Care-i treaba cu China, internetul și homosexualii?

Bianca Bârsan

Street Style
Share
Tweet
Foto: Shutterstock

Sub președintele Xi Jinping, rețeaua socială Weibo a început să cenzureze orice fel de conținut LGBTQ, care, în viziunea autorităților, promovează „anormalitatea” și „comportamentele deviante”.

Weibo este o rețea socială tip Facebook, care este accesată de peste 30% din utilizatorii de internet din China. De curând, datorită politicilor socialiste din ce în ce mai puternice în statul asiatic, Weibo a decis să cenzureze orice fel de conținut care nu promovează idei mainstream, adică, în principiu, familia tradițională. Utilizatorii rețelei au fost, însă, revoltați de idee, făcându-și vocea auzită online: „Aren't homosexuals normal? Why do you push them to a corner?" sau „Aren't people born equal? What right do you have to discriminate against others?"

Mai mult, blocarea conținutului LGBT a dat naștere și la un nou hashtag, „Online Content Review Discriminating Gays”, care a făcut deja milioane de vizualizări și care a generat mii de comentarii.

Măsura vine în condițiile în care comisia de cenzură trebuie să blocheze orice fel de conținut care stă în calea „visului de mare rejuvenare a Chinei” și al culturii „avansate” a socialismului. Pe lângă conținutul LGBT, proiectul vizează și materiale legate de prostituție, droguri, aventuri extramaritale și alte comportamente „indecente”.

Altfel spus, China consideră persoanele LGBTQ drept indecente și anormale, ceea ce, de fapt, era de așteptat din partea unui stat socialist. Adică... what would Ceaușescu do? Iar asta nu face decât să ridice o nouă serie de întrebări legate de țara în care trăim și noi. De la „de ce ne asemănăm din ce în ce mai mult cu un stat autoritar, comunist și din ce în ce mai puțin cu statele din UE (vezi Germania sau Malta, de exemplu), la nivelul cărora tindem să ajungem?”, la „Când o să înțelegem că un stat care nu respectă integral drepturile și libertățile omului nu este unul pe care îl vrem ca model?”

Și de ce până și într-o țară comunistă precum China, există voci din partidul Communist Youth League care susțin drepturile comunității LGBTQ, în timp ce la noi, țară cu pretenții de emancipare, există din ce în ce mai multe voci anti?

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile