia asta arată cât de instabilă este puterea bisericii. Deși vor să creadă asta și mai ales ca tu să crezi asta, biserica nu mai ține oamenii în lanțuri metaforice la fel cum îi ținea acum ceva timp. Biserica e în criză – începe să-și piardă din autoritate, din influență, de unde și această mișcare de întoarcere la valorile “tradiționale”. Să ne înțelegem, valorile astea tradiționale, aparținând unui Ev Mediu în care biserica deținea cu adevărat puterea, favorizează o categorie foarte restrânsă de oameni. A) Oamenii bisericii, ofc. B) Bărbatul alb influent, cisgender și heterosexual. (de cele mai multe ori categoria a) este inclusă în b)). Și cam atât.

O familie tradițională promovată de Coaliția pentru Familie. Foto: Facebook

"Este profund regretabil să constatăm că persoane care acuză Biserica Ortodoxă Română şi Coaliţia pentru Familie de intoleranţă şi discriminare se manifestă, de fapt, ele însele intolerant, discriminatoriu şi antidemocratic faţă de cetăţenii care nu au făcut altceva decât să solicite o modificare legislativă pe care o consideră firească şi necesară, în deplinul respect al regulilor democraţiei. Ne exprimăm speranţa că persoanele care au o altă opinie decât majoritatea vor înţelege să respecte alegerea acesteia în spiritul coresponsabilităţii şi păcii sociale”, mai apare în comunicat.

La treaba asta nu pot răspunde decât cu: nu. Discriminarea și intoleranța nu funcționează așa. Oamenii nu trebuie să respecte decizia „majorității” (again, nu s-a votat încă). Nu poți să-i acuzi pe oamenii ăștia, care s-au trezit într-o zi că tu vrei să faci orice progres spre parteneriat civil sau căsătorie legală aproape imposibil, că au început să comenteze la adresa ta și că sunt discriminatorii. Discriminarea merge de sus în jos și e strâns legată de putere. Oamenii ăștia n-au niciun fel de putere sau drepturi, abia au o voce și și pe asta vrei s-o stingi. Cât despre toți cei pro-coaliție - ei nu fac nimic ca să-și îmbunătățească lor existența, pur și simplu o complică pe a altora. Vedeți cam unde e problema? De ce se plânge lumea? De ce nu vom accepta așa ceva?

Ne bucurăm că biserica a avut ceva de zis – este la fel de stupid ca și propunerea inițiață de Coaliția pentru Familie (nu BOR, ok?? Wink wink). Aa și btw, această cretinitate de propunere o să fie discutată în Senat pe 7 iunie, iar mai apoi teoretic, dacă peste 2 treimi din Senat votează pro, aruncăm niște mulți bani pe un referendum care este posibil să complice și îngreuneze viața comunității LGBT complet degeaba.

Bravo, România. Și mulțumim BOR.

Topic-uri

BOR coalitia pentru familie analiza comunicat
Arată comentariile

NOIZZ URBAN

Vezi și

Extinde